Castell del Coll de Som

16 de juny de 2018


Entre els pobles de Tivenys i Benifallet, per la revirada carretera que els uneix, passem per un coll que trenca el contrafort més occidental de la serra de Cardó, el Coll de Som. Des d'aquí s'accedeix al darrer turonet d'aquesta carena,  un lloc estratègic on alguns situen l'antiga vila medieval de Som, i on trobem les restes del castell.


El Castell de Som, és una fortificació del segle XIX, actualment en ruïnes, on només queden en peu murs de maçoneria  arrebossada, amb alguns carreus a les bases (més reforçades) i cantonades. Els murs, amb espitlleres, formen un recinte petit i estret. El lloc és un veritable niu d'àligues, de difícil accés, des d'on es domina una àmplia panoràmica de la vall de l'Ebre, sobre l'assut de Xerta-Tivenys, un excel·lent punt d'observació i vigilància sobre la vall de l'Ebre i el riu, bastit per a les guerres Carlines i posteriorment per a la guerra Civil. (Viquipèdia)

Sempre m'havia cridat l'atenció el privilegiat enclavament sobre el turó, sobretot vist des de la via verda, a l'altra banda del riu, on destaca per sobre d'un penyassegat on hi ha la cova del Siscar, i finalment em decideixo a visitar-lo.

Aproximació: carretera de Tivenys a Benifallet, T-301, al Km 17, aproximadament. Al mateix coll a un fort revolt de la carretera, a l'esquerra hi ha un entrador on deixar el cotxe.

Desnivell: uns 100 metres acumulats.

Dificultat: Fàcil.

Durada: Una hora. No arriba als dos quilòmetres anar i tornar.


Itinerari: Al mateix entrador, seguim una pista de terra en direcció oest. Al davant tenim el turonet que hem de pujar. La pista ens baixa fins a un coll on una cadena impedeix seguir per pista. Una fita de pedres ens marca l'inici del sender.


Coll de Som

Tot el sender, fins al castell, està marcat en fites de pedra. Tot i no està molt fressat, es força evident perquè segueix fidelment el fil de la carena. Al final i al capdamunt del turó trobem les restes del castell.






Realment un punt estratègic, amb unes excel·lents vistes, riu amunt i avall. Als nostres peus l'Assut, una meravella de la ingenieria àrab, des d'on parteixen els canals de la dreta i l'esquerra de l'Ebre, que reguen tot el delta. 
Montsià, Port, Cardó... tot a l'abast de la mirada. Un regal per als sentits.

L'Assut

Cardó


Quants racons propers per descobrir...

                   
Powered by Wikiloc

Comentaris

  1. Som propietaris de la capella i l’ermita de Tivenys, aquest terreny és propietat privada i no s’hauria d’enumerar aquí, ja que no podem acceptar la violació a casa nostra. Si us plau, elimineu moltes gràcies a Catherine Sutton

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

      Elimina
    2. Disculpeu!, quan vaig fer la visita a l'ermita el juny del 18, no hi havia cap indicació de que no es pogués accedir per ser propietat privada. La meva única intenció és posar en valor el patrimoni natural i històric de les nostres terres. Ja he modificat l'entrada. Gaudiu, en privat, de la vostra ermita!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.