Ermita de Sant Miquel. Vinebre

26 de juliol de 2018.

Seguint la ruta de descoberta per terres de la Ribera d'Ebre, m'apropo a descobrir una preciosa ermita, la de Sant Miquel, amagada en un barranc a les darreres estribacions de ponent de la serra del Tormo, al municipi de Vinebre.

Un cop superat el Pas de l'Ase, per la C-12 en direcció a Vinebre, deixem a la dreta un àrea de descans a la mateixa carretera. Compte! hem d'entrar pel següent camí que trobem a la dreta. Un indicador a la mateixa entrada del camí ens la assenyala. 

Pugem per una carretera asfaltada que va guanyant alçada i a pocs metres deixem el cotxe a un apartadador a la dreta, molt a prop d'una gran roca a la vora del camí. És tracta de la Roca del Gall, un enorme bloc de conglomerat a tocar del camí. Val la pena pujar-hi perquè és un preciós mirador de la sortida del Pas de l'Ase, de les cingleres de Roca de l'Ortiga i del lliscar suau de l'Ebre en dolces corbes per la Ribera. Conten de la gent de Vinebre, que a la roca fan escoltar el cant del gall apropant l'orella, i fent-los un bon cop de cap contra la roca als ingenus que s'apropen.

Roca del Gall

Serra dels Mugrons

Roca de l'Ortiga

A pocs metres de la roca, una femella de cabra pastura tranquil·lament les poques herbes que encara no s'han secat.


Seguim el camí principal per anar a trobar l'ermita al fons de la barrancada , i deixant a l'esquerra el pujador cap al poblat íber de Sant Miquel que deixo per a una altra ocasió. 

L'ermita de Sant Miquel reconstruïda pels cartoixants d'Escaladei l'any 1680, sobre les restes d'unes ruïnes templeres del segle XII, presenta una forma de creu llatina, amb un portal de mig punt on hi consta la data d'alguna de les reconstruccions posteriors: 1741. Destaquen a l'edifici els potents contraforts i el campanar de cadireta ceràmic. Va ser cremada a la guerra civil, i reconstruïda posteriorment als anys 60 per aportacions populars.



Campanar

Cingleres de l'ermita

Ha estat lloc de peregrinatge de rogatives en temps de sequera i en l'actualitat els veïns de Vinebre fan un aplec el 8 de maig, on celebren l'aparició de Sant Miquel. El lloc també és famós per ser l'amagatall d'un temut bandoler de la Torre, Josep Clivillé.

Salut i muntanya!!







Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.