Cova de l'Aire. Tinença de Benifassà.

03 de maig del 2015

Us proposo una aproximació a la Punta del Solà d'en Brull per una de les senderes més espectaculars del Port, el Portell de l'Infern, amb l'objectiu de descobrir una joia amagada: La Cova de l'Aire.


Dificultat: fàcil/moderat.

Desnivell: Uns 100 m. acumulats

Durada: 8,35 km. Unes 4h30'

Itinerari: Sortim de Fredes pel camí que trobem al sud de la població, en direcció a la Sénia. Es tracta del PR V16, el sender que va des de Fredes a l'extrem nord del Pantà d'Ulldecona, al Mangraner, el conegut per tothom de la zona com el sender del Portell de l'Infern.
Als pocs metres hi ha un trencant a l'esquerra que baixa cap al Salt de Robert i el Barranc de la Tenalla, seguim recte, per trobar als pocs metres la Font del Teix, enclavada a un marge, un bassi, i un gran abeurador per als ramats. Seguim recte en sirecció sud-est i travessant la Plana de Fredes, un gran pinar que acaba al caent del Barranc del Taulatí. Trobem una pista que ve de la dreta, des del Cap de la Serra de Fredes i la Colònia Europa. Comencem a devallar cap al barranc en direcció est, fins al Mas del Pixon, un antic i curiós mas construït a la vora del cingle. L'era del mas al davant la porta ens dóna la sensació, que es tracta d'una planta baixa, però al mirar a l'interior del mas descobrim que hi ha potser dos pisos per sota del nivell on estem, una construcció imponent per a la época.

Font del Teix

Portell


Mas del Pixon

Continuem baixant pel camí fins a canviar de vessant, passem de la solana a l'ombria del Barranc de la Tenalla. Aquí comença l'espectacular sendera del Portell de l'Infern, resseguint la carena sota el cingle que ens queda a ma dreta, trobem a l'esquerra un trencant que ens portaria cap al fons del Barranc, poc després, sota el cingle, trobem els bassis del Portell que aprofiten el degotall de la bauma, unes curioses coves i cavitats que encara que poc profundes són força interessants, en una trobem una inscripció a la roca que data del 1950 i deixa constància del seu pas per l'indret d'un brigada i els seus acompanyants, resseguint potser la pista dels maquis...

Sender Portell

Barranc de la Tenalla

Coves del Portell

Bassi del Portell


Inscripció

Poc després arribem al Portell. Tornem a canviar de vessant, el camí comença a devallar cap al Taulatí, nosaltres però agafem una sendera a l'esquerra que ressegueix la carena. En una bonica raconada trobem el corral del Llop, curiosa construcció de pedra en sec que devia servir per guardar ramats.
Un cop més canviem de vessant i tornem a ser a la banda de la Tenalla. Retrobem el sender que ressegueix la base del cingle fins a la impressionant boca de la Cova de l'Aire, a la darrera punta de cingle, dalt de la punta del Solà d'en Brull.
La seua grandiositat imposa, ets sents ben insignificant davant la majestuositat d'aquesta enorme entrada, una catedral de la natura. Davant distingim el Mas del Peraire, les Coves Llargues, La Geganta i una mica més enllà el Negrell.

Portell de l'Infern

Punta del Solà d'en Brull

Agulla de la Cova de l'Aire

Corral del Llop



Bassi de la Cova de l'Aire

Cova de l'Aire








Tornem pel mateix camí.
La visita val molt la pena, tant la cova com el sender que hi porta són dos dels tresors del Port, sense cap mena de dubte.

Bona caminada!!


                     
Powered by Wikiloc


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.

Teixeda de Cosp. Cardó