GR 92 Etapa 31. Amposta- Sòl de Riu

El passat 20 de març es va inaugurar la modificació del traçat del GR 92, al seu pas per la comarca del Montsià. Concretament es tracta de l'etapa 31 que passa a transcòrrer pel camí de ronda que va des de Sant Carles de la Ràpita, a la desembocadura del riu Sénia a Sòl de Riu, al terme municipal d'Alcanar. D'aquesta manera l'anterior traçat que  creuava la serra del Montsià, passa a ser una variant del mateix GR.

Museu de la mar a la Ràpita

Dificultat: moderada, donada la llargada de l'etapa, uns 25 km.
Durada: unes 5h. 
Desnivell: pràcticament nul.
+ info: encara no consta la variació de l'itinerari a la web de la FEEC

Itinerari: seguim el mateix traçat de l'anterior tram, sempre a tocar del canal de navegació, entre Amposta i la Ràpita, fins a l'Enclusa, prop dels Ullals de Baltasar. 

L'Enclusa

Montsianell

Canal de navegació

Ullals de  Panxa

En aquest punt deixavem el canal i enfilavem per l'esquerra cap a la N 340 i directes a la serra. Ara el nou traçat ens porta uns 6 km més al mateix costat del canal fins a l'entrada de la Ràpita. Allà veurem les restes d'una enclusa del canal i la  recentment reconvertida "Casota", antiga duana per al control de mercaderies del canal, en el flamant Museu de la mar de l'Ebre. 

Ramats de bous

Barraca del delta

Enclusa de la Ràpita

Entrem a la Ràpita pel port pesquer, que deixem a l'esquerra i enfilem el passeig marítim fins al final. De camí passem pel costat del far. Allà on s'acava el passeig comença, arran de platja, el camí de ronda que ens portarà fins al nostre destí, sempre vora mar, entre petits penyassegats i tranquiles cales.

Port pesquer de la Ràpita


Penyassegats

Búnker del Codonyol

Platja dels Bobos

Platja del Codonyol

Camping Alfacs

Platja del Sota-Montsià

Serra de Montsià

Búnkers Martinenca

Búnkers Martinenca

Moll del ciment

Cementera

Platja de Maricel

Només un moment, a l'alçada de la cementera, passem a tocar de la N 340, un cop a la platja del "ciment", seguim el traçat del camí de ronda fins a les Cases d'Alcanar. Un preciós poblet mariner, que ha tingut la virtud de conservar la seva fesomia, ressistint els booms urbanístics d'altres poblacions i que encara conserva l'encant d'un petit poblet de costa. 


Port de les Cases

Esglèsia de les Cases

A la sortida de les Cases, sempre en direcció sud, emprenem la llarguíssima platja del Marjal, de còdols arrodonits, on les onades fan una música especial. Anem pel passeig marítim, fins al final, just davant d'un camping. Restes de búnkers i trinxeres ens acompanyen tot el camí, donat que l'entrada de la badia dels Alfacs va ser un punt estratègic a defensar.

El Marjal

curioses senyalitzacions

Búnkers del Marjal

A partir del camping la platja es transforma en petits penyassegats, que el mar obert, poc a poc va cisellant i guanyant metres a cada llevantada El camí discorre pel la vora, ben arranjada, fins a Sòl de Riu: la desembocadura del riu Sénia i la frontera natural entre Catalunya i el país valencià.
Recentment s'ha acondicionat la zona, donada la seva riquesa paisatgística i biològica.

Penyassegats Sòl de Riu

Riu Sénia

Sòl de Riu

A l'altra banda, al terme de Vinaròs, el GR segueix el seu camí, vora mar, cap al sud...


Bona travessa!!


Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.