Caro. Pels Pallers i Bassis de Caro

20 de setembre de 2014

Mont Caro. Punta cimera del massís dels Ports amb 1447m d'alçada, al terme municipal de Roquetes.
"Neu, rosades, sol i vent. Garlandes que et coronen colós Caro Roquetenc. Et volem lliure com l'aire que t'envolta (1989)". Inscripció del monòlit del cim de Caro.




Hi ha mil maneres d'accedir a l'emblemàtic Caro, en aquesta ocasió us proposo una ruta circular per la cresta cimera, pel coll de Pallers.

Temps: entre 3 i 4 h. comptant parades.
Dificultat: Moderada.
Recorregut: 1720 m de desnivell acumulat. 10,3 km aprox.
Aproximació: Hem de pujar fins a Caro des de Roquetes. Un cop passat el "caragol" i el Portell, deixem a l'esquerra la carretera que puja fins al cim i continuem per la dreta, cap al refugi i els restaurants. Els deixem enrera i deixem també a la dreta la pista que baixa al Mascar. Anem per la pista en direcció a Fredes, i en un parell de revolts deixem el cotxe a una petita esplanada a l'esquerra de la pista: el Coll de Carrasqueta.

Itinerari: Sortim del Coll de la Carrasqueta i seguim el GR 7 fins al Coll de Pallers. Al mateix coll trenquem a l'esquerra per una sendera poc fressada que dóna la volta al "Paller" i remunta cap a la carena, en direcció a les antenes de Caro. Passarem un petit replà de la carena: la moleta Redona. Seguim per bon camí, prenen la darrera elevació per l'esquerra, fins a una canal que ens puja al mateix cim de Caro, donant la volta a les instal·lacions d'antenes, fins a trobar el monòlit de la Mare de Déu de la Cinta, i el fantàstic mirador de Caro. Estem a 1447 mts, al cim dels Ports de Tortosa i Beseit, i un dels 100 cims de la FEEC.  Si el dia acompanya tenim una miranda espectacular de tots els punts cardinals, especialment del Delta de l'Ebre, cap a llevant.



Baixem, resseguint la pista asfaltada i trencant algun dels revolts, tallant al recte. En un d'aquests revolts i a la vora de la carretera, trobem la Cova de la Carretera, d'uns 13mts de profunditat. Seguim carretera avall fins al Coll del Vicari. Trenquem per la sendera de la dreta que comença a baixar fort. Al desviament que trobem prenem cap a la dreta, a l'esquerra podriem anar a la Mola del Moro. Uns metres més avall i després de passar el llit del Bc. de la Geganta, trobem el forn de pega de la Pimpollada. Aquest tipus de forns s'utilitzaven per treure la resina de diferents tipus de llenya, per un procés de combustió. Amb aquesta s'impermeabilitzaven embarcacions, botes de vi, així com també s'utilitzava per guarir animals. Com els forns de calç, van ser força utilitzats per tot el massís fins a  la primera meitat del segle passat. 

Continuem en franca baixada ara pel Bc de Desferracavalls fins al Bassis de Caro. Una preciosa i tranquila font que ens convida a fer un descans. Seguim per l'esquerra mateix de la font un sender que a partir d'aquest punt és una mica perdedor, cal estar molt atents a les fites de pedres que poc a poc ens porten cap al sud en suau però continuada pujada fins a la Roca Contadora, on retrobem un sender més marcat, que va dels Pallers al Coll del Vicari. El seguim sempre en direcció sud/sud-est fins a l'Encreuada, punt estratègic per emprendre diferents rutes. Allà retrobem el GR-7  que ve de la Cova del Vidre i que puja fins als Pallers, des d'on desfarem el camí fins al Coll de la Carrasqueta.

Bona ascensió !
                                

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.

Teixeda de Cosp. Cardó