Boixar, ermita de St. Cristòfol, Coratxà. Tinença

2 de juny de 2019 

Cada cop m'agraden menys les marxes de muntanya per l'acumulació desmesurada de gent, però tractant-se de la Tinença m'engresca la idea per descobrir nous racons d'aquesta zona que tant m'agrada. La part bona de les marxes és el fet de retrobar-te amb nombrosos amics i coneguts, amb qui compartir la jornada, i d'on sovint sorgeixen noves idees i propostes.
Organitzat per l'Associació per la Recuperació de la Tinença, l'Aula de Natura de Vinaròs i el Centre Excursionista Refalguerí, en aquesta XII edició de la Marxa de la Tinença, presenten un atractiu recorregut. 

Aproximació al Boixar

Aproximació: La marxa surt del mateix poble del Boixar. 

Desnivell: Uns 1200 metres acumulats.

Dificultat: Moderada.

Durada: 5h 30'. Quasi 20 Km.

Itinerari: Des de l'aparcament habilitat als afores del poble, accedim al Boixar baixant primer fins als safareigs de les Devesetes. 

Boixar

Safarejos del Boixar

Sortim del Boixar, per la part alta del poble, i per una antiga sendera de l'Ombria que han recuperat per a l'ocasió, avancem en direcció oest, paral·lels a la carretera del Coratxà. Deixem un povet al mateix camí i passem per l'imponent Pi del Peiró, l'assagador de la Serra de les Albardes, el Boveral i el Pou de les Mongies, fins al Pont de Quinto. 

Povet al camí de l'Ombria

Pi del Peiró

Assagador de les Albardes

Compartint jornada amb amics retrobats

Bassa a les Albardes

Maset enrunat als Boverals

Pou de les Mongies

Pont de Quinto

Allí baixem per la Vall fins a la font Joana i el gran Mas de Vilalta, on prenem un empinat sender que ens porta a visitar les restes de l'ermita de Sant Cristòfol.

La Vall i les Moletes

Portera al camí

Pi mort

Font Joana

Font Joana

Mas de Vilalta

Mas de Vilalta

La infatigable Irene, gran coneixedora de la Tinença

Molló de Sant Cristòfol


Restes de l'ermita de Sant Cristòfol

Des de l'ermita retornem carenejant la serra fins a la Mola de Mitja-Vila, resseguint tota la carena. Primer per pista, deixant a l'esquerra el corral de Vilalta, i després, a una forta corba a la dreta, prenent un corriol una mica perdedor que sempre carenejant en direcció nord-est ens porta fins a la Mola, tot i què no hi arribem. Al coll, visitem l'impressionant avenc de l'Ase i girem a la dreta per passar a tocar del maset del Serenero i la bassa. 

Les Morrandes des de Sant Cristòfol


Corral de Vilalta

Carena

Carena

Mola de Mitja-Vila

Avenc de l'Ase

Maset del Serenero

Bassa del Serenero

Trobem el camí de la Rogativa de Vallibona, descrit en una altra entrada del bloc. A una bifurcació de la pista prenem el ramal que puja per l'esquerra a la Solana i a pocs metres deixem el camí per prendre un sender a la dreta. Deiexem també a l'esquerra el malmés pi de la Solana, segurament trencat per un llamp i anem baixant per la Solaneta fins als Plans de Roda on retrobem la pista i la seguim per l'esquerra.

Pi de la Solana

Sender de les Solanetes

Pla de Roda

Ara prenem un corriol que ens remunta fins a l'esglèsia de Sant Jaume i al Coratxà, on l'organització ens prepara un avituallament i on podem gaudir d'una cerveseta ben fresca a l'ombra del til·ler de la Plaça Major. Amb la millor companyia, celebrant la jornada!

Esglesia de St. Jaume, construïda el 1247 i considerada l'esglèsia més antiga de la comunitat valenciana. Al cementiri adosat podem contemplar nombroses esteles funeraries d'origen medieval.

L'ajuntament

L'Hostatgeria de Coratxà, molt recomanable, amb un tracte excel·lent.


Després d'un dinar lleuger, deixem el poble per l'assagador dels Horts i els rentadors del Coratxà per arribar al Pont de la Ballestera, on remuntem per sender fins a la carena que resseguim pel PR CV 75 11, i baixant i després de creuar dos cops la carretera, retornem al Boixar. 

Assagador dels Horts

Safarejos de Coratxà

Safarejos Coratxà

Pont de la Ballestera

PR CV 75.11 a les Albardes

El PR creua la carretera

arribant al Boixar

Casa Capitular

Esglèsia de l'Assumpció de Maria del Boixar

Detall de la porta



Una interessant sortida per la sempre sorprenent Tinença. 

Salut i muntanya!!


                     
Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.