Puig de les Cols, Montclar i Gros. Massís de Cadiretes. 100 cims.

 23 de juny de 2024 

 

Sense deixar el Baix Empordà emprenem l'objectiu de fer un triplet de cims al Massís de les Cadiretes. Enllacem el Puig de les Cols, el Montclar i el Puig Gros en una "mena de circular" per coronar aquests tres turons, entre la cota 325 i la 416. Tres cims més al recompte particular dels 100 cims de la FEEC fent un itinerari que també ens portarà a visitar racons tan bonics com la Roca Verdera, Sant Baldiri o el Menhir del Terme Gros. Natura, patrimoni històric... una mica de tot. Som-hi! 


Montclar

Aproximació: Des de Sant Feliu de Guixols anem a cercar la barriada de la Casa Nova, a l'oest de la ciutat. Passada la urbanització trobem la pista que ja s'interna a l'espai natural protegit del Massís de Cadiretes. A un apartador de la pista a l'alçada del Coll de Tres Camins podem deixar el cotxe. 


Dificultat: moderada.


Desnivell: 1000m. acumulats 


Durada: 13,8 km. Unes 5 h.

 

Itinerari: Al mateix Coll dels Tres Camins trobem l'indicador i les marques del GR-92 que en aquest punt deixa la costa i s'interna al massís. Seguirem la traça del GR fins pràcticament el Coll de l'Escorpí, un cop guanyada la carena. Pujant per sender clar i net trobem en un fort revolt la Font de la Guixa, completament seca. Més amunt comencem a fer revolts i en algun punt el sender es converteix en una canaleta literalment tallada al terreny. Ben curiós. 



Puig de les Cols

Font de la Guilla

Cocó a una alzina

Sant Feliu de Guíxols


En un punt proper a la carena un petit indicador de fusta ens marca, a l'esquerra el corriol d'accés a la Roca Verdera. Un gran monòlit de roca a mig camí del primer dels objectius: el Puig de les Cols. Amb 416,8m aquest primer turó s'aixeca en un curiós aflorament rocós de la carena. Les vistes són magnífiques, amb Sant Feliu de Guíxols als nostres peus, i els dos propers objectius a la vista, el Montclar al nord-oest i el Puig Gros al sud-est. Cap al sud-oest la vista es perd per l'immens bosc del Massís de Cadiretes on destaca el seu punt cimer per sobre del mantell verd: el Puig de les Cadiretes. 


Pujador Roca Verdera

Roca Verdera

Coveta de Roca Verdera



Puig de les Cols




Puig de les Cadiretes


Comencem a baixar per un sender en direcció sud. Un apartador del sender esdevé un bon mirador de les cingleres rogenques que sostenen el Puig de les Cols. 

Més avall trobem el sender que ara prenem cap a la dreta, i per on més tard tornarem a passar, de camí del Puig Gros. 

Aviat trobem el Coll de l'Escorpí, on arriba el GR-92 per on hem remuntat a la carena, abans de visitar la Roca Verdera. 

Seguim recte fins que el sender empalma amb una pista a una gran collada als peus del turó de Sant Baldiri. 


Cinglera sud del Puig de les Cols

Coll de l'Escorpí


Turó de Sant Baldiri

La pista esquiva el turó per la dreta fins a trobar el Coll de Sant Baldiri, al caient nord del turó. Ara seguim la pista de la dreta, en direcció nord, fins al proper coll: el dels Ceps. Allí prenem la pista de l'esquerra, seguint sempre el fil carener, fins al Collet del Montclar. 

Semblant al de les Cols, aquest turó també s'aixeca al capdamunt d'un sobtat aflorament rocós per damunt del bosc. Aquesta vegada ens veurem obligats a fer una petita grimpada per accedir al turonet. Una grimpada fàcil però un pel aèria, fàcil per a gent avesada a la muntanya, però que pot ser un problema per a gent poc destra per aquest tipus de terreny. Compte! 


