Torreta del Cadí, Vulturó, Costa Cabirolera. Serra del Cadí. 100 cims

23 de juliol de 2020. 

Ruta intesa, espectacular, esgotadora, imprescindible, esglaiadora, interessant… podria seguir posant adjectius per descriure aquesta travessa per bona part de la carena cimera de la Serra del Cadí, i pel seu paisatge quasi “lunar” que s’aboca als precipicis verticals de la seua cara nord, per nombroses canals que et treuen la respiració.

El Cadí, des del Pic de Costa Cabirolera

De camí fem cim entre d’altres a la Torreta del Cadí, i al Vulturó o Pic de Baridana, dos dels 100 cims de la FEEC. Però per mi el més espectacular és el Pic de Costa Cabirolera. Una immensa proa de vaixell de roca que apunta al nord, que amb els seus 2603m. és el sostre comarcal del Berguedà. Tota la travessa fins al Cortal dels Cortils es fa resseguint el GR 150-1.

Aproximació: El plantejament de la ruta és lineal, partint del Coll de Jovell, proper a Josa de Cadí i acabant a l’àrea recreativa de la Font Terrers, propera a Gósol, i per tant s’haurà de comptar amb dos vehicles. Es podria tancar el cercle, baixant des del Coll de Collell resseguint el riu de Cerneres fins a Josa de Cadí i des d’allí remuntar pel GR 150-1 fins al Coll de Jovell, afegint a la ruta uns 10 km més.

Desnivell: Uns 3000m. acumulats.

Dificultat: Moderada-Difícil, pel desnivell acumulat.

Durada: 21,6 Km. Unes 8 h i 30'

Itinerari: Sortim de bon matí amb els frontals per abordar la dura pujada del Coll de Jovell, aprofitant la fresca de primera hora. És com un quilòmetre vertical, sense concessions, tot i la llarga diagonal cap a l’esquerra del principi, pel Boixeder de Jovell, acaba emprenent la vertical, primer entre tarteres que solquen aquesta cara sud del Cadí i després entre ressalts que ens obliguen a fer alguna petita grimpada… fins a la Collada de les Gralleres. 


Coll de Jovell

Pedraforca

Grimpant

Collada de les Gralleres

Hem superat el primer esglaó, ara cal pujar el segon, no tant vertical però força empinat, entre un immens prat alpí, completament desarbrat que li dóna una aparença “lunar”, i que ens acompanyara bona part de la travessa, per tota la carena. Anem pujant, guanyant metres i flanquejant cap a l’esquerra, mentre els intrèpids isards treuen el nas encuriosits per veure els forasters. Guanyem la carena a l’alçada de la Roca del Gónec, mostrat-nos la verticalitat i bellesa de la famosa cara nord del Cadí. 

Un isard es retalla a la carena


Roca del Gònec

Albada des del Cadí

Només cal carenejar planers cap a l’esquerra fins al vértex geodèsic de la Torreta del Cadí. Amb la mirada plena de precipicis que s’aboquen al buit, coronem els 2562m. del primer cim de la jornada. 
Deixem a l’esquerra la impressionan canal de l’Orri i comencem la travessa cap a llevant.

Torreta del Cadí

Torreta del cadí

Canal del Gònec

Tot que sobre el mapa sembla planera, si vols anar fent els cims de la carena, la ruta es converteix en una muntanya russa, pujant i baixant entre cims i collades.
La següent és la punta de la Roca del Gónec, des d’on tenim una excel·lent panoràmica, més enllà de les hipnòtiques canals verticals, de tota la Cerdanya i el proper pirineu, on reconeixem la Tossa Plana de Lles o el Monturull.
Pugem al Pujolar de Roca Grossa, coronat per una muntanya de rocs i amb una petita cabana, i després d’un flanqueig planer carenajant sempre cap a l’est, fem cim al Puig de les Gralleres. 

Roca Grossa

Roca del Viladre

Pujolar de Roca Grossa

Cabana del Pujolar

Isards per la Costa del Cabirol

Puig de les Gralleres

El gran esboranc del Coll de la Canal Baridana s’obre als nostres peus, i per ell corren despreocupades raberes d’isards.

Vulturó i Coll de la Canal Baridana

Puig de les Gralleres

Vulturó

Coll de la canal Baridana

Baixem fins al coll, i novament en pujada emprenem el proper objectiu, encimbellat dalt d’una muralla de roca, on s’obren algunes petites canals que ens deixen accedir-hi.
Som al Cim de la Serra del Cadí: el Vulturó o Puig de la Canal Baridana, de 2649m. Al sud l’omnipresent Pedraforca ens regala la seva cara nord. És l’hora de fer una parada, un petit decans per amenar-nos de paisatge.

