GR 92 Etapa 28 Hospitalet - Ametlla de Mar


15 d'abril de 2018 

Una nova etapa del GR 92 entre les comarques del Baix Camp i el Baix Ebre, vora mar. Un recorregut fantàstic per innumerables cales i platges, i l’Espai Natural Protegit de la Rojala-Platja del Torn, que va ser incorporat al PEIN el 1992. Només un tram del recorregut que transcorre entre les centrals nuclears de Vandellós i la central tèrmica de la Plana del Vent, a més de la torre del trasvasament de l'Ebre a Tarragona, aporten a l'etapa un component fortament industrialitzat, contrapunt de les excel·lents panoràmiques litorals que podem gaudir. També és molt remarcable l'alt grau de urbanització de tota aquesta zona de litoral, especialment d'estiuejants i segones residències d'estrangers. 

Platja de l'Arenal i Hospitalet

Aproximació: Deixo el cotxe a l'estació de l'Ametlla de Mar i em desplaço en tren fins a l'Hospitalet de l'Infant, on començo l'etapa. 

Desnivell: 550m. acumulats
Dificultat: moderada.
Durada: unes 6 o 7 h. 25km.

Itinerari: Tot l'itinerari està perfectament assenyalat amb les marques del GR i amb nombrosos indicadors. 
Començo trepitjant els carrers d'aquest turístic poble mariner, i visitant al meu pas l'antic Hospital del Coll de Balaguer, fundat per l'Infant Pere d'Aragó i d'Anjou, el 1344. Situat en un lloc de pas estratègic com el Coll de Balaguer, molt proper a l'antiga Via Augusta, on es podia donar servei al viatgers i establir un punt de vigilància. El poble que creix al seu voltant pren el seu nom. A poca distància passo també per davant de la parròquia de Sant Pere i els carrerons em porten fins al passeig marítim, a la plaça de la Marina, on una figura femenina de bronze observa el mar. 

Hospital del Coll de Balaguer

Sant Pere

Plaça de la Marina

Aquí comença la Platja de l'Arenal, de més de 2 quilòmetres de llarg, que acaba a la Cala d'Oques i la Punta de Cala Bea. Trobem les restes d'un búnker de la guerra civil. En aquest punt deixem la costa i ens dirigim terra endins. Passem per sobre de la via del tren i per l'esquerra entrem a un camí. Un indicador ens assenyala el sender que per la dreta comença a remuntar cap a la Rojala, la petita serra litoral declarada com espai PEIN i dins la Xarxa Natura 2000, establint d'aquesta manera una especial protecció de natura i paisatge.

L'Arenal

Búnker Punta Cala Bea

Cala Bea


Bateria del Pla de Rabadà

Muntanyes de Tivissa- Vandellós

Cap a l'interior destaquen les Muntanyes de Tivissa i Vandellós, amb el Molló Puntaire coronant-les, i en primer terme destaca la gran torre del trasvasament de l'Ebre cap a Tarragona. Arribats a la Punta de la Rojala, cim d'aquesta petita serra, el paisatge litoral és espectacular per la proximitat al mar i a la també immensa platja naturista del Torn, amb el seu característic Illot al seu extrem sud. 

Platja del Torn

Punta de la Rojala

Illot del Torn

Passo un coll i remunto cap a la Punta del Torn, la darrera elevació de l'etapa, de 152 m. Al meus peus, mirant al sud, el desgavell industrial de les nuclears i la tèrmica, que haurem de sortejar, i a toca la petita Cala Justell. 

Punta del Torn

Cala Justell

Baixo decidit cap a la via del tren, i passo pel costat de la Casilla, una petita construcció associada a la via fèrria que té un aljub per recollir l'aigua de pluja. A partir d'aquí es tracta de sortejar totes les instal·lacions de les centrals. Passo per sota del Pont dels dos Ulls, que té a tocar les restes d'un altre Búnker que segurament protegia l'accés a la Cala Justell. Remunto pel Barranc de Llèria, passant per sota de les vies del tren, del TGV, de l'AP7 i de la nacional, per anar a trobar la via de servei de l'autopista que prendrem en direcció sud, seguint el traçat de la conducció de l'aigua, al llarg de 2,5 Km. 

Aljub de la Casilla

Búnker de Cala Justell

Tèrmica

Barranc de Llèria

Nuclear de Vandellòs

Via de servei de l'AP7

Passem per sota l'autopista i per damunt de la via i anem un altre cop a trobar la linia de mar. Des d'aquí i cap al nord s'obre la preciosa platja de l'Almadrava, però el GR ens condueix cap al sud: en primer terme Calafat, amb petites cales, un port esportiu, i l'atronador soroll de fons d'alguna cursa de motos del circuit de Calafat. 

L'Almadrava

Port de Calafat

Cala Llobeta

Cala Llobeta, platja de Calafat, platja del Ribellet i arribem al Port de Sant Jordi d'Alfama. Un altre fondejador esportiu d'aquesta urbanització. 

Punta Calafat

Platja Calafat

Port de Sant Jordi

Platja de Sant Jordi

Les aigües turquesa baten fort contra els petits penya-segats, però arriben més calmes a l'àmplia platja de Sant Jordi, que acull, en un sortint de la costa, el Castell de Sant Jordi d'Alfama, petita fortificació de la primera meitat del S XVIII, però que té els orígens en una torre de vigilància del S XII i una posterior fortificació templera del segle XIII que cap al 1600 va ser enderrocada per les galeres espanyoles. Destaca també un tunel excavat a la roca que va fins a un niu de metralladores a la mateixa punta rocosa. 

Castell de Sant Jordi

Túnel Búnker Sant Jordi

Nius de metralladores

Castell de Sant Jordi

Castell de Sant Jordi

Tornem al sender i a gaudir de platges i cales: Cala Vidre, Cala Forn, Bufador, Mosques, Torrent del Pi, Cala Nova, Estany Tort. No sé a l'estiu però ara són cales tranquiles i solitàries, amb aigües transparents, que conviden a quedar-se. 
A un penya-segat destaca la impressionant Cova del Llop Marí, on el mar es perd per sota de la linea de costa. 

Cala Vidre

Cala Forn

Cala Bufadors

Cala Mosques

Cala del Torrent del Pi

Torrent del Pi

Platgeta de Xelín

Platja de l'Estany Tort

Cova del Llop Marí

Cala de l'Ambrosia

La platja de Pixavaques em dóna la benvinguda a l'Ametlla de Mar. Prenc el passeig marítim, passo pel la platja de l'Alguer i arribo finalment al port de l'Ametlla. Punt de destí de l'etapa. 

Platja de Pixavaques

Port de l'Ametlla


Bona travessa!!!!


                       
Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.

Teixeda de Cosp. Cardó