Carros de Foc

                                    

16-20 de juliol de 2009

La travessa Carros de Foc, cobreix una de les zones més ben conservades i de més bellesa dels Pirineus, el Parc Nacional d’Aigües Tortes i Estany de Sant Maurici, l’únic Parc Nacional del territori català. Aquesta zona singular es troba a confluència de les comarques dels Pallars, l’Alta Ribagorça i la Val d’Aran.
La Carros de Foc neix a partir de les visites de cortesia que es fan els guardes d’un refugi a un altre. L’any 1987 se’ls acudi la idea de visitar tots els refugis en menys de 24h, i al passar pels diferent refugis s’avisava a la  resta per radio dient que havien passat els carros de foc. El que va ser un joc dels guardes dels refugis es va acabar institucionalitzant, i l’estiu de l’any 2000 es va convertir en una de les travesses més populars i conegudes del Pirineu.
També coneguda com la Travessa dels Refugis o Le Tour des Encantats, es tracta d’un recorregut circular passant pels 9 refugis del Parc Nacional: Josep M. Blanc, Colomina, Estany Llong, Ventosa i Calvell, Restanca, Colomèrs, Saboredo, Amitges i Mallafré, cobrint una distància d’uns 60 Km i superant uns 9200 m. de desnivell acumulat.

                             

Evidentment aquesta travessa es pot fer per lliure, però el més recomanable és acollir-se a l’organització de la Carros de Foc. Això implica fer la reserva amb suficientment temps d’antelació per poder escollir lliurement els refugi on pernoctar i per tant, fer-se una planificació acurada de la ruta. Amb el preu entra material divers, informació i un plànol 1:25.000  exclusiu de la travessa d’Alpina, a més de les reserves i els mejars que s’hi vulguen contractar. També es disposa d’una mena de forfet que cal anar segellant a cada refugi per deixar constància del nostre pas, en acabar i amb tot el forfet degudament segellat et donen un regal, sol ser una camiseta, conmemoratiu de la travessa.
Hi ha dos modalitats: La Open, en la que cada participant empra el temps que vol, començat des de qualsevol dels refugis i tornant en el sentit que es vulgue al mateix punt de sortida. I la modalitat Sky Runner. Només apta per a gent molt preparada, i en la que es tracta d’assolit la fita en tant sols 24h.
No hi ha una senyalització unificada de la travessa però en tot moment, i amb l’ajut d’un bon mapa, es segueixen senderes molt marcades. Només cal tenir en compte i respectar els horaris dels refugis. El recorregut és el marcat a totes les guies, però també n’hi ha d’alternatius per a gent que vol una mica més “d’aventura”. A més es poden complementar les etapes assolint alguns dels cims més emblemàtics del Parc: Peguera, Montardo, Subenuix, Contraix...

En el meu cas vaig plantejar un recorregut en sentit horari de cinc etapes i quatre nits, el juliol del 2009.

1a etapa, Mallafré- J.M. Blanc (16/07/09): Després de deixar el cotxe a Espot, Pugem amb taxi fins a l’estany de Sant Maurici. Començo la travessa des del refugi Ernest Mallafré, on recullo tota la documentació. Seguint el riu Monestero remunto fins a l'Estany i el Coll de Monestero. 
Complemento la etapa amb l’ascensió al Pic de Peguera, de 2982m. (100 cims essencial). Des del coll de Monestero es gira al SW i es segueix un sender pel mig de la pala, S’avança sota la cresta fins a meitat de pala, on unes fites indiquen la canal per arribar fins a l’aresta que cal seguir fins al cim, s’ha de grimpar entre blocs per arribar en uns 30’ fins al cim. No hi ha cap senyal, ni creu, ni vèrtex geodèsic, només una cresta feta de grans blocs, però que ens ofereix una excelent panoràmica dels llacs que envolten el cim: els de Saburó, de Mar i Colomina al sud, i els Negre o Tort de Peguera a l’est.
Una sobtada tempesta de calamarsa em sorpren a dalt del cim, em protegeixo entre els grans blocs uns 20 min, cada pedra té uns dos centímetres de diàmetre i “tiren a tocar”, fins que cau una pluja abundant, moment que aprofito per desgrimpar i tornar al coll i reemprendre el camí fins al refugi. 6h aproximadament.

Refugi Ernest Mallafré

Riu Monestero

Cara sud Encantats

Estany de Monestero i Pics de Mar, Peguera i Monestero

Coll de Monestero

Pic de Peguera



Estany de la Llastra
Estany de la Coveta

Tort de Peguera

Estany Negre de Peguera

Refugi Josep M. Blanc

                      
Powered by Wikiloc




2a etapa, J.M. Blanc - l’estany Llong. (17/07/09). (unes 6-7h) passant per l’Estany Negre, de la Llastra, Cap del Port, coll de Saburó (2667m.), Estany de Saburó,el Pas de l’Ós, Estany de Mar i  Colomina, Ref Colomina, Estanys Tort i de Neriolo, Cubieso, Collada de Dellui (2577m.). Estany de Dellui i Refugi de l’Estany Llong.

