Castell de Xivert

23 de març de 2016



Ruta circular seguint el PR- CV 432 que ens aproparà a visitar l'espectacular castell de Xivert. Situat a un contrafort, al sudoest, de la serra d'Irta, al terme municipal d'Alcalà de Xivert (Baix Maestrat). És una construcció islàmica dels segles X i XI reformada posteriorment pels templers durant el segle XIII. Anteriorment es pensa que ja va ser un assentament íber i de l'edat del bronze. Fruit dels treballs de restauració encara es poden visitar bona part dels elements que van conformar l'esclavament al llarg dels segles: El castell musulmà, obra dels segles X i XI, on encara s'enlairen bona part dels murs de l'Albacar, i on encara es pot apreciar una inscripció àrab: "per la retrobada de Déu". Les torres rodones Templeres, aprofitant el castell musulmà, que daten del segle XIII i que marquen l'ocupació cristiana i posteriorment dels comanadors de l'ordre de Montesa, fins al segle XVII, i l'Aljama o vil·la musulmana i morisca als peus del castell que va estar operativa fins a principis del segle XVII amb l'expulsió dels moriscos. Un interessantíssim passeig per la història, molt recomanable. 

Aproximació: Des d'Alcalà de Xivert anar a buscar el camí del Calvari. A l'altre costat de la N-340, que enfila recte cap a Irta, deixem la preciosa ermita del Calvari a l'esquerra. 


Un cop passada l'autopista remuntem el camí fins a una esplanada. als peus de la serra, on trobem la Creu del Francès. Podem deixar el cotxe aquí. 


Dificultat: Fàcil
Durada: Unes quatre hores, comptant la visita a tots els racons del castell
Recorregut: Uns 8 km.

Itinerari: Sortim de la Creu del Francès, erigida en memòria d'uns herois de la Guerra de la Independència. Prop d'aquí podem visitar les restes del corral de la Creu, que ja ens parlen de la importàncià de l'indret per al pas dels ramats. El camí també es coneix com l'Assagador, o lligallo (camí ramader). 


Comencem a pujar fort per sender per guanyar la carena de la serreta que puja suau i ondulant en direcció nord-est. Poc a poc, per una mena de pista tallafoc ens anem apropant al castell que corona un turonet. A l'arribar ben prop empalmem amb una pista que puja de l'Assagador del Clot i seguim per l'esquerra per trobar una zona d'aparcament per a vehicles. Un sender indicat a l'esquerra ens passa per davant de la corralissa del castell i ens mena a una mena de mirador amb una bona panoràmica de la part sud del castell. 




Un sender ens deixa cap a la dreta al castell o cap a l'esquerra a l'Aljama. Una visita imprescindible per conèixer una pàgina important de la nostra història. 

Muralles musulmanes

Inscripció àrab


Torres templeres

Torre de ponent

Pati d'armes

Muralla de l'Aljama

Aljibe


Alcalà de Xivert

Des de l'Aljama un camí dóna la volta a tot el recinte amurallat i ens permet gaudir de les imponents muralles. A la part nord-est del castell, una pista segueix remuntant la serreta per anar cap a la carena de la serra d'Irta, uns metres més enllà trobaríem a l'esquerra el corral de Llandes. Trenquem per un sender a l'esquerra, marcat com a PR, ben a prop de l'entrada del Castell, és el camí d'Alcalà que fent alguna ziga-zaga va perdent alçada i voltant el turó del castell en direcció contraria a la que portavem. 



Quan s'acaba el sender arribem als conreus d'olivera i tarongers i per pista baixem fins a trobar l'AP-7. La seguim uns metres cap a l'esquerra fins a trobar un camí indicat que ens porta cap a l'esquerra. al final d'una recta una altra bifurcació que cal seguir per la dreta. L'indicador ens marca el castell per l'Assagador. Tornem a arribar a la Creu del Francès. 

És també una bona ruta de geocaching amb una treballada sèrie de catxés de la ma dels infatigables Penya 69.

Salut i muntanya!!!


Powered by Wikiloc

Comentaris

  1. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    Giaonhan247 chuyên dịch vụ mua hàng mỹ từ dịch vụ order hàng mỹ hay nhận mua nước hoa pháp từ website nổi tiếng hàng đầu nước Mỹ mua hàng ebay ship về VN uy tín, giá rẻ

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.