Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya.

El divendres 3 de juliol s’inaugurà al Museu de les Terres de l’Ebre l’exposició "Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya". La mostra, produïda per l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) i el Departament de Cultura, recull les construccions i tècniques presents a Catalunya a través d’una mostra fotogràfica que pretén oferir una panoràmica àmplia sobre aquest llegat, posant èmfasi en les variants tipològiques i en la diversitat territorial, al mateix temps que valora la tècnica reconeguda, l’any 2018, com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.



Sostenible i harmònica amb l’entorn natural, la pedra en sec ha sobreviscut al pas del temps com a testimoni de les formes de vida del passat. Entre màrgens, barraques, ponts, cocons i altres construccions destinades a l’agricultura, la ramaderia o l’abastiment d’aigua, aquest tipus d’arquitectura tradicional forma part del paisatge i la identitat de les Terres de l’Ebre. L’exposició itinerant "Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya", en la seva primera estada en terres ebrenques, es podrà visitar a la sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre a Amposta, fins el 2 d’agost.

(font: Museu de les Terres de l'Ebre)

Dies abans vaig tenir el goig de ser convidat pel museu a aportar una mostra del meu treball de camp,   d'un projecte de recerca i catalogació de patrimoni de pedra en sec als Freginals, juntament amb la col·laboració d'altres entitats i particulars que han aportat també coleccions d'estris per al treball de la pedra seca, per tal d'ampliar i contextualitzar al nostre territori aquesta interessant exposició. 

Àlex Farnós, director del museu, inaugurant la mostra.

Maria Àngels Blasco, Directora General de Cultura Popular





Treballs de recerca i catalogació de pedra en sec als Freginals

Mostra d'estris de treball de la pedra en sec


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.