Mirador dels Tossals i Pont de les Canals.


04 agost 2018 

Aprofitant la volta al Castell de l'Airosa i Roca Xapada, baixo al Mas de Barberans a fer un mos i decideixo ver una passejada pels voltants d'aquest preciós poble, i descobrir algunes raconades per a mi desconegudes encara. 

Mas de Barberans

Des de la gran esplanada habilitada com a parking, per encabir la multitud de gent que visita la curiosa fira de fibres vegetals, que es celebra tots els anys per aquestes dates al Mas, remunto per una pista de terra que passa per davant del dipòsit d'aigües del poble i que ens porta a un coll on la mateixa pista comença a davallar per la vessant nord. No baixem, prenem una pista tancada al trànsit per la dreta que ens condueix en pocs metres a un dels miradors més bonics de les nostres terres: el Mirador dels Tossals. Ens omplim la mirada de paisatges. El poble als nostres peus, l'extensa plana de la Galera farcida d'oliveres, Serra de Godall, Montsià, Delta... i a la nostra esquena unes panoràmiques excel·lents dels barrancs que remunten fins a Caro: La Conca, Cova Pintada, Desferracavalls, Geganta... 

Mirador dels Tossals


Els Ports des del Mirador dels Tossals

Corral del Menescalet

Tornem pel mateix camí fins a l'esplanada del parking, pel dipòsit del poble, a la dreta les restes del corral del Menescalet, ens recorden l'origen ramader de bona part de la gent d'aquestes contrades. Baixem per la carretera d'accés al poble que fa una gran corba. A l'esquerra deixem enrera la Bassa Gran. Un indicador, a una pista que trenca cap a la dreta, ens indica el camí a seguir. Després d'una curta remuntada per la pista que va a parar a les granges del Regino, prenem la segona pista a l'esquerra, just abans de l'entrada a la granja. La pista, poc transitada ens baixa fins al llit del barranc de la Roca de l'Aliga. Només cal remuntar el barranc per la llera fins a trobar el Pont de les Canals. Una imponent construcció que permet el pas de l'aigua, des del barranc de la Vall cap al poble per al seu abastiment. Una gran volta de canó, sustenta la part central del pont, d'uns vint metres de llargada i una alçada entre 15 i 20m. També anomenat l'aqüeducte, té la part central enreixada per impedir l'accés i previndre possibles accidents. Una petita meravella arquitectònica de la època. Per tornar seguim ara la canalització d'aigua que ens porta fins a la part de dalt de la granja del Regino. Tornem a la pista i fins a la carretera d'accés al poble per retornar al parking. 

Pont de les Canals


L'aqüeducte



Una petita volta per conèixer alguns racons, de la llarga llista d'imprescindibles de les nostres terres. 

Salut i muntanya!!


                      
Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.