Tossal Gros, Boixar. Tinença de Benifassar.


1 de maig de 2018

Una nova visita a la Tinença de Benifassà. 
Aquesta vegada plantejo una ruta propera al Boixar, per fer el cim d'una de les puntes que envolta el poble, el Tossal Gros, de 1272m. 
Aprofito una ruta de geocaching, dels companys del Geocatxing Senienc, que fan que la volta de descoberta del territori i de les restes del patrimoni que hi trobem sigui encara més entretinguda. Aprofito per fer una visita a fons d'aquest petit poble del Baix Maestrat, que a més de mil metres d'alçada, encara respira un ambient autèntic rural, i que guarda entre els seus empinats i estrets carrers petites joies com l'ajuntament: "casa capitular", els safareigs, l'esglèsia de Sant Bernabé , bastida en temps de la reconquesta cristiana, cap al segle XIII, quan el Boixar va passar a formar part del Monestir de Benifassà. El 1279 era la població més important de la comarca, al 1900 hi havia uns 440 habitants, el 2007 només hi havia 16 veïns. (font Viquipèdia).

El Boixar

Casa Capitular

Esglèsia de Sant Bernabé



Aproximació: Podem deixar el cotxe al mateix poble del Boixar

Desnivell: 700 m. acumulats

Dificultat: fàcil

Durada: 3h, sense comptar parades.


Itinerari: sortim del Boixar per la carretera que va a Coratxar, en passar l'accés nord al Boixar, prenem un sender amb una portella que baixa per la dreta de la carretera. És el PR CV 75-11, que seguirem, remuntant el barranc dels Clotets fins a retrobar la carretera. 

Barranc dels Clotets

PR


La creuem i anem cap a l'esquerra per retrobar el PR i seguim remuntant. Creuem una pista que va a parar a un dipòsit de bombers i al mas de Colau, per l'esquerra. Seguim pujant i un cop a la lloma, deixem el PR i per la dreta resseguim el turó, fora sender, per anar a retrobar la carretera que puja cap al Coratxar, a un fort revolt a l'esquerra. La creuem i prenem una pista forestal en direcció nord-est. A pocs metres, i darrera un tancat per al bestiar, entre pins, trobem la bassa del Clot de n'Oliva. Seguim remuntant la pista que fa uns revolts per guanyar l'aresta cimera. Per l'esquerra, deixem un moment la pista per anar a trobar el gran molló de pedra que assenyala el cim del Tossal Gros, des d'on tenim una bona panoràmica de La Mola, a tocar del petit poblet de Coratxar. 

Bassa del Clot de n'Oliva

Tossal Gros

Tornem a la pista i la seguim uns metres fins a un fort revolt a l'esquerra, on canvia de vessant i comença a baixar. Abans, ens assomem per la dreta fins a la vora del cingle, que ens regala ara unes excel·lents vistes de la zona del Boixar. Del poble només es veuen les cases de la part alta, i destaca imponent el campanar. 
Baixem seguint uns metres més, pista avall pel vessant nord, per trobar un corriol per la dreta que ens conduirà en la mateixa direcció nord-est que portavem, i carenejant, fins a un punt on comencem a perdre alçada pel vessant nord i ens submergim a un espès bosc de pinassa, la Ombria en Piles, que ens va devallant poc a poc cap al fons del barranc. Aquest tram, tot i que poc marcat és el PR CV 75-12. Finalment el sender acaba al fons del barranc de la Canal, una ampla i seca barrancada, que per l'esquerra ens portaria fins a les allunyades roques de Masmut, prop de Pena-Roja de Tastavins. 

Ombria en Piles

Barranc de la Canal

Creuem el llit sec i pedregós del barranc i seguim per la pista cap a la dreta. Aviat a la nostra esquerra trobarem les restes del Mas de l'Hostalet. El topònim i les grans dimensions del mas, avui parcialment enrunat, convida a pensar que en altres temps devia fer la funció d'hostal, a la vora d'una via de comunicació important entre els pobles del Maestrat i del Matarranya. 

Mas de l'Hostalet

La pista principal ens va apropant cap al Boixar. A la part més àmpla de la barrancada i a una corva del barranc, per la dreta de la pista, podem visitar les restes del Molí Gabriel o de Baix. Quasibé enrunat, al seu interior encara conserva part de la maquinaria del molí, i al primer pis un antic bagul i unes velles rodes de carro... 

Molí Gabriel o de Baix





Un altre cop a la pista, la deixem per l'esquerra per anar a visitar el Molí Vell. Avui en dia restaurat en molt de criteri, és una finca privada que cal respectar. A la vora de l'entrada de la finca veiem una bonica barraca de pedra en sec enclavada al marge. 

Molí Vell


Un altre cop a la pista, torno enrera uns metres per anar a visitar unes grans barraques de pedra en sec que hi ha als antics bancals de la zona dels Clots, a la nostra esquerra, donant l'esquena al Boixar. Visito dos grans barraques que encara es conserven en molt bon estat i torno a la pista principal per anar finalment cap al poble. Sota un pi solitari sorprenc un escurçó prenent el sol primaveral. Tot i el perill que comporta, la seva bellesa és captivadora.

Pista dels Clots, GR-7




Allà on comença la lloma que puja cap al Boixar, em crida l'atenció un marge enorme que té un forat al mig, deixat expressament en construir-lo, no sé si com a desaigüe del bancal de dalt o com a petit forat per a desar-hi alguna cosa. Aquestes construccions són sorprenents... torno per la pista fins a la vora d'una granja, des d'on el camí de "ganado" s'enfila recte cap al poble. Als prats que l'envolten les vaques reposen tranquil·lament, esperant que caigui la tarda. 



Prenem un sender per l'esquerra, passant una portella per al bestiar. i anem donant la volta al poble per la part més baixa, entre horts, quasi a tocar del fons del barranc, en el sentit de les agulles del rellotge, fins arribar als safareigs del poble, i la font del Boixar. Un racó perfecte per fer una aturada i gaudir de la tranquilitat de la Tinença . 

Safareigs del Boixar

Font del Boixar

Només cal remuntar els carrers del poble per tornar al punt de partida. 

Bona travessa!!!

                       
Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.