Toll del Vidre. Port

28 07 2020

A la recerca de racons plens de vida que aquesta primavera plujosa ens ha regalat, us convido a fer una visita al Toll del Vidre, del riu Algars, a l'ombra de la imponent Penyagalera. En ple estiu, us aconsello fervorosament que feu la ruta a primera hora del dia, o bé, cap al capvespre, si us voleu estalviar una allau de gent, que omple tots els racons de la muntanya, i especialment racons tant coneguts com el toll.

Toll del Vidre

Aproximació: des del poble d'Arnes, Terra Alta, prenem una pista senyalitzada, des del carrer Aragó, a l'extrem oest del poble. Serveixi com a referència el Vilar Rural d'Arnes, al que s'accedeix per la mateixa pista. La seguim 3,5 km, fins al coll de la Creu, on es bifurca i prenem el ramal de la dreta. Al Km 4,7 aproximadament, arribem a una zona de pàrquing on podem deixar el cotxe. Som a l'entrador del riu de les Valls.

Desnivell: Uns 600 metres acumulats

Dificultat: Fàcil. Bona ruta per fer en família.

Durada: 2h 30'. 7,5 Km.

Itinerari:  A l'encreuament, deixem la pista principal que segueix per la dreta, i comencem a remuntar, primer per pista, en direcció est, que aviat es converteix en un fressat sender.  Aquest es bifurca i prenem el ramal de la dreta que baixa al llit del riu, per gaudir una estona dels diferents tolls, que conviden a fer un bany. Deixem el llit del barranc i remuntem per un corriol a l'esquerra per retrobar el sender, i poder progressar més comodament que pel riu.

Entrada al barranc de les Valls

Moleta del Molló

Riu de les Valls

A la nostra dreta i en alt, s'aixeca alterosa la moleta del Molló, un immens bloc de roca que desafia la gravetat i vigila el riu de les Valls. A l'esquerra, s'aixeca vertical la Roca Dreta de les Valls, paradís dels escaladors, a l'extrem occidental de la Ballestera. 

Roca dreta de les Valls

Riu de les Valls

Roca dreta de les Valls

Barranc de ls Valls

El sender segueix remuntant el preciós riu de les Valls. A la dreta aviat veurem les restes del Mas del Botzut, i a la gran esplanada que s'obre a la capçalera, les restes del Mas de les Valls. Un altre important punt de confluència de diferents rutes del Port. Per l'esquerra, i passant pel coll de la Ferrera, podriem anar cap als Estrets, recte amunt, pel barranc de les Tosques, i per la dreta, la opció escollida, remuntem cap al Coll de Xertó. 

Mas del Botzut

Mas de les Valls

Bifurcació Barranc de les Tosques

Al mateix coll, un estret engorjat entre les grans parets de la Moleta del Molló, a la dreta i els contraforts de la Punta de la Clapissa a l'esquerra, canviem de vessant i comencem a baixar decidits cap a l'Algars.

Coll de Xertó

Parets de la Mola del Molló

Al final del bonic sender trobem la pista que remunta paral·lela al riu, i que en aquest punt, el creua, per anar a trobar el proper pujador al Coll de Pelele, ruta d'accés al Penyagalera. Prenem la pista per la dreta, que en poca estona ja ens deixa al Maset de Crebo, on trobem el baixador senyalitzat del Toll del Vidre.
Un racó d'una bellesa extraordinària, i ara, amb l'Algars ben viu, més encara. Un gran toll d'aigua maragda que s'alimenta per un petit salt d'aigua. Una de les joies preuades del Port.

Riu Algars

Baixador al Toll del Vidre, als peus del Penyagalera

Toll del Vidre



Damisel·la endolada

Però insisteixo en matinar, o fer molt tard, per gaudir-lo amb la calma que es mereix, si no us voleu trobar una gernació de gent. Gent que amb la fal·lera del riu, obliden recollir totes les seves pertinences: brossa i objectes personals, com les mascaretes... de bojos!
Després del preceptiu bany plàcid, seguim per la pista en la mateixa direcció, gaudint dels darrers rajos de sol sobre el Penyagalera, que acaronen els vells masos de Canyís o de Franquet, que anem trobant al nostre pas, fins a retrobar el cotxe a l'entrada del barranc de les Valls.

Mas de Canyís

Mas de Franquet

Una tranquil passeig pel les Valls i l'Algars, amb la cirereta del pastís, al Toll del Vidre. Gaudiu-lo, però respecteu-lo.

Salut i muntanya!!

                       
Powered by Wikiloc



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.