Masos de Vallibona

27 de desembre de 2019 

El passat 12 d'octubre, i organitzada per l'Associació Amics de Florencio Pla Messeguer "La Pastora" de Vallibona, vam fer una interessant sortida per visitar el Mas de la Pallissa, on va nèixer aquest controvertit personatge lligat al Maquis. Allí vam comptar amb la presència d'un senyor gran de Vallibona, que també havia nascut a un dels masos propers i que ens va deleitar amb mil anècdotes sobre la dura vida al masos, la difícil convivència dels masovers entre el Maquis i la benemèrita, a meitat del segle passat, i la sovint insuportable pressió d'una amarga postguerra que va establir nous entrebancs a la ja difícil supervivència de la vida als masos dels Ports. 


Vallibona

No he volgut acabar l'any sense tornar a trescar per aquestes serres, enllaçant més masos, per tornar a visitar La Pallissa, descobrint nous escenaris, i deixar volar la imaginació per rememorar les vides d'aquella gent, com deia el Raül González Devis al seu llibre Maquis i masovers, "entre la resistència, la supervivència i el terror". 

Aproximació: la ruta parteix de Vallibona, i en bona part seguix un sender local, recentment recuperat i marcat amb franges blanques i verdes. Cal passar alguna "portera" per al bestiar, que tornarem a deixar tancada al nostre pas. Aneu en compte al visitar els vells masos perquè estan en un estat molt precari. 

Desnivell: Uns 1000 metres acumulats, 525 positius.

Dificultat: Moderada

Durada: Unes 5 hores, 13,5 Km.

Itinerari: Des de la plaça baixem per davant dels rentadors pel carrer Bassa, cap al barranc i prenem un corriol per l'esquerra, que entre horts ens deixa al llit del barranc de la Gatellera. El creuem i el sender ens porta fins a l'era del Peironet, amb una espectacular vista de Vallibona. Proper, el Peironet, és una cruïlla de camins. Per la dreta baixariem al Cervol, però pugem per un vell camí empedrat fins a la carretera. Davant nostre s'aixequen imponents les Moles del Grau. 

Safareigs de Vallibona


Vallibona des del Barranc de la Gatellera

L'Era del Peironet

Bifurcació del Peironet

Vells camins empedrats

Moles del Grau

Bancals de l'Ombria


Segim uns metres la carretera i passem per un mirador on podem gaudir de una gran panoràmica del poble, l'Ombria i tota la serra del Turmell. 
A l'esquerra de la carretera pugem per un sender marcat cap al coll de les Moles del Grau, passant una portera. Un cop al coll, prenem un sender per l'esquerra, deixant les marques de sender local. Aviat trobem el peironet de Sant Marquet i uns metres més endavant i a l'esquerra de la pista un monumental roure, que convida a "abraçar-lo". Tota aquesta zona està plena de grans exemplars de roure i ginebres enormes.


Sender al Coll de les Moles del Grau

Portera de les Moles

Prigó de Sant Marquet

Roure del Prigó de Sant Marquet

Grans roures de la Mola

Arribem a una cruïlla de pistes i prenem la de la dreta. Poc més endavant i a l'esquerra visitem una vella corralissa de pedra en sec. Seguim la pista i passem per les basses argilenques de les Moles. 


Corral de pedra en sec a les Moles


Bassa de les Moles


A la primera bifurcació prenem la pista de la dreta i a la següent la de l'esquerra. Aviat deixem la pista, i camp a travès pugem fins al proper Mas de Telés. 
Sorprén el curiós tancat de pedra en sec que hi ha al davant del vell mas, la pedra de molí davant la porta de l'esquerra i el povet a la part de darrera, al costat de l'era. 

