Les Grans Canaletes. Canigó

9 de gener de 2020

Les Coves de les Grans Canaletes, prop de la ciutat medieval de Villefranche-de-Conflent als Pirineus Orientals, al cor de la Catalunya Nord i als peus del massís del Canigó, està classificada com a Patrimoni Mundial per la UNESCO.

Pertany al sistema subterrani de Fullà - Canaletes, als termes comunals de Fullà i Cornellà de Conflent, i situat a la muntanya de Badabany. El sistema el formen un conjunt de cavitats al seu interior i delimitades pels rius Tet i els seus afluents Rotjà i Cadí. 

El potent sistema subterrani de més de 20km de cavitats està constituït per les coves de: Fullà, Les Grans Canaletes, Canaletes, Bastera i Vilafranca, connectades internament entre sí a dos nivells diferents. L'inferior, bàsicament conformat per la cova de Fullà, és la més important i coneguda des de fa més temps. A la superior, uns 20 o 30 metres per sobre es troba la resta del sistema, bàsicament format per la cova Canaletes, i amb altres boques com la cova de l’Ós o la del Figuer.

Un petit corrent d’aire de l’interior de la muntanya observat per M. Motte el 1951 donà els primers indicis de les cavitats. Després d’aconseguir desobstruir la boca i trobar el pou inicial, des del 1952 al 55 s’inicià una potent campanya d’exploració dels dos nivells.
Cap al 1970 es va aconseguir connectar la cova Bastera amb les galeries de la xarxa inferior, i no és fins al 84 que s’obre al públic, ja preparada per ser visitada turísticament.

Us presento una petita mostra de les meravelles que s’amaguen sota el serrat de les Canaletes, en una visita que vaig tenir el privilegi de fer aquest passat gener a les Grans Canaletes i les seues espectaculars sales, que vas trobant al llarg de la visita: la del Tòtem, el Passadís de les Cúpules, la preciosa sala Blanca on es pot gaudir de tot el ventall de concrecions possibles en espeleologia, la sala del Balcó, les Armandines, el llac dels Atolls, i la cirereta del pastís: la magnífica sala anomenada el Temple d’Angkor, fent referència als temples de Cambodja.

El Canigó

El Cadi

Sala del Tòtem

Sala del Tòtem

Marbre rosa de Vilafranca

Sala del Tòtem

Sala Blanca

Sala Blanca


El Balcó

El Balcó


Sostre de banderes

banderes i excèntriques

Excèntriques



Les Armandines

Les Armandines

Les Armandines

Llac dels Atolls

Llac dels Atolls

Llac dels Atolls

Concrecions sota l'aigua

Llac dels Atolls

Llac dels Atolls

Llac dels Atolls

Llac dels Atolls

Temple d’Angkor

Temple d’Angkor

Temple d’Angkor

L'avenc



Un regal per als sentits!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.

Teixeda de Cosp. Cardó