Pic de l'Àguila. Ribera d'Ebre. 100 cims.

 22 de gener de 2023


El repte dels 100 cims em torna a portar a la Ribera d'Ebre, concretament a l'extensió de la Serra de Cavalls cap al nord-est, a l'estrep que va a morir al riu, al mític Pas de l'Ase.

L'objectiu és el Pic de l'Àguila de 492m. i excel·lent mirador de la Ribera.



Aproximació: Des d'Ascó sortim del poble per la C-128 en direcció a les Camposines i Corbera. Només sortir del poble prenem un camí a l'esquerra, que porta també a la deixalleria municipal. Anem un tram paral·lels al riu fins al Mas del Forn Teuler, just passat el Búnker dels Reguers,  on prenem el ramal de la dreta, i pel Camí del Mas de Prades pugem fins a l'ermita de Santa Paulina, on es pot deixar el cotxe.


Santa Paulina


Dificultat: fàcil


Desnivell: uns 900 m. acumulats.


Durada: 9 km. Unes 4h. 


Itinerari: Per darrera de l'ermita un indicador ens assenyala el sender per pujar a la Punta de l'Àguila. Creuem un clar d'un bosquet on ens sorprén trobar un plafó amb un telèfon, dels "d'abans”, i prenem el sender de l'extrem del clar que comença a pujar.



En cas d'emergència...


Un cop a la carena i a l'esquerra veiem el que semblen restes de trinxeres. El sender comença a guanyar alçada decidit fins a un collet des d'on ja gaudim d'una bona panoràmica del proper Ascó. Canviem de vessant i ens internem a una petita vall interior que haurem de voltar en sentit antihorari. Al fons d'aquesta vall trobem les restes del Mas dels Arboços, i a la nostra dreta s'aixeca la gran mola de la Punta de l'Àguila.  


La Xocolatera

Vall interior

Mas dels Arboços

El sender flanqueja la Punta de l'Àguila

Abans d'arribar al coll carener i també a la dreta del sender trobem un cocó mig assolat amb coberta de pedra en sec.

Som al coll de la carena de Barbers, caldrà resseguir-la cap a la dreta per fer el cim que ja tenim a tocar.


Cocó del coll de la carena de Barbers


Coll de la carena de Barbers



Coronem la Punta o el Pic de l'Àguila, de 492m. Un magnífic mirador de tota la comarca. Com a curiositat us proposo fer una cerca de topònim amb Àguila o Àliga, n’hi ha centenars per tota la nostra geografia!

Cap al sud-oest destaca la Picossa  al final de la carena encimbellada i esquitxada dels molins d'un parc eòlic. La cara sud del cim és un cingle de bona alçada i des d'on s'albira el serpentejar del riu aigües avall, cap a Garcia i les Móres.  Al nord la omnipresent xemeneia de la nuclear, la "xocolatera", sempre visible des dels cims d'aquesta comarca. Al nord-est la carena de Barbers que seguirem fins a trobar el riu i més enllà la Serra del Tormo.


Punta de l'Àguila


La Picossa

Vinebre


Tornem a baixar al coll i prenem ara el corriol carener, amb grans panoràmiques en tot el recorregut. Es succeixen els petits cims arrodonits, i aviat la carena, lentament , va perdent alçada. Per la dreta ens sorprén el potent i encaixat barranc de la Fotx. La carena sembla que es bifurca, i seguim per l'esquerra, on trobarem un parell de passos equipats amb cadenes, però que no presenten cap dificultat.


Carena de Barbers

Pic de l'Àguila

Garcia

Bc de la Fotx

Pas equipat


Quasi sobre la mateixa vertical del riu el sender trenca cap al nord per baixar fins a un collet  on hi ha un gran pal d'alta tensió. Per la dreta del pal un corriol comença a baixar en picat cap al riu fent ziga-zagues per atenuar el fort pendent.


Barbers

Meandre riu

Collet pal alta tensió


Després de la potent baixada arribem al traçat del GR-99. El seguirem uns metres cap a la dreta per visitar el Pas de l'Ase: un pas tallat a la roca per afavorir el pas de les cavalleries i la gent que trafegaba riu amunt i avall en altres temps per aquest Camí de Sirga. Un pas també tallat pel propi riu per superar aquest congost de roca.

Una petita illa del riu serveix de redós a un nombrós grup de corbs marins.

Tornem sobre els nostres passos i seguim el GR 99 en direcció nord, per damunt de la via del tren.



Mirador del Pas de l'Ase

Pas de l'Ase



El sender surt a una pista, que recorrem també uns metres cap al nord fins a un túnel que creua la via per sota. Nosaltres aquí trenquem per un sender a l'esquerra que s'interna pel Barranc de Barbers. És curiós veure com bona part de la llera del barranc, als trams més amples, estaven conreats amb oliveres. Avui tot perdut...

Barranc amunt trobem una bassa que recull l'aigua d'una petita font amagada que brolla  sota una roca. En un tram veiem que per la dreta surt un corriol també equipat amb cadenes, però les mateixes marques del sender ens fan seguir la llera del barranc. Després d'una gran corba cap a la dreta anem a parar a sota d'una gran cinglera rogenca. 


Túnel GR 99


Bassa Bc Barbers

Font Bc Barbers


Seguim barranc amunt fins a trobar altres bancalades perdudes que s'alternen en petits replans boscosos. El mateix sender creua les restes d'una vella caseta de camp.


Caseta al sender del Bc Barbers


Més endavant topem amb una bassa encimentada, a la que d'entrada no li trobo cap sentit . Després me n'adono que dalt d'una cinglereta propera hi ha un hide per fer observació de fauna, i la bassa és el reclam per atreure els animals.

Superem uns darrers bancals i ja som un altre cop a l'ermita de Santa Paulina. Encara m'allargo a veure el muntatge del hide d'observació de fauna. Una proposta interessant!!


Hide

Bassa hide

Bc Barbers

Sta Paulina


De retorn a l'ermita, retrobem el cotxe i retornem a Ascó.


Salut i muntanya!!


                            
Powered by Wikiloc



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.