Mas de Telés




Curiós tancat de pedra en sec al Mas de Telés


Interior del tancat

Pou del Mas de Telés


Era del Mas de Telés

Ginebre monumental del Mas de Telés

Tornem a la pista i, uns metres enrera, visitem el gran exemplar de ginebre, a tocar de la pista. Tornem a reprendre la pista que aviat ens deixa a una altra bifurcació. Seguim per la dreta per baixar al Mas de les Moles. Una gran masada composta per diferents edificis de varios pisos, on hi devien viure més d'una familia, i envoltat per grans bancals avui perduts. 


Era del Mas de les Moles

Escales de l'era


Forn i botes del Mas de les Moles




Rellotge de sol a la façana




Cal visitar la gran era a la part del darrera, el vell rellotge de sol a la façana principal, les restes de les velles dependències: corrals, forn, velles botes de vi... i uns bancals més avall la sénia i el curiós pou al que s'accedeix per unes escales de pedra en sec. 


Sénia del Mas de les Moles

Pou del Mas de les Moles




Bancals de les Moles

Baixem a la pista i prenem el ramal de l'esquerra que remunta un barranquet. Al davant veiem les restes del vell maset de Ventura. La pista ens puja fins als Masets de Miquel i de Vaqueta, i creuant l'era d'aquests, remunta encara més fins al Maset de Marco: era, corrals, les restes del povet... 



Maset de Vaqueta

Maset de Vaqueta

Maset de Miquel

Era i rodal del Mas de Miquel

Maset de Marco

Maset de Marco

Pou de Marco

Era i rodal del maset de Marco

Desfem camí ara baixant fins a l'alçada del Maset de Ventura i ens fixem en un corriol que baixa cap al barranquet que tenim ara a l'esquerra, i on retrobem les marques de sender local. Prenem el sender que a estones suau i a estones empinat ens remunta per un preciós traçat entre boscos d'alzines cap al cingle carener del Clot d'Argilero. Quasi al capdamunt, el sender ressegueix la base del cingle cap a llevant i sota la mateixa punta de cingle trobem per l'esquerra el sender al Mas de Marta, i al collet, el Mas de la Pallissa. 

Sender al Mas de la Pallissa


Bifurcació al Mas de Marta

El mas de la Pallissa, que va veure nèixer a Florèncio Pla Messeguer, "La Pastora", la famosa llegenda del Maquis. El passat octubre vam poder sentir, de "primera mà", costums, anècdotes i contalles de la vida dels masovers...



Era de la Pallissa



Forn de la Pallissa


Corral i abeurador de la Pallissa

Després de visitar-lo, prenem el sender que surt per la dreta del mas, pel costat de l'era i ressegueix la base del cingle, ara en direcció nord, per arribar al proper Mas del Tossal. Una altra gran masada composta per almenys 4 habitatges adosats, al mig d'una ampla vall abancalada. 

Mas del Tossal


Dificils equilibris per resistir el pas del temps






















El preciós sender entre murs de pedra en sec, ara en baixada, aviat ens deixa al Maset del Batà i la seva propera font, incrustada a un gran marge, on destaca la gran llosa curvada que fa de llinda.

Mas de Batà

Font del Mas de Batà


Davallem pel mig del barranquet del Tossal fins a trobar la pista que en direcció oest ens torna a portar al Mas de les Moles. Passem la portera i seguim per la pista. A la propera bifurcació baixem per la pista de l'esquerra fins a la tancada corba, on prendrem el sender que surt per la dreta de la pista. És l'Assagador de les Moles que ens deixarà novament al Coll de les Moles del Grau, des d'on desfarem el camí fet al matí, fins a tornar a Vallibona.


Maset de camí al Mas de les Moles

l'Assagador

L'Assagador

Vallibona sota la Mola de l'Escala

El Peironet


La Carbonera

Una bona menjada, amanida amb l'amabilitat del personal de la Carbonera de Vallibona, i amb la cirereta d'un "cremaet", posen punt final a una interessant ruta per la comarca dels Ports, submergint-nos en la seva espectacular natura i amb un patrimoni que ens convida a viatjar per les històries d'altres temps... amb bona companyia!


Salut i muntanya!!!


                       
Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.