Pedra en sec a Sant Rafel del Riu

El passat dissabte 2 de juny es va portar a terme la tercera de les sortides del calendari de 2018 de Terres de Cruïlla, associació de centres d'estudis i entitats de diferents pobles a les dos bandes del Sénia, de la que tinc  el plaer de formar part, amb l'objectiu comú de difondre la cultura, el patrimoni, la història, l'etnografia, la literatura... de tot aquest territori comú que compartim.

 
Detall d'una cúpula de volta, i la menjadora per a l'animal

En aquesta ocasió la sortida va girar a l'entorn de les construccions de pedra en sec, de la partida de Mas Roig, de Sant Rafel del Riu. Una zona fortament aprofitada amb conreu d'olivera principalment, que al llarg dels anys els nostres avantpassats van anar conquerint, amb dur treball, per al conreu, acondicionant una vasta zona de "malesa" i força pedregosa, i aprofitant tota aquesta matèria primera per tal de delimitar i abancalar finques amb la construcció de grans margenades, així com per a la construcció de tot tipus de barraques per a l'aixopluc de la gent i les bèsties, amb finalitats de fer recers per emmagatzemar eines del camp o aigua, o per a caçar al "filat".


Barraca de filat

Construccions molt habituals i sovint espectaculars, sobretot a la zona del Maestrat, però també a la dels Ports, Baix Ebre, Montsià... M'ha cridat l'atenció que en pocs quilòmetres i un riu/barranc de separació, trobem, a més de les habituals construccions de barraques circulars, una altra tipologia: la Plana o de "Barres", caracteritzada per la seva forma quadrangular i el sostre sustentat per vigues de fusta d'olivera, i "d'arboç", aprofitant també la cobertura vegetal de la "malesa o malea" on es trobaven antigament grans exemplars d'aquest arbre. La resta tant sols pedra sàviament encaixada. Veritables monuments d'aquest valuós patrimoni, que el pas del temps, la deixadesa i l'abandó de moltes finques, condemnen en molts casos a la seva desaparició.

Barraca de barres



Barraca de barres


Antic maset

Gran barraca circular amb la part central assolada, amb diferents compartiments


Barraca de barres, vivenda i corral adosats

Gran barraca escalonada, d'uns 7 m d'alçada

Compartiment adossat

Menjadora integrada a la paret

Gran barraca de barres

Codina del Mas Roig. En èpoques de pluja, la gran llosa recollia una gran quantitat d'aigua per abeurar els ramats, o per rentar la roba.

Mas Roig

Conten que a la guerra, un noi del Mas Roig que va fugir del frente, va tornar a casa, caminant per les nits i amagat per por a ser vist. En arribar al mas i retrobar la familia, van construir la barraca integrada dins del marge que es veu a la imatge, que comunicava, tapada per unes lloses, amb el corral de les cabres, i on va poder amagar-se durant el dia, la resta de la guerra.

Integrada al marge

Cocó

Gran barraca circular, escalonada, d'uns 4 o 5 m d'alçada


Una altra gran barraca circular, escalonada, d'uns 4 o 5 m d'alçada


Gran llosa a la part de darrera per recollir aigua a la cisterna


Detall de la cisterna

Detall de la volta

Porta d'accés on s'aprecia el gruix de les parets i vells senyals de guarderia rural


Anem fins a la partida del Mas Roig, sortint de Sant Rafel, pel lligallo del Molí la Roca, fins a poc abans d'arribar al Barranc de la Cova Alta. Deixem el cotxe a un entrador a la vora del camí i en una curta passejada veiem una infinitat d'exemples de totes les tipologies (mireu la situació adjunta al wikiloc).

Us deixo un petit reportatge fotogràfic per fer un tast.

                         
Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.