Cap de Salou.


Revisant arxius m'ha caigut "digitalment" a les mans la carpeta d'una sortida que vam fer amb el Centre Excursionista la Foradada de la que guardo molt bon record. 

Corria l'octubre del 2015, quan en Juanjo Heredero, tècnic de l'Autoritat Portuària de Tarragona,  torrer de professió, i company del club,  ens va convidar a fer una passejada pel Cap de Salou i visitar casa seva: el far de Salou. Juanjo és el darrer habitant d'un far a Catalunya, un privilegi i una gran responsabilitat. Com comenta, a pesar d'estar tot molt automatitzat en l'actualitat, els fars segueixen sent un referent per als navegants, i gràcies a la professionalitat de gent com ell, cada capvespre es fa la màgia, i els mariners se senten acompanyats i compten amb una guia i referència segura enmig la foscor. Un ofici ben bonic!


Far de Salou

-----------------------------------------------------------------------------------------------

4 d'octubre del 2015 


Recorregut lineal pel Cap de Salou seguint el Camí de Ronda i envoltant en sentit anti-horari tota la costa. Una successió de cales, platges, petits penyassegats… des de Salou cap a la Pineda. De camí fem parada i visita, ben exclusiva, al far de Salou.


Aproximació: Ens desplacem fins a l'extrem sud de la Platja de la Pineda, on deixem els cotxes i prenem un bus públic per anar fins a la Platja de Llevant de Salou.


Dificultat: fàcil.


Desnivell: Uns 400 m. acumulats. 


Durada: Uns 8 Km, un matí sencer entre parades i la visita al far.


Itinerari: Baixem des de la parada del Bus fins a la punta est de la Platja de Llevant on comença el bonic tram del Camí de Ronda, que podria ben bé ser la continuació del GR 92, en lloc del l’absurd recorregut urbà que fa cap a Vila-seca (en el seu periple per evitar la petroquímica). Encetem el camí fent parada a la Punta dels Pilons, sota una bonica escultura d'Antoni Rosselló que representa un veler. Pren el nom dels pilons que hi havia antigament en aquesta zona de la platja per amarrar les barques.

Unes passarel·les ens porten entre les murs de les Ferreries i el mar cap a la Cala dels Capellans. A l'altre extrem pugem a la punta de Porroig que ens porta a la següent caleta: la platja dels Llenguadets.

Doblem una altra punta que ens deixa a la Platja Llarga on aprofitem per fer una petita parada i fer un mosset. 


Punta dels Pilons

Punta de Porroig

Les Ferreries

Cala dels Capellans

Platja dels Llenguadets

Platja Llarga

Una petita zona de penyassegats ens porta a la curiosa platgeta de la Penya Tallada, on una estreta i vertical "llesca" de roca surt de les cingleres i s'interna al mar. Passem Punta Prima i un parell de petites caletes sorrenques, i entre les urbanitzacions i el camí de ronda fregant els penyassegats anem a un marcat cap que mira al sud-oest, la Punta del Cavall, a la mateixa punta i ben estratègic s'amaga un niu de metralladores. Petjades d'una guerra que sovint ens surten al pas en recòrrer els camins de ronda. 


Punta Roja

Platgeta de Penya Tallada

Punta Prima

Penya Tallada

Punta del Cavall

Búnquer de la Punta del Cavall



Deixem enrera una altra punta, La Salada, i seguim ara per una zona molt rocosa anomenada el Santíssim. A saber... 

Creuem la preciosa Cala Crancs, ons els penyassegats s'aboquen al mar conformant grans coves i balmes molt plàstiques.

Deixem també enrera les puntes del Martellet i la Creueta, amb un bonic mirador sobre la roca on repiquen les onades.


Punta de la Salada

El Santíssim


Punta de Cala Crancs

Cala Crancs


Punta de la Creueta


Ja tenim al davant l'espectacular far de Salou. El darrer far habitat de Catalunya, i que avui tindrem el privilegi de visitar de la ma de l'amic Juanjo Heredero, el torrer del far.

El far dona servei als navegants des del 1858, i Juanjo és el tècnic de l'Autoritat Portuària de Tarragona, que vetlla pel seu bon funcionament.

Tal qual... uns privilegiats de poder visitar el far, pujar a la torre on poder deixar que la mirada es perdi mar enllà, de poder veure en directe la complexa i fascinant òptica d'un far,  de comptar de primera mà amb les explicacions d'un tècnic de sistemes d'ajuda a la navegació, de gaudir de la experiència i poder-la compar-tir amb les companyes i companys del club. 






Punta de la Farola



Acabada la visita seguim trescant pel cap de Salou cap a la Pineda. Ara el camí deixa el mar i s'endinsa cap a l'interior, primer per la urbanització i després remuntant un barranquet fins al tossal de la Talaia, on veiem les restes del que sembla una bateria de canons. Baixem i circumdem les restes d'una gran pedrera per tornar vora mar, a l'escollera de Punta Prima i la Platja del Racó, a l'extrem de la Platja de la Pineda, on retrobem els cotxes.


Túnels Bateria de Costa de Vila-seca


Bateria de Costa de Vila-seca

Platja del Racó


Sortida molt recomanable de Camí de Ronda, especialment bonica i distreta en aquest punt, recorrent el Cap de Salou, i descobrint el nostre litoral.


Salut i muntanya!!


                       
Powered by Wikiloc



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teixeda de Cosp. Cardó

Les 14 ermites de Cardó.

La Vall Cervera. Port.