Sant Simplici i Torre de la Móra. 100 cims.

 2 d'abril de 2023 

 

Sant Simplici, de 111m. és un petit turó que sense ser cap cosa de l'altre món pel que fa a les seves característiques muntanyenques no deixa de ser una excel·lent talaia que ens regala una preciosa panoràmica costanera des d'Altafulla fins a Tarragona. Al seu cim hi ha les restes d'una vella torre de guaita considerada Bé Cultural d'interès Nacional. Des de l'estiu passat forma part del llistat dels 100 cims de la FEEC. 

Acompanyo la proposta de la seva fàcil ascensió, amb la visita d'indrets singulars del patrimoni històric de Tarragona com la Pedrera del Mèdol i la Torre dels Escipions, propers al turó, i la passejada final resseguint el GR 92, camí de Ronda, entre la Platja Llarga i la de la Móra, visitant també l'espectacular Torre de la Móra. 

Tot plegat, una fantàstica jornada, més de passeig que de muntanya, de turisme històric pel litoral del tarragonès. Som-hi. 


Sant Simplici

Aproximació: Sortim de la Móra, urbanització costera de Tarragona i veïna de la propera Altafulla, a la que podem accedir des de l'A7. Al costat de la platja i de la riera hi ha un gran pàrquing on podem deixar el cotxe. 


Desnivell: 500m. acumulats.


Dificultat: fàcil.


Durada: 14,4 km. Unes 4:30 h. aproximadament.

 

Itinerari: sortim del pàrquing i trenquem pel carrer del Maresme per guanyar el del Baix Camp que voreja el Bosc de la Marquesa, atents als pals indicadors, que més tard, i sense deixar la tanca del bosc a la nostra esquerra, prendrem un camí que deixa la urbanització i ens portarà a creuar per sota la via. Abans a la dreta deixarem una caseta de sostre de volta abandonada. També creuarem la N-340 i per sota la A-7, per un túnel ple de grafits.


Riera de la Móra

Caseta de volta al Prat de la Móra

Túnel per sota de l'A-7


A l'altre costat prenem la pista de la dreta que aviat ens deixarà al pas elevat de l'AP-7. Un cop creuat i també a la dreta trobem la primera joia de la sortida: La pedrera del Mèdol, també coneguda com el Clot del Mèdol. Una important pedrera de l’època romana d'on es van extreure prop de 50.000 metres cúbic de pedra calcàrea per construir les principals edificacions de la Tàrraco romana. Podem donar la volta a la pedrera en sentit antihorari i gaudir dels diferents miradors que s'aboquen al clot. Al mig, una imponent agulla de roca d'uns 16 m. d'alçada, marca el nivell original del terreny, abans de l'extracció. 




Agulla del Médol





Sant Simplici

Des del mirador de més al nord surt un corriol que seguim en direcció nord-est i que ens deixa a una pista transversal per on circula un gasoducte. A la pista trenquem a l'esquerra i baixem en pendent pronunciat fins al fons d'un barranquet. Cruïlla de camins i senders, trenquem ara per la dreta i un sender ens remuntarà fins al cim de Sant Simplici. Al capdamunt hi ha les restes d'una vella torre de guaita d'època medieval. Excel·lent mirador del tarragonès, especialment de la costa que va de Torredenbarra fins a Tarragona.


Cim de Sant Simplici

El Gaià

Tarragona i Cap de Salou

Altafulla



Baixem ara pel sender en direcció oest fins al corriol que trobem a l'esquerra i que baixa decidit fins a una torre d'alta tensió. Allí prenem el sender de la dreta que baixa fort fins al camí del mas fortificat del Cosidor al que no arribarem. Abans trenquem a l'esquerra per un corriol una mica perdut que ens retornarà a la pista que vé del Mèdol, paral·lela a l'AP-7.

Per una pista a la dreta accedim al pont que ens permet creuar l'autopista. A l'altre costat trobem la gran masada del Mèdol, d'on surt un altre camí ample que ens permetrà creuar per sobre l'A-7. 

Ara per un camí en direcció sud arribarem a un altre camí transversal que seguirem per la dreta, a tocar de camps de conreu i bancals abandonats. Aviat una fita de pedres ens assenyala el camí que novament cap al sud ens torna a deixar a l'alçada de la N-340 on trobarem la Torre dels Escipions. Espectacular monument funerari del S I en forma de torre. Dins es depositaven les cendres dels difunts, representades en baix relleu a una de les façanes de la torre. Es creia que les figures simètriques representaven els germans Escipions, nom pel que es coneix el monument, però en realitat són la representació d'Atis, divinitat oriental protectora dels difunts i de la seva resurreció. Des de l'any 2000 forma part del Patrimoni Mundial de la Humanitat de la UNESCO.


Mas del Mèdol

Torre dels Escipions



Tornem pel mateix camí fins a la cruïlla i aviat prenem un sender a la dreta, que pel Mas de Godell ens portarà fins a la propera urbanització de Monnars.

Baixem pel carrer Vora Bosc fins al castell o Can Madró, una preciosa casa fortificada que conserva bonics detalls medievals. Passem per davant de la parròquia de Sant Cosme i Sant Damià i creuem la urbanització. A l'alçada de l'Avinguda del Cel, visitem un pi pinyer centenari i baixem fins a la N-340 novament, que creuarem per un pas subterrani.



Castell de Monnars. Can Madró.


Parròquia de Sant Cosme i Sant Damià

Pi centenari de Monnars


Ara el camí ens baixa fins a la platja després de passar per sota de la via del tren.

Som a la Platja Llarga i trenquem a l'esquerra per anar a trobar la Punta de la Creueta. Preciós mirador de tota la Platja Llarga cap a ponent, i pedrera de roca sedimentària d'on possiblement es van treure els càrreus per construir la Torre dels Escipions. 


Platja Llarga


Punta de la Creueta

Pedrera dels Escipions

Punta de la Creueta


Ara cal seguir el camí de Ronda (GR-92 litoral) en direcció est, que entre bonics bosquets de pi passa a tocar de la Platja de Cala Fonda i de Cala de Becs, entre potents penya-segats que s'aboquen a la mar.



Cala Fonda

Punta de la Móra

Camí de Ronda

Penya-segats de Cala Fonda

Roca Plana

Cala de Becs


Aviat el Camí de Ronda ens planta al davant de la imponent Torre de la Móra. Amb 27m d'alçada i uns 8 metres de diàmetre es va projectar l'any 1562 per protegir la costa dels constants atacs del pirates. Curiosament es troba dins les instal·lacions del Camping del mateix nom. 


Torre de la Móra


Platja de la Móra

Pels carrerons del càmping baixem fins a l'entrada, al costat de la platja de la Móra, i al costat del pàrquing on tenim el cotxe.


Una bonica i relaxada passejada amb bona companyia pels vestigis de la vella Tàrraco, i de passada visitem la bonica talaia de Sant Simplici.


Salut i muntanya!!


                       
Powered by Wikiloc



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.