Barranc de la Font i de l'Aubelló. Xert

31 d'agost de 2019 

Nova aproximació a les terres del Maestrat. Us proposo una passejada pel barranc de l'Aubelló i de la Font, de Xert, per gaudir del potent patrimoni de pedra en sec que hi trobem, en bona part relacionat amb l'aprofitament de l'aigua amb nombrosos exemples de diferents tipologies de sénies, herència dels antics pobladors sarraïns. 

Les Moles de Xert

Aquesta va ser la proposta del 7è itinerari de Terres de Cruïlla del 2019, organitzat per l'agrupació cultural Font de l'Albi i amb el guiatge expert del company Josep Messeguer, gran coneixedor de la història local, i de la Sra. Francesca Segura, catedràtica d'hidrologia de la UV, que ens va regalar interessants aportacions sobre l'arquitectura de les sénies i el seu ús al llarg de temps.

Aproximació: La ruta circular surt i acaba a Xert. 

Itinerari: Des de la plaça de l'Ajuntament, baixem per la Raval de Santa Llúcia, pel traçat medieval dels antics carrers de Xert cap al Pla de la Font. Allí visitem i comentem els Safareigs, la font que els abasteix i les primeres sénies que ajudaven al reg dels petits horts de la vora del barranc de la Font, arrapats a les primeres cases del poble.
Raval de Sta. Llúcia

Safareigs Pla de la Font

Sénia del Pla de la Font

Pont del Pla de la Font

Prenem el camí de la Mola que puja cap a les Moles de Xert, per la dreta i a l'altra banda del camí també veiem una vella sénia de rosari, més contemporània que els habituals de tracció animal. 

Sénia de rosari

Poc més endavant i al punt on la pista creua el llit del barranc, trobem a la dreta la Font de l'Aubelló i els safareigs, i uns metres més amunt però ara a l'esquerra, dos grans sénies que s'aixequen força elevades respecte al barranc, sempre sota els criteris de la construcció de pedra en sec. 

Font de l'Aubelló


Safareigs de l'Aubelló

Grans sénies de l'Aubelló


Seguim remuntant el barranc i a una corba de la pista, enmig d'un bosquet de pins trobem a la dreta un vell forn de calç, que algun "desacato" ha utilitzat per deixar-hi escombraries. L'organització de la sortida ens convida a netejar la zona entre tots els assistents, contribuint així a mantenir el patrimoni dignament. 

Forn de calç

Sortim del camí asfaltat i prenem un entrador a l'esquerra que creua el barranc, per visitar una altra sénia, que encara compta amb bona part del mecanisme d'extracció de l'aigua, aquesta de tracció animal, que encara donava servei fa uns 25 anys. La Francesca ens explica els seus detalls de disseny i funcionament, així com detalls sobre l'orografia del terreny. L'enginy dels nostres avantpassats envers l'aprofitament dels recursos, tant bàsics com l'aigua.
Un altre cop al camí pugem encara uns metres més fins a tenir una bona panoràmica de les Moles de Xert i de la zona de grans lloses de roca calcàrea, anomenada les Saleres, perquè allí hi deixaven grans blocs de sal com a complement alimentari dels ramats de bestiar.

Sénia al camí de la Mola



Petites margenades de "subsistència"

Les Saleres

Tornem a baixar pel mateix camí fins a Xert, abans però i a les primeres cases del poble, prenem un caminet que per l'esquerra baixa fins al barranc, el remuntem uns metres per la llera i pugem per l'altra vessant per visitar el Molí d'Orient. El Josep ens explica la vinculació d'aquest molí amb Josep Orient, prestigiós pintor barroc de la segona meitat del S XVII, que sembla ser que era copropietari del molí, enmig d'una rocanbolesca història de disputes i concessions del dret a moldre per aquestes contrades.

Sénia de rosari del Molí d'Orient

Molí d'Orient



Un altre cop al poble, ens situen una altra vegada al Pla de la Font i prenem la carretera de Canet lo Roig. A la mateixa sortida del poble, per la dretra ens mostren la ubicació d'una antiga mina de carbó. 
Seguim per la carretera fins a un encreuament de quatre camins on prendrem el de la dreta, el de les Argiles. Quasi sota l'encreuament entrem per l'esquerra per visitar una de les joies de pedra en sec de Xert: la Caseta de Fusteta. Una magnifica obra de pedra seca de grans dimensions que tot i tenir una estructura de gran barraca, aquesta està construïda sota terra. Una important llinda de pedra formant una ampla arcada dóna part a un interior força ampli amb dos fornícules obertes a les parets del fons i de l'esquerra per desar estris o aliments. A la part exterior i per la dreta de l'entrada de la barraca  i al mateix marge que pren una alçada considerable de uns quatre metres, hi podem admirar una preciosa escala de marge de tipologia de "saltador", consistent en escalons volats clavats al marge per un extrem. Una meravella!

Caseta de Fusteta

Detall de la llinda


Interior

fornícules interiors

Saltador de marge

Tornem al camí de les Argiles i el seguim en direcció sud-est, entre grans bancalades d'oliveres i ametllers. Aviat ens crida l'atenció a l'esquerra, i sobre el petit barranc una petita barraca amb una curiosa llinda feta amb una soca retorçada, i al costat, un petit pont, també de pedra en sec, per sortejar el  barranquet.

Pontet de pedra en sec

Curiosa llinda feta amb una soca torçada

Més endavant i al bancal de dalt de la dreta, a una zona desarbrada, una darrera barraca retallada per davant de l'horitzó de la Mola de Xert al capvespre ens regala una bona fotografia. 

Barraca als Cocons

La tarde cau, però encara tenim temps de visitar una sénia a un reclau de la pista, que també es manté en força bon estat.

Sénia als Cocons


Uns metres abans d'arribar al Camí de la Jana, fem una parada per recuperar forces i cau definitivament la nit. Farem la resta del camí, sempre per pista asfaltada, amb el frontal. Pugem al Coll dels Ortins, i ja tenim al davant un Xert il·luminat, al mig de la fosca nit. 

Una passejada molt interessant pel patrimoni de Xert. Gràcies un cop més al Josep Messeguer pel seu expert guiatge, que ens ha apropat  de manera molt amena a la història i al patrimoni d'aquest poble del Maestrat.


Salut i muntanya!!


                         
Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.