Via Verda. Vall-de-roures - Benifallet

 1 de maig de 2023 


Una de les rutes imprescindibles de casa nostra. Especialment recomanable a la primavera, quan trobem el Matarranya i la Terra Alta en un veritable esclat de vida. 

El recorregut proposat comparteix un tram del Camí Natural Via Verda Val de Zafán, entre Vall-de-roures i  Arnes-Lledó, i dos trams de la via verda de la Terra Alta, i del Baix Ebre. També és curiós que cada comarca i per descomptat cada comunitat autònoma, facin la seva batalleta particular en la gestió de la via verda, quan al meu entendre és un sol projecte, recuperant l’antic traçat ferroviari, iniciat el 1891 entre la Puebla de Híjar i Tortosa, i posteriorment a partir del 1945 el projecte s'extenia de Tortosa fins a la Ràpita. Per tant penso que la gestió hauria de ser tractada en conjunt. Recuperant tot el traçat i amb una gestió (i potser estètica) única tindriem una proposta molt potent de via verda. Però com sempre amb la política hem ensopegat!


Horta de Sant Joan


Poca cosa més a dir, només cal seguir la via i gaudir de l’entorn. Un recorregut plantejat amb desnivell negatiu pràcticament sostingut, que ens regala una passejada plaent, aigües avall, amb moltes ocasions de fer parada i descans a les nombroses estacions reacondicionades, i que ens permetrà gaudir de paisatges, ponts, túnels, rius i estrets, i una natura ufanosa. Un luxe a tocar de casa! Cal portar frontal, alguns túnels no ténen llum.


Aproximació: Ens desplacem fins a l'estació de Benifallet a la que accedim per l'entrador que trobem al km 39 de la C-12. Des d'allí optem per contractar un transport d'una de les nombroses empreses d'esports d'aventura de la zona, que ens desplaça fins a l'estació de Vall-de-roures, des d'on iniciem l'itinerari.


Dificultat: fàcil.


Desnivell: 1100m negatius i 573m. positius


Durada:  37,5km. 4h.


Itinerari: Estació de Vall-de roures, Cretes, Estació de Cretes, Arnes, Viaducte de l'Algars, Estació i intercanviador de Lledó, Lledó, Horta de Sant Joan, Estació d'Horta, Muntanya de Sta. Bàrbara, Pont de la Curra, Estació de Bot, Agulla de Bot, Roca Plana, Estrets del Canaletes, Estació de Prat de Comte, Fontcalda, Estació de Pinell de Brai, Peixera del Canaletes, Estrets de Riberola, Estació de Benifallet.


Estació de Vall-de-roures




Terra Alta

Cretes

Estació de Cretes



La Vall Ballestera

Arnes

Viaducte de l'Algars

L'Algars

Assut de Lledó

Estació Arnes-Lledó

Lledó

Intercanviador de Lledó

KM 1 Via Verda Terra Alta

Túnel dels Tossals


Estació Horta de Sant Joan


Túnel de la Torre del Prior


Santa Bàrbara


Túnel de la Curra


Pont de la Curra

Subestació de la Curra

Bassa del Mas de Briets

Santa Bàrbara i Roques Benet

Estació de Bot

Pont de Bot

Bot

Mas de Paubella

L'Agulla de Bot


Canaletes

Pont de Roca Plana

Canaletes

Túnel de l'estació de Prat de Comte

Estació de Prat de Comte

Agulla de Bot

Rocamala i Falconera

Fontcalda

Serra del Crestall

Estrets de Baix de la Fontcalda


Subestació Pinell

La Peixera

Estació Pinell de Brai

Inscripció a l'estació del Pinell del pas de la divisió XXIII de Març, aliats feixistes italians de l'exercit de Franco. Cal que hi sigui? Si més no es podria instal·lar un panell i posar en context la història. Memorial democràtic, us sona?

Cinglera del Pas d'Euga

Estrets de Riberola

Pont de Riberola

Tormines de Riberola

Estació de Benifallet

Una excel·lent diada en un entorn únic, i amb la immillorable companyia de  bons amics amb qui "costa" retrobar-nos. Acabem compartint conversa, riures i un bon dinaret a l'estació de Benifallet!


Salut i muntanya!! 


                       
Powered by Wikiloc



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.