Rogativa de Vallibona 2019


18 de maig de 2019

“Conta la llegenda que fa molts anys una pesta sembrà la mort en pobles i viles. Al llogarret de Vallibona només restaren uns quants vells i set jóvens que no es podien casar perquè no hi havia dones. Aleshores decidiren buscar mosses pels pobles dels costats. D’aquesta manera arribaren a Pena-roja de Tastavins, on la tia Petronella, una velleta de molt bon cor, havia acollit a casa seua set xiques òrfenes. Els fadrins es casaren amb elles i tots se’n tornaren a Vallibona. Al cap de set anys els xiquets nascuts d’aquells matrimonis corrien i jugaven pels carrers del poble. Vallibona s’havia salvat de l’extinció. Era el moment de tornar a Pena-roja per visitar la tia Petronella i donar les gràcies a la Mare de Déu de la Font. Des d’aleshores, cada set anys, per la festa de l’Ascensió del Nostre Senyor, els vallibonencs recorren en rogativa el camí que emprengueren els seus avantpassats per retrobar-se amb els germans pena-rogins”  (Rogativa).

Pont Xafat de Pena-roja. Retrobada dels pobles germans

I d’aquesta manera des de 1347, cada set anys es fa la rogativa entre els dos pobles germans. Una preciosa tradició que set segles després encara es conserva, carregada de simbolisme però sobre tot de germanor entre aquests dos petits pobles, entre la Tinença i el Matarranya.
Us deixo un recull fotogràfic de la travessa, per entre aquestes terres carregades d’història, i el track del recorregut, que per a la ocasisó ha estat recentment netejat i marcat, sobre el terreny i als mapes excursionistes de la zona, com el camí de la Rogativa.

Donada la matinada que ens espera per estar puntuals a Vallibona, optem per fer nit a l'ermita de Sant Domingo de Vallibona. Una fantàstica vesprada i una olleta de sopes de timó ens acull en aquest vell paratge, regentat per la gent de la cooperativa la Pastora. Molt recomanable!!


Sant Domingo




A les 7 del matí es fa una missa solemne a l'esglèsia de l'Assumpció de Vallibona i es prepara als peregrins per la travessa, que surt des de la plaça del poble.









Desnivell: Uns 2000m. acumulats

Dificultat: Moderada

Durada: 28Km. 11h. comptant parades

Itinerari: Durant els quasi 28km de recorregut, el traçat ens porta a visitar masos carregats d'història, fonts, basses, colls, arbres monumentals i paissatges fantàstics de bona part de la Tinença de Benifassà i de les terres del Matarranya a Terol. Recentment s'ha incorporat, en motiu de la rogativa d'enguany, nova senyalització, que juntament amb els pilons horaris de la rogativa del 2005, ens marquen el camí per portar a terme la travessa.


Cingleres de Vallibona

Vallibona


Algun tram de la rogativa coincideix amb el GR7

Mas del Grau

Els abanderats encapçalen la rogativa

Mas de Quatiella al mig del bosc

Mas de Marquet


Porta del Mas de Marquet

Detalls del mas

Piló de les 6h.

Bassi i font d'en Gargallot

Font de Gargallot

Portal de Marta a la Mola dels Cocons

Mas de Prades

Mas de Prades


Maset de la Maçanera

Corral al Mas de Prades

Mas Roig

Mas Roig

Sortint de Mas Roig

Bassa de Mas Roig

Piló de les 5h.

Povet de la Caseta dels Bous

Plans de la Caseta dels Bous


Abanderats de la rogativa!!

Retrobament amb amics!!


Caseta dels Bous

Piló de les 4h.

Barraca de marge a les Rases

Pujant al Molló de Bel

Mas del Molló de Bel

Molló de Bel

Els Boverals

Pont de Quinto

Pujant al Coratxà

Cementiri del Coratxà

Esglèsia de Sant Jaume

Repostant!!!

Dinar al Coratxà

Piló de les 3h

A partir del Coratxà, la meteo ha jugat amb nosaltres tota la resta del recorregut, passant del fred a la calor, del sol a la pluja i fins  i tot a la calamarsa. Hem aguantat estoïcament, com a bons peregrins, totes les inclemències.

Mas del Serenero a la Mola de Mitja Vila

Monumental, pi de Petxí

Sender al cingle de Sant Jaume

La pluja ens acompanya al piló de les 2h, al cingle de Sant Jaume

Ginebre de les Bassetes

Les Bassetes

Maset del Ginero

Cingle de Sant Jaume

Creu del Llop

Grans carrasques al Mas de Borla

Restes del Mas de Borla

Los Marrocals

Piló de 1h, a les Roques de Masmut

Masmut




Coll de Borla

Bassa de Sant Miquel

Reagrupament dels peregrins a la bassa de Sant Miquel


Pont Xafat

El poble de Pena-roja, espera al Pont Xafat als seus germans vallibonencs, als que reben en una caurosa benvinguda i aplaudiments a la seua arribada

Entrada a Pena-roja



Esglèsia de Santa Maria la Major, a Pena-roja.


M'ha fet feliç participar en aquesta bonica tradició entre pobles germans, i poder compartir l'experiència amb bons amics:  Neus, Irene, Divina, Xavi, Josep... gràcies!
Mantenim vives les tradicions!

Salut i muntanya!

                      
Powered by Wikiloc

Comentaris

  1. Molt bé!! Me va ser imposible acudir i mira que Vallibona es on vaig viure els meus primers anys de la infantesa .... Bon reportage con de costum.
    Salut!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.

Teixeda de Cosp. Cardó