Puig Cornador. 100 cims

 8 d'agost de 2022 

Segueixo trescant pel Pirineu gironí. Aquesta vegada l'objectiu és a la zona de Ripoll, concretament al Puig Cornador, pujant des de les Llosses. Amb el bon guiatge de l'Anna, una altra enamorada de les nostres muntanyes i bona coneixedora de la zona, gaudim d'una gran jornada de muntanya entre fagedes i ermites del Ripollès. 

Puig Cornador des del Serrat del Castell 

Aproximació: Abans d'arribar a Ripoll per la C-17, trenquem a l'esquerra per la C-26 i aproximadament al Km 181,5 prenem un entrador a l'esquerra que ens porta al Molí d'en Carbonell i La Ferreria, una gran masada i granja des d'on una estreta pista ens deixa a una cruïlla al costat de l'ermiteta de Sant Bernabé on deixem el cotxe. 

Ermita de Sant Bernabé


Dificultat: fàcil.

Desnivell: 1050m. acumulats

Durada: Unes 5 h. comptant parades. 11,5 Km.

Itinerari: Remuntem uns metres per la pista i a la primera cruïlla trenquem a la dreta, sempre per pista. La seguim cap a ponent, aproximadament 1 km on a una pronunciada corba prenem un corriol que remunta un barranquet per l'esquerra. Anem pujant i creuem una pista però no deixem el corriol emboscat fins a sortir a una gran esplanada esclarissada, el Coll de Soler, on destaca un freixe monumental. Uns metres més de pendent en direcció sud ens deixen a una altra pista que creuarem i seguirem remuntant ara per un sender que surt per la dreta. 

Uns metres més amunt, ja a la carena, arribem al Collet de les Bruixes des d'on es pot gaudir d'un excel·lent mirador cap a Alpens. Als nostres peus s'aixeca el Mas d'en Soler. 

Coll d'en Soler

Collet de les Bruixes


Mas d'en Soler

Uns sender per l'esquerra ens porta a carenejar la serra fins assolir el Puig Cornador de 1229 m. Un altre "100 cim" del llistat de la FEEC. Un pal nu que ha perdut la senyera ens marca l'indret amb grans vistes cap al sud, des d'on s'albira a l'horitzó el Montseny i Montserrat. 

Seguim amb la mateixa direcció, carenejant ara en baixada fins al Coll Tallat, gran cruïlla de camins com ens indica un atapeït indicador saturat de direccions. 


Puig Cornador


Coll Tallat


Puig Cornador des del Coll Tallat

Prenem la pista que puja fort seguint també la carena per recórrer el Serrat del Castell pel Camí de Sta. Margarida. A les envistes de l'ermita passem el Coll Manegat i prenem el corriol de l'esquerra que ens puja a l'ermita, per la dreta baixaríem al Castellot. 

Uns metres més endavant i en alt ens espera l'ermita de Santa Margarida de Vinyoles, capella de l'antic castell de la Guàrdia de Ripoll. Datat del 1854, el santuari va substituir a la capella del S XI, com a ofrena popular per l'epidèmia de còlera que va castigar el territori. A l'entrada de l'ermita podem llegir: "La por de la pesta me ha edificat el 1854". 

Una preciosa gran masada adosada a l'ermita llueix una carlina enganxada a la porta en senyal de bona sort, acollida i pau, i també per foragitar els mals esperits. 

Coll Manegat

Sta. Margarida de Vinyoles







Seguim carenejant en la mateixa direcció, desestimant el GR que trenca per l'esquerra. Un corriol els porta a una lloma on trobem entre l'espessor de la vegetació el vèrtex de Santa Margarida. Uns metres més endavant ens sorprèn un espectacular faig a la vora del corriol. Ara un filat per al bestiar ens barra el pas. El resseguirem en baixada, fora sender i entre un dens bosc de carrasques fins a retrobar el GR a un collet on s'acaba una pista i una portera barra el pas cap a Santa Margarida. Seguim la pista en baixada i en direcció est fins al Collet de la Baga, on prendrem el ramal de pista de la dreta. De tornada haurem de tornar al mateix coll. 

Vèrtex de Sta. Margarida

Faig gros de Sta. Margarida

Filat 

Collet de la Baga

Més avall, i seguint els senyals del GR, deixem la pista i prenem el sender de la dreta que aviat ens deixarà a la Masada de Portavella i la seva singular torre medieval. Ara reconvertida en casa de turisme rural. Uns metres per sota s'aixeca l'esglèsia de Sant Martí de Vinyoles, del S XII, un raconet de pau entre el mar verd dels turons. 


Portavella

La Pallissa de Portavella


Sant Martí de Vinyoles

Campanar i absis de Sant Martí


Torre de Portavella des de Sant Martí

Caldrà tornar pel mateix camí fins al Collet de la Baga per prendre ara la pista de la dreta i començar a baixar per l'obaga de la serra entre una densa i "màgica" fageda. La pista va baixant fins a un "cul de sac" sense sortida, on prendrem el barranquet de l'esquerra que en pronunciat pendent ens baixa entre corriols, direcció sud. 

Fageda de l'obaga de Santa Margarida de Vinyoles


Mas del Pujol

Aviat arribem a una cruïlla de pistes, perpendiculars al barranc, des d'on prendrem la pista que surt recte, també en direcció sud, fins arribar a una nova cruïlla i seguim per l'esquerra, just a l'alçada del Mas del Pujol. La pista baixa cap a la carretera i just abans d'un revolt a la dreta que ens deixaria a la C-26, prenem a l'esquerra un camí que creua un corral de bestiar abandonat i enfila un corriol que porta a la Ferreria per sota d'un hort i per  darrera del mas. 

Corral de la Ferreria

Ajuntament de les Llosses

La Ferreria

Un cop al camí el seguim per l'esquerra per retrobar l'ermita de Sant Bernabé i el cotxe.

Una preciosa sortida per gaudir del patrimoni i la natura del Pirineu gironí.

Salut i muntanya!!

                      
Powered by Wikiloc




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.