Barraques i ermita de Sant Vicent. Catí


16 de desembre de 2018

Després de dedicar el dia  a fer la ruta del Tossal de la Nevera de Catí, acabem d’arrodonir-lo en la visita a diferents punts interessants del mateix municipi, als que ens apropem en cotxe.
Dos de les barraques més grans de Catí, veritables catedrals de la pedra en sec, i la visita a l’ermita de Sant Vicent, mirador de primer ordre  d’aquest racó de l’Alt Maestrat.

Barraca del Gatellà, al fons Tossal de la Nevera


Barraca del Gatellà

La Catedral de la pedra en sec de Catí!, es tracta de la barraca més gran del terme de Catí i possiblement de la comunitat valenciana. Construida pel catinenc Tomàs de Generosa, l'any 1946, com es pot veure a una inscripció a la pedra al seu interior. 
És circular amb un diàmetre interior de 8m, i una alçada d'uns 5 metres, i una base de paret de més d'un metre de gruix. Enorme! A la part exterior també hi ha un tancat per al bestiar de uns 8 x 7m. amb la particularitat de tenir les lloses que formen la part alta del tancat, volades cap a l'interior, per evitar que el bestiar hi pugue saltar cap a fora. 




Detall de la volta del sostre 

Inscripcció a l'interior

Gruix de la base

Detall del tancat per al bestiar

Abans d'arribar a la barraca i al fons del barranquet a la nostra dreta podem veure el povet del Prurro també fet de pedra en sec.

Pou Prurro


Per accedir, a la carretera CV 128 sortint de Catí en direcció sud, entre els quilòmetres 10 i 11, cal sortir de la carretera a l'alçada d'unes granges a ma dreta, creuar el barranc i prendre la primera pista a la dreta.

Situació

Ermita de Sant Vicent

L'ermita s'aixeca a uns 840m d'alçada a un turó pelat, a llevant de Catí. Podem accedir des de la CV 128, al quilòmetre 14, a l'actual variant, als afores del poble.
L'any 1410, el pare Vicent Ferrer, gran predicador, estava de visita a Morella. Els veïns catinencs van convidar-lo a visitar el seu poble perquè li tenien gran devoció. El pare accedí a visitar el seu poble i a fer predicació. Al marxar, de camí a Sant Mateu, els veïns de Catí el van voler acompanyar,  i a sobre d'un turó "el pare va dibuixar una creu en una pedra, com si fos en cera blana, i va instar els catinencs a custodiar-la". 
Anys més tard, el 1610, i encara amb gran devoció al sant, s'inicien les obres de l'ermita al mateix lloc on  obra el miracle de la creu. L'ermita es va enllestir el 1622. El 1699 es van acabr les obres de la casa de l'ermità adjunta, amb menjador, sala i cuina.
Durant dècades es van fer rogatives i processons, per demanar al sant la seva intercessió davant d'alguna urgència de salut o la necessitat de pluja. La creu que va marcar a la pedra el sant, va ser instal·lada a l'ermita juntament amb un valuós retaule...
L'any 1936 tot va ser cremat.
(Font: https://historiadecatifrasecap.wordpress.com/)

Ermita de Sant Vicent

La Nevera des de l'ermita



De pujada cap a l'ermita, i al barranquet que s'obre a l'esquerra es pot contemplar també la barraca dels Camps.

Barraca dels Camps

Situació


Barraca de  Bossa o de Cotxero
Una altra de les barraques grans i emblemàtiques de Catí, la trobem a tocar del Mas la Font de Dalt, a l'alçada del quilòmetre 18 de la CV 128, en direcció a Catí venint de la carretera de Morella.
Aquesta barraca destaca pel sistema de construcció, on es diferència la zona de la base i les parets que sustenten la cúpula, del sostre, fet amb dos tipus de coberta de les lloses que el sostenen, una amb còdols grans arrodonits i la part superior fet amb grava més petita. Estèticament espectacular!. Encara es dedica a emmagatzemar estris del camp, i compta amb una porta de fusta en forma de reixa, que dóna ventilació a l'interior.

Barraca de Bossa

Situació






Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.