Morral de Cabrafeixet i Punta de la Buinaca. 100 cims


1 d’agost de 2018

He dedicat la jornada a fer petites rutes per la vessant est de la serra del Boix, per visitar diferents indrets interessants. Un d’ells, el barranc de les Nines, amb les pintures rupestres i abrics prehistòrics, a més dels imponents gendarmes de roca que s’aixequen per tota la raconada de l’Estrada. Tot sota l’atenta vigilància del gegant de roca del Morral de Cabrafeixet.

Morral de Cabrafeixet

Sota un sol implacable que no convida a grans proeses, i a la relativa fresqueta de l’ombra de la Cova de la Mallada, m’ha vingut al record, una sortida que vaig fer per aquesta zona, ara fa cinc anys. Llavors al març i entre boires, i que avui recupero perquè tot i no haver-la publicat a Senderes, si que ja ho vaig fer a Wikiloc.
Apunteu-la per a quan no aprete tant la calor…
---------------------------------------------------------------------------------------------

27 de març de 2013 

Recorregut per la serra del Boix, al Baix Ebre, per gaudir dels abrics prehistòrics del racó de l'Estrada o de les les Nines , les pintures rupestres i les precioses panoràmiques de les Puntes de la serra del Boix: el Morral de Cabrafeixet i la Punta de la Buinaca. 

Aproximació: Des de la carretera TV-3022 del Perelló a Rasquera, entrem per una pista a l'esquerra, aproximadament al Km 7,5. Indicada, el primer tram asfaltat, prenem un ramal de pista a l'esquerra, ara de terra fins al final on hi ha l'aparcament. 

Desnivell: 1100m. acumulats.

Dificultat: Fàcil, tot i que el desnivell és important.

Durada: Unes 4h. 7,5km. aprox.

Itinerari: De l'aparcament parteix, per la dreta del barranc, el sender que en deu minuts ens deixa davant la reixa de les pintures rupestres de Cabrafeixet. "Datades al paleolític, es troben en un abric natural situat a uns 80 metres d'altitud sobre el nivell del barranc de les Nines, als peus de la serra del Boix, al Perelló. L’any 1998 van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Al llarg del temps se n'han perdut la major part, però encara es conserva un magnífic grup de figures, en el qual destaquen representacions de caçadors, cabres i cérvols. Es calcula que les pintures tenen entre 25.000 i 15.000 anys, per tant, es consideren les més antigues del territori". (Font: viulebre.com). 

Abric de les pintures rupestres

Caçadors, cabres, cervols... fa 20.000 anys

Seguim el sender i a pocs metres es bifurca per la dreta guanyant uns metres d'alçada, fins a la base del cingle on hi trobem un altre recer a una balma de la roca. El sender principal entra dins la raconada de l'Estrada. Uns grans gendarmes de roca li donen al racó una aparença entre misteriosa i inquietant, avui que el dia és boirós. Al cingle, a sota  d'una gran heura trobem el primer dels recers prehistòrics. Uns metres endavant i també amagada sota el cingle trobem la Cova de la Mallada, d'uns 20 m de longitud per 7 d'alçada i profunditat. "Entre els anys 1953 i 1954 es van fer unes excavacions que van treure a la llum un total de 1.734 peces de sílex: raspadors, puntes de fletxes i fulles. No es va trobar cap utensili d'os ni objecte ornamental, però sí fragments d'òssos i algunes peces dentals, totes de cabres i cérvols" (Font: viulebre.com). 

Racó de l'Estrada

1r abric prehistòric

Grans gendarmes de roca

Cova de la Mallada

Cova de la Mallada

El sender ens aboca novament al barranc de les Nines i passem a tocar de l'enrunada casa d'en Xocolato. A partir d'aquí el sender comença a guanyar alçada molt ràpidament, fent àmples ziga-zagues, passem de la cota 400 a la 700, fins a la carena. Pel sender em sento observat des d'un cingle de l'altre costat del barranquet... 

Mirades calcàries

Casa d'en Xocolato, al barranc de les Nines

Un petit indicador metàl·lic ens mostra a la nostra dreta, l'aresta que ens mena fins al capdamunt del Morral de Cabrafeixet. Una impressionant proa de vaixell de roca... visible des de qualsevol part del territori, i que fins i tot és "una senya" per als pescadors de l'Ampolla i l'Ametlla. El dia, un xic boirós, no em deixa gaudir plenament del paisatge, però s'intueix la verticalitat i l'ambient alpí d'aquest cim de 753m. que cau a plom fins als 650. Cap al nord, serpenteja una pista forestal en direcció a Cardó, entre les restes de vegetació de l'espectacular incendi, que tot just un any abans, el maig del 2012, va arrassar més de 3000 Ha d'aquesta serra.

Indicador

Morral de Cabrafeixet

Cim de Cabrafeixet


Serra del Boix, encara arrasada pel foc del 2012
  
Un altre cop a l'indicador que hem trobat a la carena, prenem la direcció oposada, cap a un morral de roca, al sud-oest, que podem vorejar per dreta o esquerra. Just a l'altre costat s'obre als meus peus l'impressionant avenc de la Punta de la Mola, a tocar del sender. No he trobat de cap manera cap descripció del pou però d'entrada sembla important. s'hi poden observar curioses formacions al costat mateix de l'entrada. 

Avenc de la Punta de la Mola

Avenc de la Punta de la Mola

Avenc de la Punta de la Mola

El sender s'enfila cap al morral de les Nines, al sud, i d'allí cap al sud-oest per fer el cim de la Punta de la Buinaca, de 764m. 
Una volta per les puntes de la serra del Boix que no deixa indiferent. Des d'aquí i resseguint el GR 192 podriem arribar fins al coll de l'Alba, o en direcció contraria i carenejant tota la serra del Boix fins a Xàquera o la Creu de Santos. 

Pujant a la Buinaca

Les Moles des de la Buinaca

Cim de la Punta de la Buinaca

Morral de les Nines des del barranc

Baixem pel mateix camí, i un cop a la casa de Xocolato, al fons del Barranc de les Nines, podem seguir un sender pel mateix llit del barranc fins al cotxe. 

Salut i muntanya!!

                           
Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.