Els Povets i Serra de Cantrelles. Barraques Freginals.


1 d'agost de 2019 

Fa un parell d'anys ja vaig pujar a wikiloc dos rutes per descobrir el potent patrimoni de pedra en sec dels Freginals: La Serreta i Les Serres. Les dos petites muntanyes que envolten el poble per ponent i llevant respectivament.
https://senderes.blogspot.com/2017/11/barraques-de-la-serreta-freginals.html
https://senderes.blogspot.com/2017/11/barraques-de-les-serres-freginals.html

Arran d'un projecte de descoberta d'aquest patrimoni, torno a fer prospecció pel terme de Freginals a la recerca de més elements de pedra en sec, aquesta vegada allunyant-me del poble cap al sud. 

Els Povets

Quasi a la partició amb el terme d'Ulldecona, a recer de la Serra de Godall, s'aixeca la petita serreta de les Cantarelles o les "Cantrelles", i al seu extrem nord, a la partida dels Povets, i disseminades per grans finques d'oliveres tristament abandonades, he anat desgranant nombroses mostres de Pedra en sec: barraques grans, d'altres de filat més petites, margenades impressionants, per alçada o per amplada, senders empedrats, casetes de camp, curioses fites de partició de finques, escales insertades als marges... La faraònica tasca d'aprofitament dels montes feta pels nostres avantpassats, despedregant, abancalant, aplanant el terreny i fent-lo accessible... 
Milers d'hores de feina incalculable i multitud de mostres de veritable enginyeria rural, que el pas del temps i els canvis de la nostra societat cada cop més d'esquena al camp, resten condemnades a l'oblit i a la desaparició inevitable. 
Us proposo una ruta per tal de descobrir precioses mostres d'aquest valuós patrimoni. 
La ruta la considero de dificultat moderada perquè per arribar a molts dels elements descrits s'ha d'anar per fora de sender, per entre finques abandonades a la seva sort. 
Us demano si decidiu fer la visita, ser molt respectuosos amb l'entorn, algunes de les barraques estan a finques particulars, encara conreades. També vull insistir en la necessitat de respectar els marges. Per progressar per finques perdudes, cerqueu als extrems dels bancals els pujadors o baixadors que els pagesos habilitaven, o sovint alguna escala integrada al marge. Eviteu anar per damunt o pujar directament pels marges, per no malmetre'ls i per evitar un possible accident. 
Lamentablement la que anomeno "bar 30", una barraca de grans dimensions, recentment s'ha assolat. La prova evident d'aquesta deixadesa que fa que anem perdent patrimoni. 
Seguint el track també podeu visitar la cova de les Palomites, molt estreta i de dificil accés, i la de Mingola o de Mançanera, aquesta gran i molt interessant, que també servia per guardar ramats, envoltada per una tanca de pedra en sec. 
La carena de la Serra de les Cantrelles, es pot recòrrer sense massa problema per corriols de caçadors, tot i que no és un sender marcat. Com a opció, des del Coll de les Cantrelles, es pot baixar al poble de les Ventalles, per còmode sender i acabar la volta seguint uns metres la carretera en direcció nord. 

Aproximació: Des de la T.331 entre Santa Bàrbara i Ulldecona, quasi al km 9, trobem un entrador a la dreta de la carretera, el camí del Palleret que enfila cap a la serra de Godall. Al primer entrador a una finca perduda, a l'esquerra, podem deixar el cotxe.

Desnivell: uns 400 m. acumulats (200 positius)

Dificultat: moderada. senders poc marcats o inexistents.

Durada: Unes 4h. 8km aprox.

Itinerari: Indispensable seguir el track, ja què bona part del trajecte va entre finques perdudes o conreades i per la carena de la serreta.Des d'on deixem el cotxe ja podem visitar un parell de casetes típiques de la garriga de les nostres serres.


Símbol de guarderia rural a la façana d'una caseta


Creuem una finca en direcció sud per trobar al mig d'un bancal de tarongers una preciosa barraca de planta quadrada de grans dimensions, amb dos fornícules a l'interior i una alçada exterior de més de 3m. En perfecte estat i utilitzada pel propietari com a petit magatzem.




Tornem uns metres enrera, en direcció nord, per entrar a una gran finca de centenàries oliveres fargues. A mig de la finca hi trobem una  barraca de filat de planta circular, sobresortint d'un petit marge.

Els marges respecten la disposició dels arbres, i de les arrels!



