Turó del Galutxo. Cim comarcal Segarra

 17 de juliol de 2021.


Aprofitant la visita del passat juliol als cims del Puig Castellar d'Ancosa i del Grony de Miralles, i donada la proximitat, faig uns quilòmetres més per coronar el meu 34è sostre comarcal de Catalunya: el Turó del Galutxo, a la Segarra.


Turó del Galuxo des del castell de Montargull


Un petit passeig des del despoblat de Montargull, al terme municipal de Llorac, a la Conca de Barberà.

Podem accedir des de Santa Coloma de Queral, seguint la T-224 en direcció a Rauric, on prendrem la T 2241 en direcció a Talavera. Al Km 1, prenem un ramal per la dreta que dóna accés al parc eòlic i al despoblat de Montargull, on podem deixar el cotxe.

Al segle X Montargull pertanyia a la familia Queral, tot i que l'origen és medieval. Entre les restes del petit poblament trobem l'esglèsia de Sant Jaume, documentada del S XII i d'estil romànic, i al capdamunt del turó on hi ha les restes del poblament, les restes a penes visibles del castell de Montargull. A finals del 60 del segle passat es va tancar la darrera casa habitada de Montargull.

Sant Jaume de Montargull

Portada romànica de Sant Jaume


Des del despoblat, on acaba la carretera, surten diferents pistes de terra en direcció est. Cal prendre la del mig i avançar poc més de  500 metres, fins a tenir un turó arrodonit a la nostra esquerra. Caldrà pujar-hi per un corriol marcat que surt de la mateixa pista.


Turó del Galutxo

Corriol d'accés

Cim comarcal
El cim comarcal, en un petit clar entre pins, no és més que una fita de pedres i sota un pi la petita placa de Sostre Comarcal de la Segarra. Som a 854 metres d'altitut i entre els pins esparsos s'aixequen els monumentals molins eòlics que envolten tota la zona, entre grans clapes de camps de cereal esquitxades de petites illes de bosc i petits turons arrodonits, el paisatge predominant d'aquestes comarques del centre de Catalunya.


Parc eòlic de Montargull

Montargull

Paisatges de la Segarra


Podem tornar pel mateix camí fins al despoblat. Darrera del turó que de tornada ens queda a l'esquerra hi ha les restes del cementiri de Montargull.

Un passeig que ens permet sumar un altre cim comarcal, ampliant el variat catàleg de paissatges que tenim la sort de gaudir a casa nostra.


Salut i muntanya!!


                     
Powered by WikilocComentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó

Avencs de la Febró. Muntanyes de Prades

Tossal d'Engrilló pel Pas de la Mala Dona i el Pujador d'en Valero. Ports. 100 cims.