Arrikrutz. Les coves d'Oñati.
18 d'agost de 2024
Aprofitant la nostra estada pel País Basc i com la pluja ens ha escapçat els plans de pujar a la carena de l'Aizkorri, ens quedem a la vall de Arantzazu per descobrir una altra perspectiva del paisatge d'Oñati, la subterrània. Visitem les coves d'Arrikrutz.
Arrikutz forma part del sistema càrstic de Gesaltza-Arrikrutz.
És una cavitat desenvolupada en calcàries del Cretàcic Inferior (entre 154 y 96 milions d'anys). El sistema de 14 km de galeries interconnectades y 6 pisos sobreposats, és la major cavitat de Gipuzkoa.
La visita la fem a la Galeria 53 , situada al sector oriental de la cavitat d'Arrikrutz, galeria fòssil y antic col·lector del riu Aldaola, presenta galeries de gran secció amb precioses mostres d'espeleotemes.
Al llarg del recorregut guiat per l'interior de la cova, es parla de la seva formació geològica com a conseqüència del pas de l'aigua, del seu origen mineral, i de les troballes arqueològiques y paleontològiques de Arrikrutz, perquè les formacions naturals no són l'únic atractiu de la cova, allí s'han portat a terme les investigacions paleontològiques més importants d'Euskadi.
Destaca la petjada del pas del rinoceront llanut, la hiena de les cavernes i cérvols gegants, ossos cavernaris i l'extraordinària troballa de l'esquelet sencer d'un lleó cavernari.
L'esmentada galeria 53 que visitem és la única oberta al públic i al llarg dels seus 500 metres gaudim d'un veritable espectacle de gran bellesa.
Salut i muntanya!!!
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada