Talaia de Montmell. 100 cims.

21 de març 2011

La Talaia és el cim del massís del Montmell i el sostre comarcal del Baix Penedès.

L'ascensió és força fàcil i curta, apta per a tota la família i a més de les vistes, també es pot gaudir d'una passejada per la història de la zona, visitant el Castell de Montmell i a sota, la preciosa ermita romànica de Sant Miquel del S XII. La Talaia  fa honor al seu nom esdevenint un singular mirador de les comarques de l'Alt i Baix Penedès i de bona part del Tarragonès. Cap al nord si el dia acompanya també tenim una bona panoràmica de Montserrat.


Horari: 2-3 h
Desnivell acumulat: 250m. positius
Dificultat: fàcil
Època ideal: Evitar el fort de l’estiu.
ItinerariArribem a la Juncosa de Montmell seguint l’autopista AP-7 direcció Lleida fins a la Bisbal de Penedès. Sortim i a una rotonda abans d’entrar al la Bisbal agafem la TV-2401 fins a la Juncosa (8 km). Tant bon punt passem el poble, prenem una pista a la dreta en direcció a l’àrea recreativa forestal del Montmell (seguir senyals uns 3,5 km.)
Estem a l’àrea recreativa, una amplia zona on podem deixar el cotxe i emprendre la caminada. Al mateix costat de la zona recreativa hi ha l’ermita Nova de Sant Miquel, a la que podem accedir des de qualsevol de les senderes que solquen la zona. A la part nord de l’ermita passa una pista, i també neix un sender marcat que va guanyant alçada en direcció oest cap a un coll al que arribem en 5 minuts. Una nova senyal ens redirecciona cap a l'est sempre guanyant alçada , i després d’algunes virades arribem a l’ermita romànica de Sant Miquel, del S XII. Excel.lent mirador de la Juncosa . La serra que veiem a llevant té com a punt culminant el Puig de la Cova, un altre objectiu dels “centcimeros”.

Ermita Nova de Sant Miquel

Puig de la Cova des de Sant Miquel

    Ermita romànica de Sant Miquel

Per la part del darrera de l’ermita (al final del mirador) es pot accedir a la cresta de la “dent del Montmell”, una bonica i aèria grimpada ens portarà directíssimament al castell ubicat a la mateixa punta. Per als no tant agosarats cal sortir vorejant l’absis de l’ermita i per una sendera que guanya alçada molt ràpidament arribem a un collet entre el castell i una punta amb una gran creu.
Després de l’obligada visita als dos vèrtex que comento, seguim una sendera que parteix de la creu i que ressegueix l’aresta del massís en direcció nordest, molt marcada, en suau pendent, i que en uns vint minuts ens portarà al vèrtex geodèsic de la Talaia del Montmell .
Un pessebre, una senyera i altres marques de grups excursionistes ens donen la benvinguda al cim del  Baix Penedès.
   
La Creu del Cap de la Serra


                                                                                                 Castell de Montmell

Talaia del Montmell


Podem retornar a la zona recreativa seguint el mateix itinerari.

Bona ascensió !
                                
                       
Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.