Refugi Josep M. Blanc

Collada de Saburó

Estanys del Cap de Port

Estany de Sauró i Pic de Peguera

Pas de l'Ós

Estany de Mar

Estany de Colomina

Refugi de Colomina

Estany Tort

Estany de Neriolo

Estany de Cubieso i Pic Tort

Collada i Pic de Dellui  

Estanys de Dellui

Aigüestortes

Refugi Estany Llong

Estany Llong

                      
Powered by Wikiloc


3a etapa, Estany Llong- Restanca (18/07/09). (unes 7-8h.) passant per l’estany de Contraix i Coll de Contraix (el més espectacular i dur del recorregut amb una immensa tartera al NW, de 2748m ), Estanys de Colieto, Refugi Ventosa i Calvell, estany de Travessany, estanys de Monges i coll de la Crestada (de 2475m.), i estany deth Cap deth Pòrt
Complemento la etapa amb l’ascensió al Montardo des del Coll de la Crestada. Del mateix coll s’agafa un corriol (pal indicador) en direccció N que bordeja el Montardo petit per la dreta fins a un coll evident. Un cop a l’aresta només cal seguir la fressada sendera cap a l’esquerra per assolir el coll dels Montardos i emprendre la pala final al cim del Montardo (2833m.) (100 cims essencial). Les vistes són magnífiques tant de la zona de la Restanca i l’immens llac de Mar com de tota la vall d’Aran, cap a SE despunta altiu el Gran Tuc de Colomèrs. Una altre cop, una tempesta d’aigua m’impedeix seguir gaudint del panorama i m’obliga a baixar ràpidament cap al coll  i reprendre la baixada forta cap al refugi sempre sota una fina pluja.

Refugi de la Centraleta

Riu de Contraix

Estany de Contraix i Coll

Estany de Contraix des del Coll

Coll de Contraix

Cara Oest del Coll de Contraix

Estany Gran de Colieto

Estany Negre

Refugi Ventosa i Calvell

Estany de Travessany

Estany des Monges

Cim Montardo


Estanys de Mar, deth Cap deth Pòrt i Era Restanca

Estanh deth Cap deth Pòrt

Era Restanca

Presa i Refugi d'Era Restanca



                      
Powered by Wikiloc

El track de l'ascensió al Montado està al final de l'entrada




4a etapa, Restanca- Amitges (19/07/09). (unes 7-8h.) passant per l’estany deth Cap deth Pòrt, Coll de la Crestada, Estany del Port de Caldes, Port de Caldes (2568m.), Ref. de Colomèrs, Llac de Colomèrs, coll del Tuc gran de Sendrosa (2451m.), Lac de Baish, Refugi de Saboredo, Lac deth Miei, Port de Ratera (2572m), Estany de Barbs, de la Munyidera i d’Amitges.
En principi estava previst acabar de baixar, en uns 60 min. més fins a Sant Maurici. Però després de la llarga etapa i en la previsió d’emprendre una bona dosi de cotxe, opto per fer una altra nit de refugi a Amitges.

Refugi Restanca

Coll d'Uelhicrestada

Estany des Mangades

Port de Caldes

Lac deth Port de Caldes

Refugi Nou de Colomèrs

Estanh Major de Colomèrs

Refugi Vell i presa de Colomèrs

Coret de Clòto

Coll del Tuc Gran de Sendrosa

Montardo!

Lac de Baish de Saboredo

Refugi de Saboredo

Estanys de Saboredo

Port de Ratera

Estany del Port de Ratera

Tuc de Ratera

Estanys de La Munyidera, dels Barbs i Gran d'Amitges

Refugi d'Amitges

Els Encantats

                      
Powered by Wikiloc



5a etapa, Amitges- Mallafré (20/0709).(1h). Tram final de la travessa amb la baixada des d’Amitges fins a Sant Maurici pels estanys de la Cabana i de Ratera, cascada de Ratera i camí de l’Ordigal, estany de Sant Maurici i Ref. Mallafré, només queda recollir la camiseta que ens acredita com a Finishers de la modalitat Open.

Refugi  i Agulles d'Amitges

Estany de Ratera

Cascada de Ratera

Els Encantats

Sant Maurici

Finishers!!

Sant Maurici

                      
Powered by Wikiloc




Darreres consideracions:
- Informació detallada, inscripcions... a la web de  Carros de Foc.
- He obviat fer una descripció detallada de l’itinerari, per no fer aquesta entrada al bloc tant quilomètrica com la travessa, es pot consultar a la nombrosa bibliografia existent de la zona. Jo us recomano: La travessa de Carros de Foc, de Núria Garcia i Quera, de Sua Edizioak, així com el planol exclusiu de la Travessa de l’editorial Alpina, escala 1:25000. Només ressenyo el track de les ascensions als dos cims:Peguera i Montardo, complementaris de la travessa.
- Si us plantegeu fer la travessa feu la reserva amb molt temps d’antelació per evitar problemes ( a l’estiu hi ha moltissima afluència de gent).
- Cal tenir en comtpe el tram del refugi de la Restanca. Molta gent opta per començar i acabar en aquest punt per tal d’evitar la davallada i posterior pujada al mateix punt i pel mateix camí, el mateix dia o en dies successius.
- Així mateix també cal tenir present el Coll de Contraix a l’hora de planificar les etapes, és llarg, alt i exigent.
- A la meva proposta vaig tenir en compte el fet de poder gaudir d’una bona dutxa reparadora al final de cada recorregut. Tot i que la presència constant de llacs i d’aigua, convida a fer un cabussó relaxant a qualsevol punt del recorregut (tot i no estar permés).
- Es tracta d’una travessa d’alta muntanya, els refugis estan a una alçada entre els 1900 i els 2400 m. Per tant la climatologia pot ser força variable.

                        
Powered by Wikiloc

Track del Pic de Peguera.

                        
Powered by Wikiloc


Imprescindible per als bons muntanyencs.
Bona Travessa !!!


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.

Teixeda de Cosp. Cardó