Vulturó





Per una altra canal, baixem del castell del Vulturó i seguim ruta carenejant, contemplant al nostre pas les magnifiques canals que s’aboquen cap al Prat de Cadí: Coll de Llitzet, Canal d’Ordiguer, Puig del Quer, Canal del Cristall, el vertical Salt del Sastre…

Carena del Cadí

Canal de Llitzet

Canal de l'Ordiguer

Salt del Sastre

Vulturó

Coll de la Canal de Cristall

Canal de Cristall

Arribem a l’extrem oriental de la zona central del Cadí, al Pic de Costa Cabirolera. Per a mi, el cim del Cadí més estètic de la serralada. Com comentava és com una immensa proa de vaixell de roca. Cim comarcal del Berguedà, amb vèrtex geodèsic… la gran talaia de la Cerdanya.
A partir d’aquí cal perdre molts metres per seguir carenejant per la Serra Cabirolera i la Serra del Cortils. Al seu extrem s’obre el Pas dels Gosolans que baixa fins al refugi del Prat d’Aguiló, i més enllà del pas, s’aixeca el Comabona, un altre dels cims principals del Cadí. Aquesta zona ja vaig tenir ocasió de visitar-la quan vaig fer la travessa dels Cavalls del Vent.

Costa Cabirolera

Pic de Costa Cabirolera

Coma dels Cortils

Pic de Costa Cabirolera

Pic de Costa Cabirolera, Pedraforca



Baixem de la Costa Cabirolera per la carena que baixa en direcció sud est, per trobar el marcat Pas del Cabirol, que ens aboca a una empinada tartera fins a la Coma dels Cortils, on ens espera una immensa catifa de prats verds, que contrasta amb el paisatge més erm que ens ha acompanyat tota la carena.
Pel fons de la vall, de bon caminar, ens apropem fins a la petita cabana del Cortal dels Cortils, refugi de pastors. 
Ara cap al sud on s’aixeca la darrera barrera de la jornada, la Serra Pedregosa, abans però ens podem refrescar a la font i bassis per al bestiar que hi ha prop de la cabana.

Pas del Cabirol

Tartera del Pas del Cabirol

Serra Pedregosa

Cortal dels Cortils



Font del Cortal dels Cortils

Un senderó comença a remuntar la serra i ens porta a una canal per on es pot superar fàcil i còmodament, tot i la forta pujada, el potent cingle rocós que tanca aquesta serra per la seva cara nord.

Coma dels Cortils

Canal Serra Pedregosa

Canal Serra Pedregosa

Un cop superada la canal, deixem definitivament a l’esquena l’alterosa Costa Cabirolera i baixem a trobar el sender de la Travessa dels Cavalls del Vent que baixa planer pel Prat Llong i aviat es converteix en una vella pista, que traçant grans ziga-zagues, i creuant tota la costa del Prat Socarrat arriba fins al Coll de les Bassotes.

Prat Llong

Costa Cabirolera

Camí dels Cortils

Prat Socarrat

Coll de les Bassotes

Ara planers i per pista, per la dreta baixem fins al Coll del Collell. Seguint la pista baixariem fins al refugi Lluís Estasen i fins a Saldes.
Deixem la pista i baixem per la dreta cap al riu Cerneres, i aviat trobem un indicador del PR C 127, que prenem en direcció sud-oest, creuant el prat de la Baga, on gran ramats d’ovelles transhumants omplen la vall. 

Coll Collell

Coll de Collell

Prat de la Baga

A una raconada del sender ens surt al pas la Font de la Roca on podem refrescar-nos de la forta calor del migdia. Creuem els Prats del Serrat de la Portella i baixem fort cap a la Coma dels Caners, on trobem la bifurcació del PR C-123 que puja per l’esquerra fins al Coll del Verdet, una de les clàssiques per ascendir al Pedraforca. Nosaltres prenem el ramal de la dreta que ara ja més planer, i en poca estona ens deixa a la Font de Terrers i a la seva àrea recreativa, on tenim l’altre cotxe, i on tanquem la travessa.

Font de la Roca

Coma dels Caners

Font Terrers

Àrea de Font Terrers

Una sortida imprescindible a una de les icones del prepirineu: La Serra del Cadí.

Salut i muntanya!!



                       
Powered by Wikiloc


Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.