Coll de Sant Baldiri

Coll de Ceps

Collet del Montclar

El Montclar

Grimpada al Montclar

Un cop damunt el turó el corriol ens portarà fàcilment fins al seu punt més elevat, on una senyera oneja al compàs de la tramuntana. Bon moment per fer un recés gaudint de l'ombra de les alzines, als peus del cim, on hi ha una fornícula amb flors tancada amb una reixa (1956) i amb l'escut del Centre Excursionista Montclar, com no pot ser d'altra manera al cim del Montclar. 


Cim del Montclar





Montclar

Carena i al fons el Puig de les Cols

Massís de les Cadiretes

Desfem camí, posant atenció a la "desgrimpada" de la roca, i tornem per la mateixa pista fins al Coll de Sant Baldiri. 

Un cop al coll prenem la pista de la dreta per visitar les restes de l'ermita de Sant Baldiri de Solius. La primera capella apareix referenciada en documentació del segle S XV, mentre que l'actual i la casa rectoral adjunta daten del segle XVIII, i són d'estil barroc popular. Es troba en un estat molt precari i la nau central, amb el sostre parcialment enrunat està apuntalada per evitar l'esfondrament definitiu. En un dels laterals de la capella hi ha les restes de la bonica Font del Pelegrí. 


Baixada al collet de Montclar

De retorn al turó de Sant Baldiri

Sant Baldiri de Solius

Font del Peregrí




Tornem fins a la cruïlla de pistes del Coll de Sant Baldiri i desfem el mateix camí que ens ha portat fins aquí des del Coll de l'Escorpí. Seguim novament la traça del GR-92 ara en direcció sud-est. 

Als pocs metres trobem una desviació indicada per anar a visitar el Menhir del Terme Gros. Un interessant monòlit de roca d'uns dos metres d'alçada, aixecat entre el 3000 i el 2500 A.C. Té alguns gravats a la roca, com una creu llatina, calvari medieval, en un dels laterals. L'ús contemporani del menhir ha estat de fita de partició de finques... 



Menhir d'Es Terme Gros

Un altre cop al GR aquest ens condueix fins al Coll de la Creu d'en Barraquer on retrobem la pista de Sant Baldiri. Deixem el GR i baixem per ampla pista fins a la bassa de Can Rifà, on podem refrescar-nos en una aixeta a la vora del camí. Seguim per la pista de l'esquerra fins a la pista de la Casa Nova que seguirem ara per la dreta. En aquest tram cal estar atents al track del GPS perquè són moltes les pistes i senders de BTT que solquen tota la carena. 


Bassa de Can Rifà

La pista baixa en direcció sud primer i nord-est després fins a convertir-se novament en sender, a l'alçada del Coll d'en Romaguer, des d'on per l'esquerra surt un sender que més tard farem servir per baixar. De moment seguim recte per sender per arribar al Collet de la Mare de Déu, des d'on surt també un corriol per pujar al Puig Gros. 

Amb 325 m. d'alçada el Puig Gros compta amb una bona panoràmica de la zona costanera on destaca el port de Sant Feliu de Guíxols, però de fet el turó pròpiament dit està "eriçat" d'antenes de comunicació. Les necessitats tecnològiques humanes, un cop més, malmeten el paisatge i li treuen tot l'encant. De fet penso que hi ha centenars de cims i turons amb més virtuts per formar part del llistat dels 100 cims de la FEEC. Aquest és prescindible, al meu parer. 


Coll d'en Romaguer

Collet de la Mare de Déu

La Divina Pastora

Port de Sant Feliu

Puig Gros



Tornem sobre els nostres passos fins al Coll d'en Romaguer on, com he comentat, trobem el corriol que en baixada passa per la Comalada de les Sorres i baixa fins a la llera de la Riera de les Comes, que resseguirem en el seu tram final. Sortim a la pista del Camí de la Casa Nova a Sant Benet i la seguim uns metres per la dreta fins a retrobar el cotxe a l'alçada del Coll dels Tres Camins. 



Riera de les Comes

 

Una interessant aproximació al Massís de Cadiretes. 

 

Salut i muntanya!!



             
Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

La Vall Cervera. Port.