GR 99 Vinebre Garcia


22 d’octubre de 2017

El passat 22 d’octubre es va portar a terme la segona caminada popular, pel Camí Natural de l’Ebre, el GR 99.
Aquest GR és un dels últims senders homologats a la xarxa catalana de senders. El seu recorregut és de 1280 Km, des del naixement de l’Ebre a Fontibre (Cantabria) fins a la desembocadura a Riumar (Catalunya), seguint camins històrics. A la Ribera d’Ebre hi ha tres trams del GR: les etapes 37, 38 i 39 que coincideixen en la majoria de trams amb el Camí de Sirga.


La Etapa 38 que es va portar a terme aquest dia, organitzada pel Consorci d’Iniciatives Socioeconòmiques de la Ribera d’Ebre i Terra Alta, tenia com a objectiu promocionar el GR 99 com a recurs turístic, amb el suport dels ajuntaments de la comarca. Prop de 200 persones vam poder gaudir de la jornada i descobrir trams de l’antic Camí de Sirga entre Ascó i Garcia, sempre a tocar del nostre riu!

Aproximació. Deixant el cotxe a Garcia, a la zona d’acampada, a tocar del pas de barca, vam fer un desplaçament amb busos fins a Vinebre, on començà la caminada.

Dificultat: baixa

Desnivell: uns 300 m acumulats

Durada: unes tres hores, 14Km aprox.

Itinerari: Bàsicament tot el camí transcorre per camins rurals que seguint el track que us aporto no tindreu cap dificultat en trobar. Sortim de Vinebre i creuem l’Eix de l’Ebre per un pas sota la carretera. Un cop a l’altre costat anem per un camí asfaltat paral·lel a la carretera cap a la dreta en direcció al riu. Un cop al costat del riu veiem un baixador cap als embarcadors, que queden a la riba oposada. Girem a la dreta i a la mateixa ma, en mig d’un camp de conreu veiem un curiós pou de forma piramidal.

Sortida a Vinebre

Pou

Ascó


Seguim recte fins a trobar el pont de la carretera que ens deixarà a Ascó.

Pas del Riu per Ascó

Nuclear d'Ascó

Creuem el poble, i veiem a l’esquerra l’ermita de Sant Miquel. Seguim pels carrers principals del poble fins a la seva sortida sud, per la N 230 en direcció a Corbera, i enganxat al traçat de la via del tren que no deixarem en quasi tot el recorregut. Enganxada també a la via, veiem a sota, a l’esquerra, la capella del Carme, a la mateixa sortida del poble.

Ermita de St Miquel


Capella del Carme

A una pronunciada corba a la dreta de la carretera, la deixem i baixem per l’esquerra per un camí asfaltat. A l’esquerra deixem la deixalleria i seguim recte per un camí paral·lel al riu. Som a l’antic Camí de Sirga. Aviat trobem a l’esquerra, el búnquer dels Reguers, testimoni de la guerra cruenta que es va viure en aquesta zona. Al proper encreuament de camins, al Mas del Forn Teuler, seguim per l’esquerra, seguint el curs del riu, aigües avall. La via del tren que tenim a la dreta presenta una curiosa protecció dels despreniments dels cingles de la zona. 


Búnquer dels Reguers

Mas del Forn de la Teuleria



El camí dibuixa una gran corba seguint el riu. Creuem la via per un pas soterrat i girem a l’esquerra en pujada. Al final de la rampa, un indicador ens mostra el sender del Pas de l’Ase, un congost del riu de parets verticals on l’Ebre s’obre pas entre les muntanyes del Tormo i la Serra de Barbers, l’antic pas empedrat de mules entre Mora d’Ebre i Ascó.
Abans d’arribar a les ziga-zagues del Pas, trobem a la dreta la bifurcació que puja a la Carena de Barbers.

Sender al Pas de l'Ase


Sender a la carena de Barbers

Pas de l'Ase


Un cop superat el pas tornem a baixar a la vora del riu, per terreny pla i entre conreus, dibuixant una amplia corba a la dreta, passem a tocar de l’antiga estació de Garcia, i veiem també els grans masos d’aquesta zona agrícola: el Mas Blanc o Sénia del Barón destaca entre la resta de casetes. Agafem un trencall del camí a l’esquerra per anar a trobar el Pas de Barca. A l’altre costat de riu ja es distingeix l’antiga església de Garcia, dominant els meandres del riu.


Antiga estació de Garcia

Sénia del Barón

Antiga esglèsia de Garcia


Sénia de l'Enriqueta

El suau navegar del pas de barca per les tranquil·les aigües de l’Ebre ens deixa a l’embarcador de Garcia, punt de partida de la sortida.

Pas de Barca


Salut i muntanya!!!

                     
Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.