Punta Redona. Serra de Cavalls. 100 cims.

A la Serra de Cavalls es van viure alguns dels episodis més cruents de la guerra civil. "La batalla per guanyar aquesta muntanya fou terrible. Els homes de la 130a Brigada republicana van patir un bombardeig espantós (la major concentració de foc de tota la Guerra Civil. Més de 500 peces d’artilleria van entrar en acció reforçades pels bombardejos de més de 100 avions. Milers de tones de bombes van caure sobre un front de sols 3 o 4 km (una cada 5 m, de mitjana). Després vindria el famós assalt dels legionaris sota el seu propi foc i la desesperada resistència republicana." (ebreguia.com).

Us proposo una volta  per la Serra de cavalls resseguint la seva carena en direcció SO, i assolint el seu punt culminant, la Punta Redona, de 659m. En bona part seguirem el GR-171, i encara es poden veure les trinxeres excavades a la roca de bona part de la carena. 




Aproximació: Hem d'arribar fins a Corbera d'Ebre, a la sortida oest del poble trobarem un carrer a la dreta on ja veurem indicadors cap a l'ermita de Santa Madrona, que es troba a uns dos km. del poble.

Santa Madrona




Durada: Unes 3h. 8,57km.

Dificultat: Fàcil

Desnivell: . Desnivell acumulat, 820m.

Itinerari:
Sortim de l'ermita de Santa Madrona, per un sender que es va enfilant cap al nord-est. Trobarem el GR 171-3 que solca la carena de la serra de Santa Madrona i el seguim cap a l'esquerra. Al davant tenim les alteroses Roques del Pebre, i a la dreta la bonica vall de les Carroves. Arribem a un coll, hi puja una pista de la vall que seguim uns 100m a l'esquerra, fins a un sender a la dreta que ens assenyala el GR 171. Després d'un tram més empinat guanyem la carena, que ara seguirem sempre pel mateix fil, en direcció SO cap a la serra de Pàndols. Comencem a veure les trinxeres ubicades a la mateixa cresta de la serra.

Roques del Pebre

Corbera

Punta Redona Coll Carroves


GR 171

Carena de Cavalls

Trinxeres

Trobem el vértex geodèsic que ens marca la Punta Redona. Al costat hi ha un bust commemoratiu d'un excursionista desaparegut i el llibre de "piulades" per si volem deixar constància del nostre pas per l'indret. La vista és espectacular en totes direccions.



Barranc dels Bous

Serra de Cavalls i La Carabassa 


Ara toca resseguir tot el fil de la cresta de la serra. Bastant més avant trobem les restes de l'incendi de l'estiu 2012, que van escombrar prop de 110 Ha de terreny. Ja es veuen brots verds, la natura com l'au Fènix reneix d'entre les cendres.

Cavalls i Pàndols

Bc. de les Llobes

Quasi bé al final de la serra, comencem a baixar, al front hi ha la imponent mola d'Irto, amb les restes de l'ermita de Sant Marc al capdamunt. 

Trinxeres a la cinglera

Mola d'Irto

Arribem al coll i als camps conreats, ara anem en direcció nord cap al centre de la vall de Carroves per trobar la pista, que seguirem cap a la dreta. Abans d'un fort revolt a la dreta, agafem un camí que puja cap a la serra de Santa Madrona que ens queda a l'esquerra. Seguirem un sender que va per la carena. Ara tornem a estar al GR 171-3, que seguirem fins a trobar el collet on em passat fa unes hores. Desfem el camí de baixada cap a l'ermita de Santa Madrona.

Corral de la Carrova d'en Sixtet


Corral d'en Sixtet i Mola d'Irto

Serra de Sta. Madrona

Vall de les Carroves

Santa Madrona

Pinell de Brai

Per complementar la sortida us recomano la visita a Corbera d'Ebre, declarat pel Parlament de Catalunya, lloc d'interès històric. A la part alta del poble hi ha encara les restes de l'antiga població i de l'esglèsia de Sant Pere, fortament castigades a la Batalla de l'Ebre, testimonis d'un temps i d'uns fets que van marcar "a ferro" aquestes terres.
Bona ascensió!

                      
Powered by Wikiloc



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.