Andara, Cedrilles, Cova del Bruto. Montsià

31 de març de 2018 

A l'entrada anterior sobre la Cova del Bruto, ja vaig comentar la possibilitat de fer una circular, pujant pel barranc d'Andara i baixant per la Cova del Bruto. Aquí la teniu. Només cal tenir en compte que la baixada des de la sendera de Cedrilles a Andara, cap a la cova del Bruto, és per terreny obert, sense sendera, només algun corriolet, i molt empinat. Montsià en essència. 


Panoràmica des del Pic d'Andara

Aproximació: prenem el camí de la Ràpita des de Freginals. Al dipòsit Nou de les Setjoles, allí on comença la pujada a la Serreta per la Barraca de Quicolis, hi ha una petita esplanada on deixar el cotxe. 

Dificultat: entre moderada i difícil, pel tram al que feia referència. Imprescindible pantaló llarg, i fort. 

Desnivell: uns 1000m. acumulats.

Durada: 3h aproximadament. 8,5Km.

Itinerari: Seguim el camí Vell de la Ràpita, i entrem per la dreta a un camí entre tarongers que creua el barranc de les Fenoses. A la dreta veurem les restes de la barraca de Marcelo i a l'esquerra la inscripció que marca el Dipòsit Vell. Passem per un tram encara empedrat de camí que ens deixa a la pista asfaltada del camí de Vilarons que seguirem en direcció a la Serra

Dipòsit Vell

Camí empedrat al barranc de les Fenoses


En arribar a la cruïlla amb el Camí de Bandolers, el creuem recte i seguim per una pista en principi encimentada. A la dreta trobem un vell maset reacondicionat, el vilaró de Conxita de Mata-redona, neboda del tio "Mingo de Mata-redona, el darrer masover d'aquest emblemàtic mas. El camí entre oliveres segueix remuntant. Es bifurca i entrem per la dreta per visitar una bonica barraca de filat de pedra en sec, i la caseta de Miralles.

Cruïlla Vilarons- Bandolers

Vilaró de Conxita de Mata-redona

Barraca - filat de Miralles

Caseta de Miralles


Tornem a la bifurcació i ara seguim per l'esquerra, estem a la darrera finca que creuem i arribem al capdamunt, al començament del marcat sender del barranc d'Andara. El sender és net i assenyalat amb marques verdes i blanques, tot i que un cop superada la Tossa de Querol, el gran cingle que s'aixeca a la nostra esquerra, el sender comença a remuntar molt empinat. Cal estar atents a una fita de pedres a tocar del sender, que ens indica el corriol que porta a la cova d'Andara. Primer baixem uns metres avall pel llit del barranc però de seguida remunta per l'altra vessant fins a la balma de la cova, una bonica i quasi perfecta arcada però no gaire fonda, de cara al nord-est. 

Tossa de Querol

Capçalera Bc. d'Andara

Cova d'Andara

Cova d'Andara

Tornem al sender i seguim pujant la capçalera del barranc. Trobem un petit indicador metàl·lic, cruïlla amb el camí que va a Cedrilles. Seguim uns metres per la dreta i ja trobem la Font d'Andara. Tristament malmesa i completament seca. Seguim encara uns metres més el mateix corriol i sortim a la preciosa balconada sobre la foia i els Freginals on hi són les piques de la font


Tornem a la font i prenem el sender que remunta fort, per sobre mateix d’aquesta. A uns antics bancals que trobem per la dreta, entrem a buscar el pas que ens porta al capdamunt del Pic d'Andara. Una enlairada zona enllosada amb grans blocs de roca calcària ens ofereix unes fabuloses vistes de tota la foia d'Uldecona a dreta i esquerra, al front la serra de Godall i a l'horitzó, el Port. 


Cruïlla sender a Cedrilles

                            
Font d'Andara

Piques Font d'Andara


Tornem al sender i seguim remuntant fort. Una altra cruïlla ens portaria en pocs metres, per la dreta, al cim del Molló dels Tres Termes. Seguim per l'esquerra. El sender transcorre entre coscoll alt, tocat de mort per la sequera, sempre carenejant, a estones a tocar dels cingles, i en direcció nord-est. Arribem a un marcat coll, el Pas d'Andara. A la dreta tenim el petit bosc de les Carrasquetes del Soco, i més enllà els quatre Mollons es retallen al perfil muntanyenc. Passem el coll i remuntem suaument el darrer cim de la carena, som al cim de Cedrilles.




Pas d'Andara


els quatre Mollons

Cim de Cedrilles


Ara el sender comença a buscar el costat de llevant de la mola i baixa per un corriol per trobar el que puja des del Racó del Peturrer. Seguim per l'esquerra donant la volta en sentit contrari a les agulles del rellotge als grans cingles que arreceren el preciós corral de Cedrilles. Un cop li hem donat tota la volta tornem a ser a la banda de la foia. A la nostra dreta podem veure un altre cop els barrancs d'Andara, per on hem pujat i el racó de Peret, més proper, per on baixarem. Les referències poden ser la Tossa de Querol i el Cingle de Talarn, baixarem pel mig. El sender arriba a un altre cingle que té una gran enramadora, mirant a ponent. Atenció perquè en aquest punt deixarem el sender i trencarem a la dreta, per un pas obert entre matisses i un petit cingle. 

Corral de Cedrilles

Racó de Peret, a l'esquerra en primer terme

Punt on deixem el sender a Andara, per la dreta

Aquest és el tram més difícil, brut, i empinat del recorregut. Hem d'anar baixant intuïnt corriolets entre la matissa, de cara al cingle de Talarn que tenim al davant, als nostres peus, perdent força alçada en pocs metres. Arribem a una petita aresta rocosa que marca els dos vessants, a l'esquerra per on baixarem, el racó de Peret i a la dreta el que baixa cap a les Fenoses. Baixem entre roca solta i vegetació baixa i a la dreta comença el cingle roginós que amaga la Cova del Bruto. Seguim baixant i ara la fita és el gran gendarme de roca que hi ha al capdavall i que hem de passar girant cap a la dreta per la seva base.  

Cova del Bruto

Gran gendarme

Els petits senders ens porten ara sense perdre alçada en direcció nord-oest. La fita ara és un gran pi. Des d'allí el sender comença a baixar fort cap a la base del barranc, on ja hi trobarem els antics bancals, avui terreny de joc dels caçadors de la zona. Més avall una barraca de pedra en sec, i ja entrem de ple a les finques treballades i al camí que baixant ens tornarà al Vell camí de la Ràpita i al cotxe.


Seguim connectant senders!!


                       
Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.