Pintures rupestres del Cocó de la Gralla

13 d'agost de 2018.

El passat 2017 ha estat un any per recordar per al amants del nostre patrimoni històric. Després d'un procés de 4 anys de protecció, documentació, i conservació, es va fer  pública una de les troballes patrimonials més importants del territori: les pintures rupestres del Cocó de la Gralla, al Mas de Barberans.

Pintures rupestres Cocó de la Gralla

Esperava en candeletes la sisena sortida del calendari de l'associació Terres de Cruïlla, d'aquest any, per coneixer de primera ma, i sota el guiatge expert del Centre d'Estudis lo Lliscó, aquesta important descoberta. Les expectatives han estat sobradament cobertes, tant pel guiatge de Joan Maria Ventura, que m'ha aportat molts detalls del territori, com per les excel·lents explicacions, tècniques i a l'hora entenedores a càrrec de l'Eva.
Comencem a les precioses instal·lacions del Museu de la Pauma, on l'Eva ens fa una introducció a la visita. Com sempre, és un plaer acostar-se a la història i el patrimoni, de la ma dels experts

Representació de les pintures

Aproximació: Des del Mas de Barberans prenem la T 3421 en direcció a la Sénia, després de 1'5km aprox prenem una pista senyalitzada a la dreta: "La Vall". La seguim 1,8 km, fins a la confluència dels barrancs de la Vall i de les Carroveres, on deixem el vehicle a un apartador.

Itinerari: Prenem la pista que remunta el barranc de les Carroveres, fins a una bifurcació que prenem cap a l'esquerra, senyalitzada amb una fita de pedres. El camí carreter va remuntant suaument fins a una gran finca d'oliveres, de la familia Bau ens comenta Joan Maria,  amb una caseta on s'acava el camí. 

Camí de pujada a l'abric

"Arreglant lo món" amb Joan Maria
Altrament dit: els que no sortim mai a les fotos (foto: Divina Casanova)

Corral a la finca dels Bau

Abric del Cocó de la Gralla

Passem per davant de la caseta i anem en direcció sud-oest cap a la lloma de serra que tenim al davant, d'on surt un sender habilitat per a la visita de l'abric. Estem a una finca privada, coto de caça, per tant si aneu amb la visita guiada cap problema, però si aneu per lliure, cal ser molt respectuosos amb l'entorn i respectar el periode de caça, per evitar ensurts. Passem a la vora d'un antic corral enrunat, a la mateixa finca dels Bau. i a pocs metres a una balma rocosa a la dreta, ja trobem el tancat metàl·lic per protegir l'abric. 
Us recomano molt la visita guiada, en la que a més de gaudir de les excel·lents explicacions podreu entrar al recinte i veure de ben a prop aquesta joia de l'art rupestre llevantí.

Detall de l'escena de caça

Situades a la part baixa del barranc de Montpou, dins el Parc Natural dels Ports, es troben orientades al sud-est, a una petita balma rocosa d'uns 10 metres de llargada. A pesar de ser un terreny molt concorregut pel caçadors, van restar amagades per la espessa i alta vegetació fins al 2004, quan un caçador de Santa Bàrbara, el Sr. Domingo Ribas les va trobar, i encuriosit les va fotografiar. Deu anys més tard, casualment van apareixer les fotografies, i aconsellat pel geòleg ebrenc Àlvaro Arasa, les van presentar a les autoritats del servei d'arqueologia del Departament de Cultura. 
Davant la important troballa es va procedir ràpidament a l'autenticació de les pintures i s'encetà un procés que ha durat quatre anys, de protecció, documentació i conservació, en la més absoluta discreció. Finalment el novembre de  l'any passat es va entrar a la fase de difusió. Des dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l'Ebre es va fer pública la troballa, passant a ser declarada Bé Cultural d'interès Nacional. es preveu també fer una esmena per incloure-la dins del catàleg de Patrimoni Mundial de la UNESCO, en el que ja hi figuren des del 98 les pintures dels Abrics de l'ermita de la Pietat. L'ajuntament del Mas de Barberans i el Museu de la Pauma són els impulsors de la difusió, en l'organització de xerrades i visites guiades a l'abric.

Detall de l'escena ritual

Les pintures han estat datades en uns 8000 anys, a l'Epipaleolític, i emmarcades dins de l'art rupestre llevantí. Les fa singulars el fet de ser d'un tamany lleugerament més gran que les dels jaciments propers, i en especial la representació d'una gran filera de caçadors en marxa cap al que sembla un senglar, abillats amb plomes al cap i una mena de saragüells segurament de pell per protegir-se les cames. També trobem una escena probablement ritual on destaca un personatge amb un gran cap, que devia representar el cap de la tribu o el bruixot. Destaca també a la part del sostre la figura d'un caçador amb arc, que ha disparat a una cabra i té la fletxa clavada al ventre. Altres animals com cèrvols i cabres, petjades ... fins a un total de 69 figures composen tot el conjunt.
l'Eva ens explica també com fabricaven els pigments per reproduir les escenes, i ens contextualitza els costums dels primitius que utilitzaven aquestes raconades dels Ports per a fer les seves batudes de caçera. Una veritable classe d'història al mateix escenari de la història.

Detall de l'escena del sostre

Les colades han anat tapant les pintures

Des del Museu de la Pauma del Mas de Barberans, http://www.cdrmuseudelapauma.cat/, s'organitzen visites guiades mensualment, per a un nombre limitat de visitants. 

Després de les fotos de rigor, una opció per tornar és prendre un sender recentment obert, des de la mateixa porta de la tanca de l'abric, que baixa i creua el barranc de Montpou, i entre garrigues perdudes ens retorna al camí d'accés a la finca anomenada anteriorment. 

El caçador d'imatges, caçat! (foto: Divina Casanova)

Cruïlleros incombustibles (foto: Divina Casanova)

Panoràmica de l'abric

Barranc de les Carroveres, al fons el Castell de l'Airosa

Des d'allí i per la dreta desfem el camí de pujada. Abans però, si ens fixem a l'esquerra del camí, ja baixant, i uns metres cap avall podem distingir entre la malesa un imponent forn de calç i un vell cocó adosat.

Forn de calç al barranc de Montpou

Cocó al barranc de Montpou

Detall del cocó

Una petita passejada per descobrir una altra de les joies de la prehistòria a les Terres de l'Ebre, absolutament recomanable.


Salut i muntanya!!

                   
Powered by Wikiloc

Comentaris

  1. Interessantissim. Fa dies que porto capficat en les pintures rupestres d'Ulldecona i ara em trobo amb aquesta meravella.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No t'ho pots perdre pos... reserva visita al Museu de la Pauma. En fan una cada mes, places limitades a 20 persones...

      Elimina
    2. http://senderes.blogspot.com/2018/08/morral-de-cabrafeixet-i-punta-de-la.html Aqui també tens una pinzellada de les ce Cabrafeixet...

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.