GR 92 etapa 29 L'Ametlla - L'Ampolla

13 d'abril del 2017

De nou us presento una etapa del GR 92, el sender del Mediterrani. La gran travessa del litoral que en terres catalanes ens porta des de Portbou, fronterer amb França, fins a Sol-de-riu, a l'extrem sud de Catalunya. L'etapa 29, pel litoral del Baix Ebre, és una successió constant de platges, cales i penya-segats, esquitxada també per algunes urbanitzacions, i grans edificacions absurdes a tocar de la mar. A pesar d'aixó, sovint, ens dóna la sensació de passejar per la Costa Brava, en recòrrer senders vora els penya-segats i visitar petites cales amagades, que a l'estiu conviden a gaudir de les seves aigües cristal·lines d'un intens color maragda.


L'Illot

Aproximació: La bona combinació de transport públic ens permet deixar el cotxe a l'Ampolla, i desplaçar-nos amb tren fins a l'Ametlla per tornar caminant.

Desnivell: molt plana, uns 120m. acumulats.

Dificultat: Fàcil

Durada: Unes 4,30 h. aproximadament. 17Km.

Itinerari: Des de l'estació del tren baixem cap al port, i a l'extrem sud enfilem per un carrer costerut per guanyar l'alçada dels primers penya-segats, on vora mar, travessem l'urbanització Ribes Altes, i a sota deixem enrera el port de l'Ametlla.




Creuem la primera de les nombroses platges que trobarem al nostre pas: la del Bon Capó. Com la majoria, una cala entre zones de penya-segats, assotats pel mar. A la nostra esquerra, unes milles dins la mar, es poden veure les gàbies flotants d'una piscifactoria. Trobem un gran entrant del mar terra endins: el Port de l'Estany. Tram final del barranc de l'Estany, que servia de refugi i port natural per als pescadors de la Cala, abans de construir el port actual. A  l'estany d'aiguabarreig, a la part més alta, qualificat com a zona PEIN i dins de Xarxa Natura 2000, s'han fet darrerament acuacions dins un projecte de renaturalització, així com també de regeneració del propi port, netejant el degradat fons i l'entorn de la cala dins un projecte pioner al litoral català anomenat Projecte d'Infraestructura Verda.


Platja de Bon Capó

Gàbies flotants

Port de l'Estany

L'Estany

Boca del Port de l'Estany

Seguim el contorn coster cap al sud i passem a tocar de les restes de la Bateria de Costa, a la Platja de Port Olivet, coneguda com les Fortificacions. Emmarcada dins el complex de fortificacions de costa de la II República i la Generalitat, durant el transcurs de la Guerra Civil, donada la seva privilegiada ubicació per protegir el Golf de Sant Jordi. Tota la Bateria presenta tres plataformes de tir per situar els obusos i 4 entrades al recinte interior. L'espai està actualment restaurat i museitzat (font: ametllamar.cat).

Arribem al Cap de Santes Creus, creuant una gran barrera de còdols i sorra que separa la cala de l'estany interior. També inclosa dins el PEIN, que abarca fins i tot fins a 30m de profunditat, mar endins, per protegir les praderies submarines de posidònia.

Penya-segats

Estany de Santes Creus

Platja de Santes Creus

Seguim el camí de ronda, ara per sobre dels espadats rocosos que s'aboquen al mar. Si ens fixem per la dreta del sender, resseguim les antigues trinxeres que protegien tota la linia de costa. Arribem a la platja de l'Estany Podrit, i a continuació al cap de la Punta de l'Aliga, on també hi trobem restes de búnquers.


Camí de ronda


Trinxeres

Platja de l'Estany Podrit


Curiosa escultura a Punta de l'Àliga

Búnquers Punta de l'Aliga


Arribem a la zona més bonica de tota la etapa per al meu gust. L'Illot. Una gran mola de roca treballada pel mar, que convida a fer una parada i un banyet, i a gaudir de la tranquilitat de l'indret.


L'Illot

Aviat trobem la Platja de Cala Moros i emprenem la volta a aquesta punta rocosa coneguda com el Pont de l'Àliga o lo Llom dels Matxos, topònim que de ben segur que amaga alguna curiosa història. Fem la volta entre els espadats i la part superior, una finca particular, reixada per tot el seu contorn. A l'altre costat ens espera Cala Garretes i a continuació Cala la Buena. Curiosa manera de marcar el GR en aquest tram! Sobradament. No hi ha pèrdua.


Platja de Cala Moros

Escales de marge al Llom dels Matxos

Cala Garretes

Marques de GR per a despistats

Cala la Buena

Els Bufadors

Atravessem la zona dels Bufadors on grans lloses de pedra esquerdada arriben fins al mar. La platja de Santa Llúcia amb el Morro de Gos, petit illot de roca davant la platja, ens indiquen que ja estem a tocar del Cap Roig. Al capdamunt del sortint rocós hi trobem una curiosa estructura que recorda una embarcació, amb les costelles del buc i el pal. Un excel·lent mirador d'aquest tram de costa.


Platja de Santa Llúcia

Morro de Gos

Platja de la Buena i Cap Roig

Cap Roig

La Platja de Cap Roig, ens ofereix una gran panoràmica de la propera punta que trobarem, la de Pinyana, en aquest cas coronada per una enorme edificació d'un hotel a la vora del penya-segat, absolutament absurda, i que es dòna de bufetades amb qualsevol Llei de Costes. 


Platja de Cap Roig

Punta Pinyana

Cala Maria

Platja dels Capellans

Platja Avellanes a l'Ampolla

Seguim pel tram final d'aquesta etapa, creuant les platges de Cala Maria, la dels Capellans i la de les Avellanes, al nord de l'Ampolla. Bon moment per fer una capbussada i una cerveseta freda, ben merescuda.

Bona travessa!!!

                    
Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.