Racó dels Santjaumes. Montsià

19 de març de 2019

A una de les darreres entrades a Senderes sobre el Montsià, us parlava sobre una sortida al Mirador de Trampa. En ella esmentava la pujada pel "Canalat", a la Mola del Pinxo, per tal d'accedir al Mirador.  Comentant detalls d'aquesta entrada amb un bon coneixedor de la part sud de Montsià, l'amic Joan B. Beltran, em deia que perquè no feia incís en detalls força curiosos d'aquesta preciosa raconada de serra, relacionats amb l'origen d'alguns dels topònims que hi podem trobar...

Dit i fet! quedem una tarda d'aquest mes de març per trepitjar el terreny a la recerca d'aquests elements singulars, carregats de boniques històries relacionades amb la serra, i amb els homes i dones que la van treballar. 

Cercant les paraules per explicar tots aquests elements me n'adono que qui millor ho pot fer, i sap fer-ho, és la mateixa persona que me les ha trasmés a mi: Joan B. Beltran.  Unes paraules, que a més, va tenir l'encert de deixar per escrit en el llibre "Els encanteris de la serra de Montsià",  que sempre és un plaer rellegir, per trobar sovint, el sentit a molts dels topònims que coneixem, i les històries i anècdotes que s'amaguen per les raconades de la nostra estimada serra. 


Pedrera de Chimeno

Forn de calç de Gori


Barraca prop de la pedrera de Chimeno

Us deixo un fragment de la seva obra, on ens parla precisament de l'aprofitament de l'argila de la serra, a la que fa referència, el topònim del "Canalat". 


(...) Situada entre el racó dels Mangotxos i del Baló, la serreta del Canalat agafa el nom perquè hi ha un canalat de pedra construït per transportar l’argila extreta de la mina d’argila d’aquest paratge. S’hi arriba a través del camí dels Santjaumes, que s’inicia on el barranc de les Cases es troba amb el camí de les Calafes...
... A un quilòmetre, després de passar diverses finques de tarongers, trobem el camí de terra situat a la nostra dreta. Entre mig d’oliveres i tarongers fem cap al racó del Baló. Abans, però, hem passat a la vora d’unes parets conegudes pels veïns de finques com la "missa mora", antic vestigi, com altres –sitges, morabit, enterraments, etc.- escampats per l’indret, de la presència àrab a la serra de Montsià. A més, no gaire lluny d’aquí, al davant mateix de la mola del Canalat podrem visitar el poblat pre-iber de Sant Jaume- Mas d’en Serrà.
Quan arribem al final del camí, la mola del Canalat ens queda a la nostra dreta, i el cingle del rocall de Bernat, a l’esquerra. Una pedra de dimensions considerables situada al mig del barranc Fondo ens indica la sendera que, entre oliveres i garrofers, s’enfila serra amunt tot passant a la vora de la caseta de l’Ermitana i que ens condueix fins al pinar on es situa la mina de Plàcito...
El canalat, també anomenat l’abocador de la mina de Ximet, construït amb pedra, té una estructura visual d’uns trenta metres de llargada per dos i mig d’amplada. La part interior, revestida d’obra –maons i rajoles-, té una amplada de seixanta-sis centímetres. Se suposa que en la seua estructura inicial el canalat té molts més metres, tot aprofitant el pendent fins al cingle que mira al racó dels Mangotxos. A partir d’allí, un altre canalat, en aquesta ocasió construït amb fusta, feia les funcions de transportar l’argila fins al carro situat al carregador i que, un cop ple, la transportava fins al rajolar de l’Àngol (...)

8. El canalat o la indústria de l’argila. (pàg. 55)
Els encanteris de la serra de Montsià
Joan B. Beltran Reverter


Restes del Canalat



Tram final del Canalat al cingle. A sota, la caseta del carregador.

Barraca de Safranoria

Barraca de filat de l'Ermitana

Caseta de l'Ermitana

La Missa Mora

La cirera del pastís ha estat la trobada casual amb el propietari d'una de les finques de la raconada, l'oncle Gori, que ens ha regalat contalles sobre alguns dels elements que tot just acabem de visitar... un luxe!

Una preciosa tarda trepitjant "monte" i història; acaronant pedra en sec i patrimoni; escoltant embadalit històries de boca dels propis protagonistes... i el lliscar de l'argila, empesa per les pales, canalat avall, extreta de la mina de Plàcito, fins al carregador... 
Només cal imaginació!

Salut i muntanya!!




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.