Castell i mines de Cardona. Bages.

7 de juliol de 2022

Qüestions de feina m'han portat a Cardona. Aprofito per visitar les seves més preuades joies: el castell i les mines de sal. La combinació del poder polític i militar amb el recurs inesgotable de la sal, de gran valor econòmic a l'època medieval, van fer de Cardona un gran centre estratègic de tota la Corona d'Aragó.


Els seu castell d'estils romànic i gòtic es pot considerar una de les fortaleses medievals més importants de Catalunya. Al segle XV els ducs de Cardona eren la nissaga més important de la Corona d'Aragó, just darrera de la Casa Reial, i una de les més influents de l'època. El fet de disposar de les mines de sal com un recurs econòmic inesgotable van portar als ducs i al seu llinatge a les cotes més altes de poder. Al segle XVII el castell es va anar adaptant a les noves tendències de fortificació amb la construcció de diferents baluards per defensar el castell de l'artilleria moderna.
L'esglèsia de Sant Vicenç, en principi capella del castell, és un espectacular exemple de romànic, amb una nau central de 19 metres d'alçada que la fan molt singular. El castell de Cardona en l'actualitat acull un Parador Nacional de Turisme.






Cardona des de la Torre de la Minyona

Atri de Sat Vicenç



Cúpula del transsepte

Les mines de sal de Cardona són la conseqüència del que es coneix en termes geològics com un diapir. Una mena de surgència de mineral de sal disposada verticalment, que a consequència d'una pressió interna de l'anticlinal de Cardona fa que aflori el substrat salí. Un fenòmen únic a Cayalunya. Les tres principals varietats de sal mineral que s'hi torben són l'Halita, la Silvina i la Carnal.lita. Les salines de Cardona s'han explotat des del neolític fins al 1990 en que es va tanca la explotació industrial de la potassa. Per la seva particulat disposició vertical l'explotació s'havia de fer construïnt pous d'extracció, que van assolir els 1300 metres de profunditat, essent la mina més profunda del país. En l'actualitat l'explotació de les mines és merament turística.

Muntanya de sal de Cardona













Una visita imprescidible per entendre millor la nostra història i gaudir de la meravella natural de les mines de Cardona.

Salut i muntanya!!


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.