Via ferrata de Penyaflor

17 de desembre de 2017

Entre els pobles de Reguers i Alfara de Carles, a una de les portes del Port del nord-est del massís, trobem el Penyaflor, un turó de 514 mts d’alçada, protegit per alterosos cingles a la seva cara nord.


Una preciosa via ferrata, i algunes vies d’escalada esportiva solquen les parets d’aquesta zona. Tot i que és evident, per fer aquesta ruta és imprescindible portar l'equipament necessari i comptar amb els coneixements bàsics de progressió en aquest tipus d'escalada.

Aproximació: Un cop passada la població de Reguers, seguint la carretera TV-3422, i a uns 5km, passem el pont del barranc de la Conca. Al primer entrador a l’esquerra que va a una granja, entrem i a la dreta hi ha senyalitzat el Parking de la Ferrata.

Dificultat: Es tracta d’una via bastant senzilla, fins i tot per a iniciar-se en el món de les ferrates, tot i que compta amb diferents ponts tibetans, i alguns passos prou exposats

Desnivell: Uns 500 metres de desnivell acumulat.

Durada: Uns dos km de recorregut total. 1,30h. aproximadament

Itinerari: Pugem per un camí d’accés a la granja. Som en una propietat privada i per tant hem de ser respectuosos amb l’entorn. Un cop passada la granja de seguida trobem el sender d’accés a la ferrada marcada en punts vermells, i el cartell informatiu amb les dades de la via.
Anem guanyant alçada i gaudint de les panoràmiques que es van obrint mentre encarem la cara nord del Penyaflor. Trobem una senyal de bifurcació que ens marca, a l’esquerra l’inici de la ferrada i a la dreta, la drecera que farem per baixar.


Sender d'accés

Bifurcació

Tartera

Barranc de la Conca


Passada una petita tartera el sender va guanyant terreny cap a l’esquerra, per encarar un cingle on comença la instal·lació de la ferrada.
Obra de la Maria i Pedro del Club Alpí la Joca, la ferrada es troba en fase d’expansió, amb la idea de fer-la molt més llarga resseguint les parets de tota la cara nord. De moment aquesta disposa d’una passarel·la, dos ponts tibetans, un flanqueig per una paret vertical, unes escales de fusta per superar una canal... una ruta perfectament equipada ideal per gaudir del món de les vies ferrates o per iniciar-se, gaudint en tot moment de vistes excel·lents del barranc de la Conca, la Tossa d’Alfara, les Rases del Maraco, i cap a l’est, la gran plana al·luvial de l’Ebre i les serres de Cardó i el Boix.

Inici ferrata



Passarel·la

Pont Tibetà



2n pont Tibetà

Flanqueig exposat

Canal equipada amb escales!


Un cop superats tots els trams equipats arribem a un replà que ens permet, per l’esquerra d’un petit cingle, accedir a la cresta que ens portaria al cim del Penyaflor. 

Final de la part equipada, replà.


Rases del Maraco

La Tossa d'Alfara

Serra de Cardó

Final de la ferrata

Per la dreta seguim per un tram de sender fins a trobar la drecera, equipada en algun tram empinat, per desgrimpar fins al sender de retorn al pàrquing.
Felicitar als equipadors per l’excel·lent tasca que ens permet gaudir d’aquest fantàstic esport: un sender equipat per als escaladors i una escalada accessible per als senderistes!

-->
Bona ascensió!!!


                       
Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.