Sortim al camí del Palleret, que resseguim ara en direcció sud-oest, entre finques d'oliveres curosament conreades. Davant nostre s'aixeca la lloma del Palleret, l'extrem nord de la serreta de les Cantrelles. A una corba de 90º a la dreta, de la pista principal, la deixem per pujar per una finca perduda de grans oliveres per la nostra esquerra. El límit esquerra de la finca, entre la malesa, deixa entreveure un camí d'accés a la finca empedrat. Trobem la barraca d'Anselmo Miralles De planta circular i en bon estat de conservació. L'entrada va ser modificada per posar una porta i al marge adjacent hi veiem les restes d'una cisterna i unes escales integrades. La barraca d'uns 2,5m d'alçada exterior també tenia una finestreta, ara tapada des de l'exterior.

Camí d'accés empedrat

Barraca d'Anselmo Miralles

Detall de la cúpula interior

Finestreta

Pugem uns bancals per seguir en direcció sud-oest. Sorprén l'amplada dels marges d'aquesta finca. Més de dos metres...


Pocs metres més endavant trobem les restes de la barraca de Manuel Subirats, marcada com Bar 030 atenent al catàleg que es va publicar de construccions de pedra en sec el 2005, amb el suport del Museu de les Terres de l'Ebre. Malauradament aquesta no ha suportat el pas del temps, i sembla que s'ha solsit recentment. Una important pérdua d'aquest ric patrimoni. Tenia una alçada màxima exterior de quasi 3m., de planta circular i quasi un metre de gruix de parets. Avui irremeiablement perduda.

Barraca de Manuel Subirats



Davallem un parell de bancals per sota de la barraca enrunada i trobem unes escales integrades al marge i les restes d'una altra caseta adosada a un marge. Uns bancals més avall, guanyant terreny cap a les finques del fons del barranquet, trobem també uns espectacular marges molt alts.

Escales de marge

Restes d'una caseta

Grans marges

Resseguint els alts marges pel mateix bancal arribem a una altra gran barraca d'aquest racó. La Barraca de Miguel Miralles, de planta elíptica, d'uns 2,5m. d'alçada, ben conservada i sobresortint d'un marge on també hi ha unes escales integrades.



Espectacular llosa al llindar

Detall del sostre

Escales d'accés a l'entrada de la barraca

Creuem el barranquet per una finca conreada per retrobar el camí del Palleret que seguim en direcció sud. A la nostra dreta un entrador a una finca ens porta a visitar una altra mostra de la típica arquitectura rural de les nostres terres. Una caseta de camp amb sostre molt inclinat a una sola aigua. A la part alta de la caseta sol haver una part inferior dedicada a l'animal i coberta per una petita pallissa per dormir, que aprofitava l'escalfor de l'animal, i per una llar de foc i cisterna a la part més baixa.

Típica caseta de camp


El camí esdevé sender, i a l'extrem de la darrera finca conreada, una petita fita de pedres ens marca que a l'altra banda del barranquet que ara tenim a la dreta, podem trobar l'entrada de la petita cova de les Palomites La estreta boca està sota una gran roca sobre la que hi ha un marge. S'accedeix pràcticament reptant a una sala petita però amb força formació. A la part interna de la sala un petit forat baixa encara uns tres metres però s'estreteix molt i no permet progressar.

Final del Camí del Palleret

Sender empedrat del racó de Palometes

Boca de la cova de les Palomites

Sala interior








Tornem al sender empedrat i el resseguim fins al coll del racó, entre la serra de Godall i la de les Cantrelles. Quasi al coll, a la dreta una altra petita fita de pedres ens marca el corriol que ens mena a la Cova Mingola, o de Mançanera, Uns metres per sobre al vessant de la dreta.
Una gran balma amb unes magnífiques columnes a la part interna i delimitada per una paret de pedra en sec, devia fer la funció de corral per aixoplugar ramats i pastors.


Fita que marca el corriol a la Cova Mingola

Entrada al corral

Cova Mingola





Tornem al sender i el desfem uns metres per tornar a la vessant de la serreta de les Cantrelles. Una mena de contrafort del marge, a la dreta, ens marca el punt on deixem el sender i remuntem per una vella finca completament perduda, cercant els extrems per remuntar ferèstegament fins a una bancalada estreta que resseguim ara en direcció nord. Trobem una petita barraca adosada al marge de planta quadrada. La base és en part una llosa de roca del terreny i té a la part interior esquerra una gran fornícula. Em sorprén trobar unes grans lloses col·locades en vertical i integrades a la part superior dels marges, i que interpreto com una partició de les finques.

Contrafort al marge

Barraca quadrada

Fornícula interior

Detall de l'interior


Fites

Sense deixar el bancal avancem ara en direcció sud, uns 100 metres per trobar una petita barraca de filat, de planta circular.



