Coves de Bartomeu. Montsià

30 de desembre de 2015 

Moltes vegades pujant pel Camí dels Montes, a l'alçada del Mas de Libori i del Rajolar, la mirada buscava els cingles de les Coves de Bartomeu, al capdamunt de la moleta que ens queda pujant a l'esquerra, si venim de la part d'Alcanar. Finalment em decideixo a fer una visita al conjunt d'abrics que amaga el cingle. 





Aproximació: Es pot arribar en vehicle fins al Mas de Mulet, al fons del barranc de les Codines, accedint des d'Ulldecona. 
Dificultat: Fàcil, tot i que l'accés a les coves és per corriols perdedors i terreny descompost i perdut. 
Durada: unes 2h, comptant la visita 
Desnivell: 200 m. acumulat 

Itinerari: Sortim del mateix Mas de Mulet, un dels més importants i emblemàtic de tota la serra, per la part d'Ulldecona. Possiblement l'únic que resta sencer i que, potser degut a estar a una cota molt baixa, ha aguantat el pas dels anys. En l'actualitat és propietat de una societat de caçadors que contribueix a mantenir-lo en bon estat. 



Per camí carreter anem resseguint el barranc de en suau pujada, entre conreus d'oliveres en direcció sud-oest. El camí s'acaba i es converteix en sendera que puja cap al coll del Rajolar. A l'esquerra ens queda la carena que va des de la Ferradura fins a les Pedreres i la Cogula. a l'esquerra un sender ens deixa davant de la Caseta del Roig del Senellà, una típica construcció del Montsià, amb sostre de mitja volta. 



A la bifurcació trenquem cap a l'esquerra per anar cap a la moleta del Rajolar, que carenejarem, ara de cara a llevant. Gairebé al punt més alt de la moleta, deixem el sender principal i agafem un corriol a la dreta per dirigir-nos a la part superior del cingle on estan les coves. Busquem un baixador evident de roca per la part esquerra del cingle que ens permetrà baixar a la base de la paret i resseguir-la, sempre amb el cingle a la nostra dreta. De seguida veurem les diferents boques de les coves de Bartomeu.






 Alguna no passa de ser una petita bauma, altres entren més endins a la roca formant petites cavitats aprofitades segurament per arrecerar ramats en temps no massa lunyans. M'ha sorprés veure que també ha servit de refugi, no fa molt d'algun anacoreta "postmodern", que ha arranjat alguna de les entrades més grans per a passar alguna temporadeta, amb un jaç fet amb fenàs, penjadors a les escletxes de la roca, algun bastiment per separar espais fet en pedra en sec, un petit aixovar de pots, ampolles i llaunes... No deixa de ser un lloc agradable, amb unes vistes magnífiques, immillorable 
per fugir de la civilització.... 





Un cop feta la visita tornem al sender principal de la moleta pel mateix lloc, i el seguim en la mateixa direcció que portavem per tal d'anar fins al coll que corona el camí dels Montes que puja de la banda d'Alcanar. A l'encreuament seguim pel sender que es dirigeix cap a Roca Roja i la Moleta, fins a una bifurcació que prenem a l'esquerra i que baixa fort al fons del barranc del Racó de les Tuies, i puja igualment fort per l'altra banda fins a la Bassa Blanca. 



Només cal baixar pel camí ample i formigonat fins al mas de Mulet. 
Una petita volta per descobrir alguns racons interessants i poc freqüentats de la serra del Montsià. 

Salut i muntanya!!




Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.