Cardó. Coll d'Odres, mas de Montclús, Coll de Calces i Murtero.


27 de març de 2018 

Aquests dies de setmana Santa, m'he dedicat a descobrir rutes per Cardó. Fa uns dies us presentava la integral de les 14 ermites, avui la proposta és sortir de la vall per la part de ponent, a conèixer masos i corrals, per l'antic camí de Benifallet. 

Mas de Montclús des del Coll d'Odres

Aproximació: Deixarem el cotxe a l'era que hi ha al davant de la Pallissa, molt prop del Balneari, on s'acaba la carretera asfaltada, estreta i revirada, que ens hi ha portat des de Rasquera (TV 3031). 

Desnivell: Uns 900m. acumulats

Dificultat: moderada. Compte amb el passamà de cable per sobre el cingle. Es pot evitar baixant per la carretera uns metres més i baixant el terraplé fins a les roques despreses, amb marques grogues.

Durada: 3h 30' aprox. Uns 9km.

Itinerari: Sortim a la carretera i avancem uns metres en direcció a Rasquera, davant del punt quilomètric 9, deixem la carretera per l'esquerra i baixem un petit terraplé fins a un muret de pedra que ens separa del cingle. És el vell camí de Benifallet que arribava al balneari. En aquest punt, tallat per un empinat cingle. Un passamà de cable ens ajudarà a superar el pas amb molt de compte. Arribem a una zona de grans blocs de pedra i ja veiem unes marques grogues que indiquen el sender. Per sota del Pi dels Enamorats, guanyem uns metres fins a una torre d'electricitat que ens serveix de referència. El sender manté l'alçada i va resseguint paral·lel a la carretera que ens va per dalt a la dreta. Trobem un camí més ample que puja per la dreta a trobar la carretera i que seguim per l'esquerra, estem encara al camí de Benifallet, ample i força trescat, que seguirem sense pèrdua fins al Mas de Montclús. 

Punt on deixem la carretera i baixem per l'esquerra

Petit mur de pedra

Passamà de cable per superar el cingle

Torre elèctrica de referència

Primer baixem cap al fons del barranc del Diumenges. Per l'esquerra hi ha les restes del mas, i per la dreta sortiriem al Salt de la Fou. Ara el sender comença a pujar, sempre en direcció oest. Passarem a tocar de les restes del mas d'Odres i uns metres més endavant arribem al Coll d'Odres. Al canviar de vessant, la vegetació s'obre i ens ofereix unes vistes espectaculars dels cingles que envolten el mas de Montclús. Aban s d'arribar al mas, ens assomem a l'immensa balconada que s'obre cap a la vallada de Costumà, antic llogarret despoblat de Benifallet. Ramon Berenguer IV concedí el lloc a Berenguer Pinyol; el 1228 els senyors de Costumà adquiriren els llocs de Cardó i de Sallent. Més tard, al segle XV, van passar a formar part del gran senyoriu del monestir de Benifassà. A la nostra dreta s'aixeca un cingle imponent, on comença la Feixa, un gran replegament en forma de cingle continuat fins al Salt de la Fou. Té una petita corralissa a la base, una gran cova i un munt de cavitats que els voltors aprofiten per fer niu. 

Salt de la Fou i la Feixa

Mas d'Odres

Coll d'Odres


Costumà

Gran cingle de la Feixa

Arribem al mas de Montclús. Per l'estat del mas i les restes que hi ha a l'interior va estar habitat fins no fa molt. Ens sorpren un calendari de paret de 1972. Ja ha plogut! 
Baixem a una petita fondalada on hi ha la bassa i d'on segueix la pista cap a Benifallet i un sender que davalla per la cova Culla, cap a Costumà. Nosaltres prenem un sender que remunta per l'esquerra, seguint les indicacions d'un petit indicador metàl·lic, per anar a trobar el Coll de Calces i la alterosa punta rocosa de l'Agulla. Abans d'arribar al coll, podem veure a l'esquerra, una petita barrancada on s'hi veuen les restes del que devia ser el Mas de Calces. Al mateix coll també hi ha les restes d'una corralissa. Des del coll el sender segueix remuntant, i a la dreta s'obre el barranc de Roldor cap a la vall de l'Ebre. 

Mas de Montclús

Mas de Montclús

Bassa de Montclús

Indicador 

Mas de Calces

Punta de l'Agulla i corralissa de Calces 

Coll de Calces

Barranc de Roldor

Sota una alta cinglera que ens queda a l'esquerra hi trobem la Font de Calces, arrecerada en una barraqueta de pedra en sec. És curiosa la presència d'una placa solar enganxada al cingle, damunt mateix de la font, segurament emprada per alimentar alguna bomba i extreure l'aigua de la font cap als abeuradors. 
Seguim pujant cap a la punta de Murtero. En arribar al coll, el camí esdevé pista i comença a baixar per l'altra vessant on hi trobem la bassa i els abeuradors del corral de Murtero. La pista ens condueix al camí Vell de Tivenys que prenem cap a l'esquerra i ens situa al coll de Murtero.

Font de Calces

Abeuradors del corral de Murtero

Corral de Murtero

Coll de Murtero

En aquest punt tornem a deixar la pista que baixa directa cap al balneari i prenem el sender que s’obre a l’esquerra, on hi trobem un forn de calç i un indicador que ens assenyala la bifurcació. Prenem el sender de la dreta que comença a davallar cap al fons del barranc de la Font del Pastor. Passem aviat entre les restes de l’ermita de Sant Bernat, la “Cremada”, i a un revolt, al fons del barranc, el pou de Sant Bernat a la dreta. Seguim baixant i deixem també a la dreta el sender que surt del barranc i remunta cap a la pista. 

La Cremada

Monestir de Cardó

Seguim baixant pel llit del barranc, per un sender no tant net, però transitable i arribem a la bifurcació que ens portaria per l’esquerra a l’ermita de Santa Anna o per la dreta cap al balneari. Prenem aquesta darrera opció i el sender ens porta entre la planta embotelladora de Cardó i l’ermita de Santa Teresa dalt del turó de la dreta, fins al balneari. Només ens resta davallar fins a la Pallissa on tenim el cotxe. Agraeixo a l'amic Xavier la seva sempre grata companyia, en fer aquesta ruta amb mi.

Salut i muntanya!!

                         
Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.