Camí Natural de l'Ebre. GR 99. etapa 42.1. Amposta - Sant Jaume

29 de març de 2025 

 

Seguim trescant pel GR 99, el Camí Natural de l'Ebre. Una potent proposta sorgida des del Ministerio d'agricultura, el MAPA, tot i que a nivell excursionista em sembla que no està homologat. S'ha senyalitzat tot el recorregut de l'Ebre per un camí dividit en 42 etapes, que creua totes les comunitats autònomes per on transcorre el riu: Cantàbria, Castella i Lleó, País Basc, Navarra, Rioja, Aragó i Catalunya, al llarg de 1.287 km. 

 

La idea  de resseguir-lo va sorgir fent les etapes de les Terres de l'Ebre del Camí de Sant Jaume, al veure que la darrera etapa del GR 99, coincideix en bona mesura amb l'altre sender. 



Fem l'altra meitat de l'etapa 42, la darrera del GR 99. Com deia, donada la llargada d'algunes de les etapes, ens prenem la llibertat de partir-les i fer-les més assequibles i còmodes, no portem cap pressa, preferim gaudir amb calma del camí. 

 

L'etapa que anomeno 42.1 va des del Passador, entre Sant Jaume i Deltebre, fins a Amposta. Nosaltres la fem a la inversa per logística. Un tram del GR força concorregut per senderistes, corredors i ciclistes, solcat mil vegades en les dos direccions, però que amaga elements antròpics, patrimonials i paisatgístics molt interessants. És també una bona opció per a dies de fort mestral ja què el bosc de ribera arrecera el camí en tot el trajecte. 

 

Aproximació: Al ser un itinerari lineal caldrà disposar de dos vehicles. Un el deixem a Amposta, al pàrquing del costat de l'embarcador, i l'altre al Passador, al pàrquing del restaurant Racó del Riu, a la riba de Sant Jaume. 


Dificultat: fácil


Desnivell: Inexistent.


Durada: 13,17 km. Unes 2h 30’

 

Itinerari: Sortim del pàrquing de l'embarcador d'Amposta, des d'on es pot gaudir d'una excel·lent panoràmica del Pont Penjat. Acabat de construir a primeries del segle passat, i inspirat en el Pont de Brooklyn, té 24 metres d'alçada i 134m. de llargada. L’inconfusible símbol d'Amposta. Seguim vora riu en direcció sud-est passant per l'embarcador, els pantalans del club de rem local i per sota del gran viaducte de la N-340 per sobre de l'Ebre. 


La Perla




Viaducte de la N-340

Aviat arribem al quilòmetre zero de la "via verda" a Sant Jaume. Un preciós camí que recorre la riba dreta del riu fins a Sant Jaume, sempre protegit pel bosc de ribera, perfectament conservat en aquest tram, a pesar d'haver reuït notablement la seva amplada respecte al riu.

De camí podem veure a la mateixa vora del riu les restes d'una vella sénia que devia servir per elevar l'aigua del riu i poder regar l'hort. Miradors al riu, grans barraques de nova construcció i velles masades com la de Carballo o el Català ens surten al pas.





º
Depuradora d'Amposta

Sénia al riu


Herba donzella. Vincapervinca.


Albirem l'illa de Sapinya, encara que la perspectiva des de la riba no ens deixa veure més a que la part sud d'aquesta. Petita illa fluvial d'unes 7 Ha. antigament es conreava amb fruiters però avui en dia està coberta de prats de fenàs i un dens bosc de ribera format per salzes, àlbers, freixes o tamarius...

Més avall trobem la de Gràcia, molt més gran que l'anterior. La segona illa més gran del riu després de Buda, d'unes 130Ha. dedicades al conreu de cítrics majoritàriament, però també amb un potent bosc de ribera que l'envolta. Donada la importància aquesta illa comptava antigament amb un pas de barca per poder-hi accedir. Actualment un gran pont permet l'accés a l'explotació agrícola.




Vivers de flors Nycta


Mas de Carballo

Mas del Català

Illa de Sapinya

Caseta de Roca

Desaigüe

Arç blanc. Crataegus monogyna


Desigüe a Balada

Pas de barca de Gràcia

Pont de Gràcia


El pont el trobem a l'alçada de Balada, una petita barriada de Sant Jaume que també visitem, sortint de la via verda, per poder contemplar un extraordinari exemplar de baladre declarat arbre monumental. El que normalment és un arbust mitjà de tronc discret, aquí es presenta majestuós amb 8 m. d'altura, i 7 m. de capçada, el més gran de Catalunya.


Baladre de Balada


Balada 

Tornem a la via verda i a poc a poc ens apropem a Sant Jaume, deixant per la dreta els grans masos d'Aulesa i de Ravanals. A tocar d'aquest darrer una altra singular coetera que protegia els conreus de l'arròs de les tronades el segle passat.


Mas d'Aulesa

Mas de Ravanals

Coetera de Ravanals

Descàrrega de Sant Jaume




Lo Passador


Representació del Far de Buda a Sant Jaume.


Arribem als peus del Passador, tancant aquesta preciosa etapa del GR 99.


Salut i delta!



          
Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teixeda de Cosp. Cardó

La Vall Cervera. Port.

Les 14 ermites de Cardó.