Tomb del Cabrafiga. Pratdip

30 de març de 2015

"Vet aquí que fa molt i molt de temps, en un poble que la gent de la comarca anomenava el Prat, hi van aparèixer uns éssers misteriosos. Deien que per les nits voltaven pels carrers buscant gent a qui xuclar la sang... Sembla que avui els Dips... han tonat al Prat" 
(Pratdip, Turisme). 

Us proposo una volta per assolir el cim del Puig de la Cabrafiga, l'estrep sud-est de la Serra de Llaberia. 


Cim del Puig de la Cabrafiga

Temps: 4h
Desnivell acumulat: 680m.
Recorregut: 9,12 Km.

Itinerari.
Sortim de Pratdip i des del pont de les Valls, ens endinsem al bosc i a mà dreta trobem sender que puja al Cabrafiga, si ens fixem a la dreta podrem veure les restes d'un forn de calç. Anem pujant pel sender senyalitzat cap a la Roca del Migdia on trobem un cartell indicador. Trenquem a la dreta per buscar la base d'una torre d'alta tensió que passem per sota. Tenim al davant el portell dels Grauets. Des d'aquí trencant a la dreta per sota del cingle, es poden visitar les coves del Grauet i del Sisé, al vessant oest de la serra. 

Forn de calç


Portell dels Grauets

Un cop superat el portell dels Grauets, resseguim la cresta cimera en direcció est, passant pel Pas del Gos. El fort vent de mestral ens vol arrencar literalment de la cresta! 
Assolim el cim de la Cabrafiga. El panorama és impressionant en totes direccions. Al nord la serra de Llaberia, al sud la costa des del Cap de Salou fins al Coll de Balaguer. 


Cim del Cabrafiga


Miami-Platja

Cap de Salou

Baixem directes al Coll de la Fita de la Partió, i pel Pas del Cabrit fins al coll de Meners, aquí deixem el crestall i comencem a baixar. De seguida trobem tres de les boques de les antigues mines dels Meners. Sembla ser que les mines van estar en funcionament fins a finals del segle XIX i s'extreia galena i ferro de baixa qualitat (goethita), que vulgarment en deien mena. Una breu visita a dos de les boques ens dóna una idea de com devien ser aquestes explotacions, encara es veuen les restes de vetes de ferro a les parets excavades. 

Fita de la Partió

Mines dels Meners







Seguim baixant fins al pla, entre pinedes que s'han fet lloc als bancals enmargenats. A la dreta del sender un corriol ens porta fins al povet de les Mugues. Arribats al coll, emprem una curta pujada a l'esquerra que ens deixa al Castellet de les Mugues. Antic enclavament ibèric sobre el que es va construir un mena de fortificació per vigilar els atacs dels pirates per la costa. 


Povet de les Mugues

Coll de les Mugues

Castell de les Mugues


Seguim en baixada cap al Grau de les Mugues, abans però per un corriolet a la dreta del sender fem una visita al povet de la Torratxa. 
Un cop hem baixat el grau, els sender va baixant fent ziga-zaga fins a la carretera. Allí es passa per sota per dos tunels i arribem al llit del barranc de la Dòvia. Les fortes pluges recents ens impedeixen anar més enllà de la caseta de l'electra - de Paco- on mitjançant una turbina es produïa electricitat per al poble, i des d'on un sender paral·lel al barranc ens deixaria en poca estona a Pratdip. 

Povet de la Torratxa



Grau de les Mugues


Barranc de la Dòvia

Canalització al bc. de la Dòvia

Castell de Pratdip

Bona ascensió!


Powered by Wikiloc

Us recomano també fer una visita al poble de Pratdip: el castell, els rentadors les torres medievals… els Dips! 

Safareigs Pratdip

Ca la Torre

Santa Maria



Castell de Pratdip

Si sou geocachers, la volta està plagada de catxés, és tracta d’una ruta de Musaranyot. Us deixo l’enllaç: Ruta dels Dips

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.

Teixeda de Cosp. Cardó