GR 331. Camí de Conquesta. Etapa 9 Morella- Herbeset

 3 de gener de 2024 

Nova etapa del GR 331. Etapa que fa incís en el patrimoni històric i arquitectònic dels voltants de Morella. En el trajecte podrem gaudir tant d'aquesta vessant històrica com del riquíssim patrimoni etnogràfic que envolta tot el GR en forma de grans masades, assagadors... i en el marc d'un particular i "aspre" entorn natural. 


Aqüeducte Morella

Ens endinsem també a les "denes" de Morella, una altra singularitat del territori. Les denes són les subdivisions administratives del terme de Morella. “Dena", vé de deu, el número de subdivisions, tot i que actualment n'hi ha 12 en afegir-se les de Herbeset i la Pobleta d'Alcolea. Cada dena té la seva "capital" en una de les masades, i a la vegada té el seu "alcaldillo", que té l'obligació de difondre i comunicar als habitants de la zona els edictes i avisos de l'ajuntament. Un món particular...


Aproximació: L’etapa s'inicia a Morella. En ser un itinerari lineal, com la resta d’etapes del GR 331, caldrà combinar dos vehicles. Un al principi i l’altre al final de cada etapa.


Dificultat: fàcil.


Desnivell: 460m. positius. 314m. negatius.


Durada: 13,6 km. Unes 4 h.


Itinerari: Després de fer un caferet a Morella sortim de la vil·la per l'espectacular portalada de Sant Miquel, l'accés Nord-est de la ciutat. Al davant el preciós peiró de Sant Miquel i a l'esquerra la també imponent Torre del Racó o del Trinquet, que tanca la potent murada de la vil·la closa per l'est. Encimbellat al turó el castell de Morella, testimoni de guerres i civilitzacions que han deixat empremta al pas del temps.


Murada de Morella

Porta de Sant Miquel


Peiró de la Porta de Sant Miquel

Castell de Morella


Al costat dels cartells de l'etapa del GR prenem un sender que baixa uns metres i transcorre paral·lel a la carretera d'accés a un nivell més baix per anar a trobar la joia de l'etapa: l'Aqüeducte, un complex sistema de canalització d'aigua des de la font de Vinatxos, que més tard visitarem, per abastir a la població. Adosat a aquest primer tram d'aqüeducte està la petita ermita de Santa LLúcia. 




Ermita de Santa Llúcia


Creuem la carretera d'accés a Morella i deixem a l'esquerra la que va cap a Xiva, seguint per un tram de carretera secundària que ens portarà a un altre tram d'aqüeducte. De camí, i a la dreta podem veure les restes del sofisticat sistema de conducció de l'aigua, la Séquia Reial.

En tornar a guanyar el tram d'aqüeducte dels Arcs de la Pedrera, el GR trenca cap a l'esquerra i començá a remuntar, envoltant-lo en sentit horari, el turó de Sant Pere.



Turó de Sant pere

Séquia Reial


Arcs de la Pedrera



Passem alguna portera, trescant per un preciós camí entre grans margenades. Al fons de la Vall per l'esquerra destaca el Mas de Romeu. Per dalt a la dreta les restes del Mas del Bessó.


Mas de Romeu




Mas del Bessó


Arribats al Collet de Sant Pere, fem una darrera ullada des del mirador a la imponent Morella que es retalla sota un cel carregat d'hivern. Per la dreta la vista es perd cap a Morella la Vella, la Mola d'en Camaràs i el Forcall.


Mirador del Mas del Bessó


Al fons el Forcall

Collet de Sant Pere


De camí i per l'esquerra deixem el maset del Collet de Sant Pere i seguim en direcció nord-oest cap al Mas de la Torre del Posso. Dalt del turó de l'esquerra també deixem enrera el Mas del Pou. 

Al coll de la Serra de l'Aljub i a la cruïlla prenem l'opció de la dreta que per ample camí ens baixa fins a les cases del Mas de l'Aljub i la carretera del Port de Torre Miró, que creuem per un pas soterrat. 


