Mola del Margalló

En aquesta ruta us proposo una volta per la Mola del Margalló, també anomenada del Tendo, o de Cartagena. Un petit turó d'uns 350m. que ens queda a la dreta quan pugem cap al cocó de Jordi, punt de de sortida habitual de diferents rutes per pujar al Montsià des de la Ràpita. 

Cova del Tendo

En la volta aprofitarem per visitar diferents indrets de molt de renom com la cova del Tendo o els quatre Mollons, i altres potser no tant famosos com la cisterna del Ninyo o el Clot de Tarranc... però tots carregats d'històries i vivències dels nostres avantpassats i de la gent que fins a la primera meitat del segle passat, treballaven i vivien del monte. Amb les fotografies que aporto de tots aquests indrets, avui sovint malmesos pel pas del temps, vull retre un humil homenatge a tota aquella gent i el seu treball. 

Aproximació: podem deixar el cotxe a l'area recreativa de Mundana. Al mateix camí que puja cap al Cocó de Jordi.
Recorrut: Uns 9 km, circular.
Dificultat: Moderada/alta (si voleu visitar alguns indrets on prècticament no hi ha sendera)

Itinerari: Podeu seguir el track que us adjunto, però vigileu, he posat moderat, no tant per la dificultat de la volta en sí, sinó perquè alguns trams del camí estan força perduts, i on antigament hi havia algun sender o camí, avui en dia hi ha coscoll i "malea". 
Per tant preneu alguns dels punts de la ruta com a opcionals. Si voleu visitar el forat de Tarranc aneu molt en comte i "preparats" a "rebassar" (anar per dins de la malessa sense camí evident. El tram des del 1r Molló al segón està força perdut, tot i que si esteu acostumats al terreny la sendera és prou evident. Els Mollons es carenegen, buscant el sender, fins a un coll on hi ha una torre d'alta tensió, i on el camí torna a ser més decent. i finalment la pujada des de la cisterna del Ninyo al turonet del davant, coronat per un altra torre d'alta tensió, també és al principi una mica perdedor. La visita al clot de Tarranc també pot ser opcional, perquè el camí também és practicament inexistent. 

Per tant si la voleu fer sencera, equipeu-vos amb uns pantalons gruixuts, i disposeu-vos a gaudir del Montsià més autèntic per no dir més bèstia. Ànims!!

Cocó de Tramuntana

Forn de calç del camí la Font

Font del Margalló

Cocó de Victorio

Forat de Barranc (corralissa)

Barrancs de Fredes i dels Coloms

Foradada i Palleret

Lo Comptador (estret pas entre roques que utilitzaven els pastors 
per comptar els caps de bestiar)

Restes arqueològiques al primer Molló

Cim del primer Molló

Cim segon Molló

Mas de Balaguer

Mosaic al delta

Tercer Molló

Coll de Llebreta

Racó de la Gaspara

Corral de Tarranc

Clot de Tarranc

Cisterna del Ninyo

Pedrera de Lela



Powered by Wikiloc

Comentaris

  1. Gran article, Josep. Justament ara vinc de donar una volta per la Mola. Hi ha puestos que expliques que ni sabia de la seva existència.

    ResponElimina
  2. D'aixó es tracta Josep, de donar a coinèixer un patrimoni quasi oblidat que cal posar en valor...

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.