Un 400 metres més endavant en la mateixa direcció trobem una altra mostra espectacular de pedra en sec, amb una altra variant. Una barraca de grans dimensions de planta rectangular, amb sostre de vigues de fusta i coberta en teules i una petita barraqueta exterior circular adosada.



Detall del canyís del sostre que sosté les teules



Petita barraca rodona adosada

Uns metres més endavant també trobem les restes d'un petit maset enrunat. Baixem uns metres per trobar el sender del Coll de les Cantrelles, que ens permetria baixar còmodament fins a les Ventalles. Un cop al coll, prenem un corriol que comença a carenejar les Cantrelles en direcció nord. Ara som al terme d'Ulldecona.

caseta enrunada

Coll de les Cantrelles. Les Ventalles

Carenejant pel corriol una mica perdedor trobem les restes de barraques de filat i d'alguna caseta. Les vistes de la foia a la nostra dreta i de la serra de Godall a l'esquerra són espectaculars. Arribem fins a un coll on baixem i prenem un corriol per un barranquet a l'esquerra que ens permet perdre alçada.


Restes de barraca de filat

Restes d'una altra barraca per sobre de les Ventalles

Caseta a la carena de les Cantrelles


Carena de les Cantrelles

Fites de partició

La Mola de Godall

Freginals al fons

Tornem a estar a la Partida del Povets, i trobem una altra caseta de camp enrunada.


Cisterna


Després de passar una petita feixa argilenca sortim novament a les finques conreades de la part superior de la lloma dels Povets. Entre margenades espectaculars, escales de marge i restes de casetes i barraques, trobem una barraca molt singular i potser única al terme del Freginals, la barraca de José Forcadell Castell. Sobresortint d'un marge i de dos pisos. El sostre de la part inferior és la base del pis de dalt, al bancal superior. La porta del pis inferior està encarada al nord i la del superior al sud-oest. Es troba en un estat precari de conservació, que al meu entendre caldria una intervenció donada la seva singularitat!

Detall de lloses verticals a les grans margenades

Escales de marge

Pis de dalt de la barraca de José Forcadell Castell 

Entrada al pis inferior


Baixem pel camí d'accés a la finca i a un revolt del camí a la dreta trobem encara una altra barraca de filat de planta circular, de José Castell Homedes.

Espectaculars margenades al Povets

Restes d'una barraca integrada al marge i de les escales d'accés al bancal de dalt

Caseta enrunada

Barraca de filat

Una altre cop al camí del Palleret només ens resta seguir-lo fins a la primera caseta del camí on hem deixat el cotxe.


Gaudiu del nostre patrimoni, respectant l'entorn. 

Salut i muntanya!!!

                   
Powered by Wikiloc

Comentaris

  1. Hola, Pep,

    Moltes felicitats per aquest recull tan minuciós, això ja queda enregistrat per sempre. Llàstima que sigui inabastable fer un manteniment de totes aquestes construccions i marges de pedra seca, especialment les que es troben en finques llargament abandonades.

    Aquest estiu vam tenir l'ocasió de visitar la que tu anomenes "cova dels Povets". En tenia moltes ganes perquè me n'havien parlat alguns testimonis de les Ventalles que recordaven haver-hi estat. Les seves indicacions, però, eren imprecises, de manera que sense la teva descripció no hauria estat possible trobar-la. A la cova hi havia un parell de rat-penats, espero que no els amoïnéssim gaire...

    A les Ventalles, d'aquest sector en diuen "Palomita" o "les Palomites", equiparable al "Racó de les Palometes" que figura a la topografia de l'Institut Cartogràfic. Segons aquestes persones, els Povets queden més al pla, de manera que tota la raconada on hi ha la cova, i els vessants adjacents, formarien part de "Palomita". Es tracta de gent que tenien molt vincle amb aquest sector, ja que hi havien treballat algunes de les finques durant molts anys.

    Bé, ja se sap que això de la toponímia no és una ciència exacta, i seria impossible tirar una línia que separés les Palomites dels Povets, cadascú la faria passar per un lloc diferent.

    Moltes gràcies per compartir tants indrets interessants, i amb tant rigor, entusiasme i estima. Salutacions cordials,
    Albert


    ResponElimina
  2. Hola Albert!! Moltes gràcies per la teva aportació. Efectivament, la toponimia és un debat sense fi, però la teva reflexió té tota la lògica del món. Ningú millor que la gent del terreny pot posar fil a l'agulla en aquest tema. Te'n faries creus de les "povalades" que he trobat per l'ICC. Corregeixo l'entrada.
    Seguim!!!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.