Taga i Sant Amand

Juliol 2007

El Taga i el Sant Amand, a la serra Caballera es troben situats entre les valls del Ter i el Freser, a la comarca del Ripollés.

Aproximació: Hi ha dos possibilitats, i es parteix des de Ripoll en els dos casos.- Des de Ripoll, per la N152 fins a Ribes de Freser, a la mateixa entrada del poble, a la dreta, prenem la carretera GI V-5263 direcció a Bruguera. Un cop al poble seguim per la pista forstal que ens mena fins al Coll de Jou.- La segona opció parteix també de Ripoll, en aquest cas prenem la C-26 en direcció a Sant Joan de les Abadesses. Abans d'entrar al poble. a un revolt tancat a la dreta que ens deixaria al pont sobre el TER, amb vistes al Pont Vell, barreja de Romànic i Gòtic, d'obligada visita, girem a l'esquerra i prenem la GI V-5211, en direcció a Ogassa, un preciós poblet pirinenc. Seguim per pista i a pocs km trobem l'església romànica de
Sant Martí d'Ogassa , i a continuació seguint la pista el Refugi de Sant Jordi i el Coll de Jou.Recomano la segona opció pel component paisatgístic i monumental.


                                                                         Pont Vell de Sant Joan de les Abadesses

Bibliografia i cartografia: Taga, Serra Cavallera, Sant Amand E-25 1:25.000 Editorial Alpina


Sant Amand 1851m.

Temps:
3h. aproximadament, passejant tranquil·lament.

Des del Coll de Jou, sortim de la pista i enfilem en direcció sud, passant pel costat dret d'una tanca per al bestiar, que s'enfila en suau pendent. Anem seguint aquesta mateixa tanca fins a trobar el bosc, ja veurem l'evident sender que va trencant cap a la dreta, direcció sud oest, a la sobra un magnífic bosc de pi rojal, El camí es va empinant cada cop més fins a guanyar el Pla de la Pena. La llegenda conta que aquí hi havia un convent de monges que guardaven certa relació amb el comte Arnau, tot i que vam buscar no vam trobar ni rastre del suposat convent. Un cop al Pla, el camí trenca cap a l'esquerra i comença a pujar la carena cap a llevant, cal seguir carenejant però amb atenció perquè la frondositat del boixar ens pot fer perdre la sendera, que arriba un moment on torna a enfilar cap al sud. Trobarem un altre replà on hi ha una mena de faristol per a cerimònies al peu d'un ressalt rocós on està fixada amb vents d'acer la gran creu que marca el cim de Sant Amand.
El panorama que s'obre al davant és excel·lent. Tenim als peus Ripoll i Campdevànol, i la confluència de les valls del Ter i Freser.


Miquel al Cim de Sant Amand



Creu cimera de Sant Amand

La tornada la farem seguin el mateix itinerari de pujada.

Taga 2038m.
Temps: 3'30 h aproximadament

El recorregut del Taga, també l’iniciem des del mateix Coll de Jou, 1637m, però des del coll estant i mirant cap a l’oest pujarem cap a la dreta, seguint el fil d’una tanca per al bestiar en forta pendent fins al pla de Quarta, petit replà al mig del pendent. Seguim en direcció nord fin a trobas una gran esplanada més elevada, el Pla de Cabanes, 1800 m., al peu mateix del Taga.
A partir d’asquest punt anem buscant el millor lloc per pujar, el sender es fa molt perdedor, per les innumerables traces del bestiar, però guanyant alçada cap a la nostra dreta, direcció nord est, fin a assolir la carena principal pel collet de Comallonga, 1888m.
Un cop siyuats a sobre de la carena trobem el sender que ve da Sant Joan de les Abadesses, el PR C-190, que enfilem acap a l’esquerra en direcció oest i sense deixar la carena ens porta, en suau pujada, fins al cim del Taga, 2038m., coronat per una gran creu blanca.

El dia assolellat ens brinda unes magnífiques vistes.


Cim del Taga


Portella d'Ogassa i Puig Estela


La tornada la fem pel mateix itinerari fins al Coll de Jou.

Tant el Taga, com Sant Amand, són sortides molt assequibles i de curta durada que es poden plantejar en familia (els meus artistes de les fotos tenien 4 anys).


Bones ascensions!!



                        
Powered by Wikiloc

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.