Cova de Santa Llúcia. Priorat


26 de juliol de 2018

Visita a una cova, prop de la Bisbal de Falset, que va tenir una importància cabdal en els tristos esdeveniments que es van viure en aquest racó del Priorat, l’estiu del 38, del segle passat.

Cova-Hospital de Santa Llúcia

De camí m’aturo a visitar el Pont Vell de Cabacés. Pont medieval (S.XIV) sobre el riu Montsant, construït amb carreus de 38m. de llargada per 6 m. d’alçada i 3m. d’ample. Arc de mig punt i reforçat amb contraforts als dos costats. Una excel·lent mostra del nostre patrimoni que ajudava a configurar el traçat del Camí del Blat, d’Aragó a Barcelona, per l’Ebre.

Estrets al riu Montsant

Pont Vell de Cabacés

A un quilòmetre de la Bisbal de Falset, a tocar de la carretera cap a la Palma d’Ebre, s’obre la imponent balma de la Cova de Santa Llúcia, a l’interior de la qual raja una font que diuen que té propietats curatives per als mals de vista, d’aquí el seu nom.

La Bisbal de Falset

Balma de Santa Llúcia

Aquesta cova recull la història d’un dels episodis més tristos viscuts a les nostres terres: la guerra civil. 
L’estiu del 38, en plena contraofensiva republicana a la batalla de l’Ebre, les Brigades Internacionals van muntar un hospital de campanya, de rereguarda, dins l’ampla blama de la cova, on s’hi van atendre molts ferits del front: els soldats republicans, molts d’ells brigadistes, presoners, i població civil afectada pels nombrosos bombardejos. 

Cova - Hospital de Santa Llúcia


Font de Santa Llúcia a l'interior de la balma




Santa Llúcia

Font de Santa Llúcia

Panells amb informació sobre les persones que hi van fer estada

Es va equipar amb uns 80 llits, un quiròfan i un dipòsit de medicaments. L’equip mèdic que hi treballava va ser enviat pel Comité d’Ajuda Mèdica per Espanya (Spanish Medical Aid Comittee) de la Gran Bretanya. Aquí es van viure infinitat d’històries anònimes de patiment i coratge… les misèries d’una guerra.
Darrerament la cova ha estat un dels escenaris de la pel·lícula documental: “Ebre, del bressol a la batalla”. Dirigida per Román Parrado i amb guió d’Eduard Solà, narra la història de milers de joves d’entre 17 i 18 anys, la tristament famosa Lleva del Biberó, que van ser cridats al front per portar a terme la darrera ofensiva republicana contra el bàndol feixista, a la Batalla de l’Ebre.
Els que hi van perdre la vida a la cova hospital foren enterrats en una fossa comuna al cementiri de la Bisbal de Falset.

Salut i muntanya!!

Comentaris

  1. Des de la Bisbal de Falset moltes gràcies per la teva entrada dedicada a la nostra Cova. Aquesta és la que té més història, però en tenim altres de molt maques també, com la cova Emboixa, la de cal Fuster i la Foradada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Irene. Per mi és un plaer donar a conèixer racons tant bonics com els que teniu per les vostres terres. I gràcies també per la informació sobre les altres coves... hi ha alguna ruta que les enllaci??

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.