Avet del Torrent de la Font Tosca. Campelles.

 8 d'agost de 2022

De ruta pel pirineu del Ripollès, ens endinsem al Bosc de Campelles, petit municipi proper a Ribes de Freser, per fer l'aproximació al punt de partida d'una ruta que ens pujarà al cim del Costa Pubilla, des del refugi del Pla dels Prats.

A mig camí de pujada resseguint la pista, fem una paradeta per fer una visita imprescindible: L'avet del Torrent de la Font Tosca. Àrbre monumental de l'avetar de Campelles.

Davant d'un monument com aquest de la natura et sens empetitit i t'aflora un sentiment de veneració i respecte difícil d'explicar. Abraçar el colós del bosc és una experiència que s'ha de sentir. Una vivència única. 

En aquest paratge em vé al cap el naturalista Joaquín Araujo que es defineix a si mateix com a esvanit de la mesquinesa que mana, emboscat que planta arbres i pagès que escriu llibres... voldria escoltar com el definiria ell... Al seu llibre "Laudatio naturae" ens interpela: «Resulta ineludible triar: ser com el bosc o ser com la serradora». I tu? Què tries?

L'avet de Torrent de la Font Tosca "està situat a la Serra de Montgrony. Aquest avet, en un estat excel·lent i en ple creixement, és un digne hereu del conegut Avet de la Baga de la Berruga. Va ser declarat arbre d'interès local el 2004 i també d'interès comarcal el 2005. El mateix any va ser declarat com Arbre monumental:  AM 31.037.03 (Font: Departament de Medi Ambient).










Baga de Campelles, i al fons el Taga i Sant Amand

Les seves mides són: 32 metres d'alçaria total, 3,23 m. de volta de canó (mesura del perímetre del tronc, a 1,30m. del terra) i una capçada mitjana de 12,3m. Les fotos ens donen una idea de la magnitud, però en directe és aclaparador. Un veritable gegant del bosc!!

Salut , muntanya i arbres!!






Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.