Maset del Collet de Sant Pere

Mas del Pou


Torre del Posso

Collet Serra de l'Aljub

Mas de l'Aljub


Remuntem per l'altre vessant per anar a trobar el Peiró de Sant Antoni i Santa Bàrbara, i uns metres més endavant ja trobem també l'abeurador, completament sec de la Font de Vinatxos, des d'on suposadament es canalitzava l'aigua per l'aqüeducte per tal d’abastir Morella, donació del rei Jaume I l'any 1273.


Mas de l'Aljub

Peiró de Sant Antoni i Santa Bàrbara

Font de Vinatxos


Ara prenem per la dreta la pista asfaltada que va a la Carcellera, un llarg trajecte per un paisatge erm en aquesta època de l'any. Per la dreta de la pista podem veure les grans masades del Prat (Dena de Morella la Vella) i la de la Cabrida (Dena de la Roca). A una bifurcació seguim en direcció a la Carcellera per remuntar cap a les Llomes del Cap del Riu, on trobem un dipòsit d'aigües i un gran abeurador per als ramats. 


Mas del Prat


Llomes del Cap del Riu

Abeurador del Cap del Riu


Passat un pas canadenc de la pista trenquem per un sender a l'esquerra que talla les llaçades que fa la pista asfaltada. Més avall deixem definitivament aquesta pista i prenem un sender a l'esquerra que comença a baixar per la Costa de la Perpinyana fins a trobar la llera del barranc de la Carcellera. Abans parem a descansar una estona a l'abeurador  de la Font de la Perpinyana, també malauradament sec. La maleïda sequera sempre omnipresent! 


Costa de la Perpinyana

Font de la Perpinyana

Barranc de la Carcellera

Ara el sender remunta l'altre vessant del barranc  fins a una cruïlla de l'accés al Mas de la Carcellera amb algun espectacular exemplar de càdec. Creuem la zona dels Fangars i guayem la pista d'accés al Mas d'Amador, que seguirem uns metres per l'esquerra. 

A la properea cruïlla deixem la pista i per un sender marcat a la dreta remuntem fins a la carena on hi trobem també les restes d'una petita barraca. Cap a l'oest destaca el Mas de Bellviure retallat per davant dels molins de Torre Miró. Seguim en direcció nord i ens crida molt l'atenció una margenada, absolutament recta que talla una lloma del Maset de Messeguer, potser partició de finca o de terme? (està a la linea divisoria amb la dena d'Herbeset).


Els Fangars

Càdec a la carena del Mas d'Amador

Restes barraca

Mas de Bellviure

Marges del Maset de Messeguer


Arribem a la CV-105, en plena Serra de Sanxes. Allí s'hi troba el peiró de St. Antoni, sant de gran devoció a tota la comarca dels Ports. Prenem la carretera en direcció est, deixant a  la dreta una gran bassa de reg i creuant el Collet de l'Àguila fins a l'entrador d'Herbeset.


la Font d'en Torres

El Penyagolosa

Peiró de Sant Antoni


Bassa del Collet de l'Àguila

Collet de l'Àguila


Per l'esquerra accedim a punt final de l'estapa, on ens entretenim una bona estona més visitant l'Esglèsia de Sant Miquel, el vell cementiri, les restes del castell, coronades per peiró de Santa Bàbara, des d'on es pot gaudir d'una bastíssima panoràmica cap a Torre Miró i els propers masos de Nielles o de Bonfill. Els carrerons de la capital de la dena d'Herbeset, a 1069m. alçada, ens parlen del seu passat medieval. Sota l'esglèsia tenim la sort de poder visitar el vell forn grácies a l'amabilitat d'una veïna del poble.


Herbeset





Esglèsia de Sant Miquel


Castell d'Herbeset

Peiró de Sta. Bàrbara

Masos de Bonfill i de Nielles


Estela funerària


Forn d'Herbeset


Els Ports


Una altra fantàstica jornada de descoberta dels Ports!


Salut i muntnaya!!



              
Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.