La Palma d'Ebre i Flix

26 de juliol de 2018


Tanco aquesta sèrie d'entrades dedicades a una visita d'estiu a les comarques de la Ribera d'Ebre i Priorat amb la visita al petit poble de la Palma d'Ebre, d'uns 350 habitants, a l'altipla de la comarca de la Ribera d'Ebre. És d'aquells pobles que tots sabem menys o menys per on cau, però que la gent no acostuma a visitar per estar fora de qualsevol ruta habitual. Us recomano molt que hi feu una passejada perquè pels estrets carrers del poble s'hi amaga una petita joia: L'esglèsia romànica de Santa Maria, dedicada a la verge del Roser que data dels segles XII i XIII, de gran interès històric i arquitectònic, que recentment ha estat restaurada, retornant-li el seu esplendor. 

Esglèsia romànica de Santa Maria

Absis de Santa Maria

A pocs metres també trobem l'esglèsia parroquial de l'Assumpció, d'estil renaixentista i que data de mitjans del segle XIX. Uns metres més endavant, seguint el carrer major trobem la casa de la Vila, als baixos hi ha l'antiga presó que data del segle XV.

Esglèsia de l'Assumpció

Rellotge de sol a un casal de la Palma

Però ho confeso, el que realment m'ha portat a la Palma d'Ebre i que m'ha fet descobrir el poble, és la visita als afores del poble, en direcció a l'embassament de la Palma, del Pi de Cal Pino. 

Pi de Cal Pino

Detall de la soca

Arbre monumental de primer ordre. És l'arbre amb la soca més gruixuda de Catalunya. Amb una volta de canó de 4,90 m, una capaçada de 22 metres i una alçada de 14. De la soca parteixen dos branques enormes, i una tercera que es va esgallar a causa de les nevades de 1944. També esmentat com a Pi de la Palma, el poeta Lluís Joanpere li va dedicar uns versos l'any 1979:


"...Ets grapada de verdors, caramull de fantasies,
gruixut i nuós brancatge, just a la terra arrelat;
tu que domines el llamp, que orientes les falcilles,
que et despentines del vent, que la boira desafies,

prop de la Palma enclavat... "  

Ens fem petits i insignificants al costat d'aquestes meravelles que ens regala la natura.


Embassament de la Palma

La Palma d'Ebre

Segueixo camí cap a Flix, però no amb la inteció de visitar el poble, sinó de passejar per l'ermita del Remei. Un santuari situat a uns 6 km al nord de la població, prop de la Punta de la Senyora, pujant per la carretera C-233 i prenen el camí de l'ermita.

Al mateix marge de l'esplanada de l'ermita hi brolla la font del Remei. Aquesta està adosada a un cingle de roca, al que s'hi pot accedir per un sender a l'esquerra de l'ermita i que ens ofereix unes boniques vistes d'aquesta per la part superior. De façanes blanques, amb un bonic rellotge de sol sota la gran espadanya, l'espai convida a la contemplació!

Font del Remei

Espadanya

Ermita del Remei

Vista aèria de l'ermita

A un quilòmetre del poble, per la mateixa C-233, creuem per un pont a l'esquerra el riu de la Cana i remuntem per una pista asfaltada, és el camí de la Boca Bovera, que per sobre ressegueix tot el meandre de Flix. Només cal parar-se a un apartador del camí a pocs metres de l'empinat  talús que baixa cap a l'Ebre, per gaudir d'unes vistes meravelloses de tot el meandre, la capriciosa corva de l'Ebre abraçant a Flix.

Meandre de Flix

Meandre de Flix


Salut i muntanya!!


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.

Teixeda de Cosp. Cardó