Els Teixos del Marturi

Volta a la Mola del Boix per visitar un dels tresors del Port: Els teixos del Marturi. 



A mig camí de la carena entre Casetes Velles i el Coll de Pallers hi ha la cresta del Marturi i la Mola del Boix. A una raconada arbrada de la mola, de cara a llevant, hi trobem els teixos, declarats arbres monumentals de Catalunya des del 1992. Un d'ells està considerat com el de més volt de canó mesurat a Catalunya, amb 5,82m, una alçada de 7m i una capçada mitjana de 9m. 

Temps: 3h aprx.
Dificultat: Fàcil
Recorregut: 7,5 Km. Uns 1000 m de desnivell acumulat.
Aproximació: Cal arribar fins a l'Àrea recreativa de la Cova Avellanes, a pocs quilòmetres de la zona de Caro del Massís del Port, a la que podem accedir des de Roquetes. Hem de prendre la pista que va a Fredes.

Itinerari
 Comencem l'itinerari a l'àrea de lleure de Cova Avellanes, remuntant el fressat i empinat sender fins al Bassis del Marturi. Aquí es bifurca el camí i prenem el de l'esquerra que ara enfila més cap al nordest i segueix pujant per trobar el fil de la carena, ja molt proper. El sender va voltant la mola per guanyar la seva cara de llevant. Arribem a un coll pelat, són els Erms de Caguitos. Si el dia es bo podem gaudir d'una bona panoràmica de la afilada cresta del Marturi i de Caro al fons, així com de excel·lents vistes sobre el Delta, amb el Montsià cap al sud-est. Segiuim el sender que en poca estona ens porta a una raconada arbrada de la Mola, on trobem els imponents Teixos del Marturi. Un lloc quasi màgic, amb els retorçades soques dels vells teixos i una llum matissada pel brancam que li dóna un efecte força especial. Un lloc idòni per seure amb l'esquena contra el teix i ... respirar. 



Seguim l'itinerari remuntant entre els teixos el sender que ens deixa al capdamunt de la Mola del Boix. Una immensa esplanada que fa de carena d'aquest tram del Port. La resseguim en sentit oest sempre apegats a la vora de dins del Port, gaudint dels cingles que tenim als peus i que s'avoquen al vessant de ponent. També podríem anar baixant pel mig de la mola més comodament, però de manera més monòtona. Seguim el capell de la mola fins al seu extrem més occidental: el coll de l'Embarronat, entre la Mola i Serrassoles. Baixem pel primer baixador de l'Embarronat, un estret pas entre les roques que baixa dedididament cap als Clots del Pastor. Nosaltres no baixem tant i quan trobem un sender trevesser, girem a la dreta per resseguir un altre cop la Mola, ara en direcció Est, i a bona alçada, sense predre cota. A l'esquerra trobem una curiosa formació que pot servir d'aixopluc en cas de necessitat. Poc després ja trobem una zona margenada de pinar i retrobem el Bassis del Marturi, amb un dit de gel. Desfem el camí de pujada cap al nord, a mitja baixada veiem a la dreta del sender una cova força interessant. Tot i que no n'estic molt segur, m'agrada anomenar-la la Cova Avellanes, donat que per la zona de l'àrea recreativa que porta aquest nom, no sé on està la cova. 
A pesar del fred, la sensació és de sota zero, i del fort vent, que dalt de la Mola m'ha deixat agenollat a terra i arrapat als boixos durant una estona, és una volteta molt assequible i força interessant tant per les vistes com per la inexcusable visita al "santuari" dels Teixos. Al perfil veureu que des del Bassis cap avall no ha marcat bé l'alçada. Per alguna raó desconeguda, pot ser pel fred,  el gps m'ha fet coses rares. Evidentment, torna fins a l'alçada del començament de la ruta. 
Si us animeu, bona ascensió !


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.

Teixeda de Cosp. Cardó